Duphaston(ubat kuatkan rahim)

Hi...mommies,sy pregnant 4 weeks, Dr nasihat suruh mkn duphaston sehari 2 Kali untuk kuatkan rahim Ada tak sesiapa dpt mkn ubat ni pada awal kehamilan??

42 Balas

Saranan saya makan laa sis dah doktor suggestkan . Mungkin mencegah drpd awal lebih baik . Takut kedepan kita taktau . Saya kongsi sedikit . Mungkin lain orang lain badan reflex dan rezeki mereka , kawan saya pregnant 3 bulan . Doktor suggest makan ubat dia tak makan ya sebab tiada bleeding atau spotting turun , makan asid folic seperti biasa . And bukan rezeki dia . Kemudian pregnant lagi dia tak makan jugak ubat , endup 6 bulan bukan rezeki dia lagi . Depan saya dia tunjuk sekali fresh blood turun , kebetulan saya dgn dia masuk ER waktu yg sama . Setiap kali checkup dia cakap makan padahal tak dan menyesal tak dgr amal doktor pesan .

sy pregnant 12week , ada heavy bleeding then p emergency kena bagi ubat duphaston .. skrg dh masuk 15minggu masih consume lagi ubat tu .. sbb masih ada bleeding coklat keluar setiap hari , ubat tu bantu kuatkan rahim .. hospital bagi sy temujanji setiap bulan jumpa pakar , masih mencari punca kenapa bleeding tak stop .. alhamdulillah baby dlm keadaan yang baik dn sgt aktif .. kuatkan semangat ye sis , sy doakan yang baik² untum awk dan baby .. aamiin 🥰🤲

1y ago

Salam,sis kira nya sis ari2 bleeding ke mcm mn

Sy makan start dr 5weeks sampai sekarang 8week doktor suruh makan sampai 12weeks sebab ada history miscarriage dan pernah bleeding masa 5weeks dan 6weeks. Better makan je kalau doktor suruh sebab dia lagi tahu dr kita. Sy first pregnancy miscarriage menyesal jugak la x g klinik awal masa bleeding tu last2 turun kantung trus. Macam yg ni sy g klinik awal so doktor bg ubat kuat rahim awal2 alhamdulillah sekarang 8weeks dah xde bleeding.

2y ago

First tu spotting coklat lendir sikit je masa tu 5w gitu then sy bed rest dah x keluar 4hari kemudian sy start kerja dlm kul10 tu memang keluar darah merah basah spender tapi cair xde lendir atau ketulan. Time tu trus g jumpa doktor scan semua ok rahim x de bleeding so balik bedrest betul2 sy bangun ke toilet atau solat dan makan sahaja. Trus stop bleeding.

sy mkn msa 8-9w sbb spotting..lps tu dh ok stop sndiri ,doktor suruh mkn sehari sebiji smpai sbulan,tp ubat ni efek dia kuat smpai lemah bdn sy,jd sy stop sndiri,alhamdulillah x dak apa² spotting dh,cuma kna bnyk rehat tk boleh buat kerja berat lngsung dan tk boleh cepat letih,bantal letak bwh punggung kaki angkat dua² letak di dinding,supaya spotting atau bleeding dh x kluar..

2y ago

Spotting sikit saja atau banyak?

Saya awal kehamilan on off bleeding, doc saran suruh makan ubat tu dgn asid folic. Lepastu bed rest, now nak dekat 2 bulan tak kerja. sebab husband takut nanti ada bleeding lagi. Sebab saya bleeding mmg time kat tempat kerja selalu. Mungkin sbb bnyk bergerak dgn angkt2 brg sikit. saya mmg lasak. >.< Sekarang kandung nak masuk 4 bulan dah, takde bleeding. Alhamdulillah 🥰

sy makan duphaston dr 5w-16w sbb ada sejarah gugur. sy yg minta kt dr klinik swasta tu & dia pun ckp boleh bg sbb history tu. duphaston tu ikhtiar kita ja utk jaga kandungan. sy makan duphaston sehari 2biji, folic acid 1, vitc 1, iberet 1, cal mag d 1. alhamdulillah skrg dh 18w.

Sya ambil sebaik saja dapat positif result. Ubat ni biasanya doc bagi yg ada sejarah gugur, iui/ivf or umur late 30s atau yg spotting untuk kuatkan rahim. Sya ambil pagi dan malam, coming to 3 months doc suru ambil once per day. Lepastu tak perlu ambil dah. Saya pernah keguguran so I wont take any chances.

pernah makan sebab buat iui.. seeloknya makan kalau Dr dah beri.. sebab saja2 Dr takkan bagi dusphaton ni.. mungkin sebab bleeding, hormon tak stabil, ada sejarah gugur, buat rawatan kesuburan, kedudukan rahim dll.. kalau tak pasti, lebih baik bertanya terus dengan Dr kenapa awak dapat ubat kuat rahim..

sy dlu 1st pregnant mudah sgt.. tiba2 cramp ..xde bleeding xde spotting tiba2 baby xde heart beat.. so nasihat sy..makan lah..doctor lebih tahu.. jadinya bila pregnant yg second ni.. memg doc bagi setiap 2 minggu.. sbb setiap 2 minggu follow up n dpt ubat..sy pergi swasta lah

saya pun mkn juga baru nak habis 1 papan alhamdulillah semakin baik xde kluar spotting ke apa... dr mula tahu preggy sampai 6week kluar spotting je dah g hsptl dktr ckp xde apa pun tp still risau n last g klinik swasta baru dktr bg ubat kuatkn rahim tu...