Ubat kuat rahim

Ada sesiapa kat sini makan ubat untuk kuatkan rahim (duphaston) tak? Ok tak? Sy pernah makan waktu first pregnancy few days lepastu miscarriage.

42 Balas

sya prnh mkn. msa kndungan 7 mnggu, 9 & 14 mnggu cz skli spotting then 2 kli tumpah drh yg trsngtla dras dr drah haid. n im treatened mscrige. scnd tym amik ubt tu sminggu jgkla bru bleeding stop. tp skrg dh 16 mnggu. this is my scnd prgnncy. sblum ni prnh ggur. ubt tu ok. klu tgh bleding msa prggy dia akn stopkn pndrahn. if lps mnum tu brlku jgk kguguran means ada mslh ngn janin bukn rahim.

5y ago

sya still ada spotting. nk dkt sminggu bru stop. 2 kli amik ubt tu 2 kli jgkla dia spotting slma sminggu. x thula normal ke x. tp dlm msa tmpoh mkn ubt tu mmg kna bnyk bedrest klu syala.

hi nak tanya... sy 8w lbh ada bleeding kejap trus ke emergency then hospital bg duphaston dlm 98 biji... tapi dr kata makan tuk 2 minggu... sy keliru kena makan smpai 2 minggu ke or habiskan ubat... ada sapa2 macam sy tak... dapat ubat sebanyak tu? farmacist pun ada tanya banyak ni ubat betul ke banyak ni awk kena makan... dia kira2 sampai 20w kena makan... ikutkan nurse yg cakap awal2 2 minggu je

Pernah makan masa kehamilan 6 minggu hingga 17 minggu. Alami pendarahan ringan dan brown discharge. Terus kena admitted 10 hari fully bed rest n under injection n mkn duphaston utk kuatkan rahim. Skrg i 19 weeks n enjoying my pregnancy ☺

11mo ago

Sis nak tanya, masa admitted tu kat hospital swasta ke kerajaan ?

Ubat tu normally mkn smpi 16w je, mcm sy, tp Lpstu sy buat cerclage, ikat cervix spy baby x kluar awal, tp Lpstu kne cucuk punggung smgu sekali smpi beranak, anak first lahir 25w skrg da nk 7thn alhamdulillah, ank second sy buat cerclage lahir 40w, sbb rahim lemah,

2y ago

maaf bertanya sis..anak prtama sis lahir 25 minggu berat berapa erk??

Sy 12w mkn 4bj sehari. Mgu lepas doc turunkan dos 2bj keluar spotting lg terus makan seperti biasa 4bj sehari. Alhamdulillah tak keluar darah dah.. Kena bedrest jugak. Tiap kali keluar darah kena baring jgn gerak gerak.. Sy buat mcm ni la..

Sy makan dari 5w sampai la sekarang.. 8w+ sbb baru ni stop makan dekat 5hari.. Sbb dah x spotting.. Tp raya2 kan.. Keja lebih ckid.. Mula start spotting balik.. So doc suruh sambung makan.. Sampai 12w.

5y ago

Mcm sy ya.. Lain org lain sis..

Sy miscarriage 2 kali sblm ni. Both 5w. Skrg alhamdulillah ada rezeki pregnant lg. Kali ni doc bg ubat duphaston utk kuatkn rahim. Skrg 9w. Doc suruh mkn ubat tu sampai 20w

Saya makan masa week 14 sampai sekarang dah week 17 sbb masa week 14 ada brown spotting and issue uri kt bawah. So far dah beberapa hari takde spotting tp maintain makan lagi.

Hari tu sya perna gugur anak ptama..5weks jatuh.pastu ada rezeki lgi..doc bgi duphaston.sbb kata rahim sya x kuat..ambil smpai kndungan 9weeks..alhamdulillah..skarang dah 35weeks..

4y ago

G klinik swasta ke gov

pernah. masa bleeding awal2 trimester. lpastu stop bila dh x kluar darah. skrg alhamdulillah dah 34 mnggu. kne jaga gerakan jugak, jgn aktif sangat klau awal tu.