Kandungan 7 minggu

Hi mom . Nk tnye . Sy baru kahwin n alhamdulillah pregnant . Alahan mommy ni smpai berapa bulan ya . Saya tak tahan muntah mual . Nasi tak boleh mkn aym ikan pon tak boleh makan . Kadang smpai drip masuk air . Usia kandungan sy 7 minggu

23 Balas

sy pn jenis yg alahan sickness yg terukk, kali ktiga pregnant .smua sickness trus. msa first tu, dlm 18w juga bru hlg. kdua dn ktiga skg 12w dh redaaa😁. sy prnh ckp dgn husband sy, msa pregnant yg sy trauma tu bkn brsalin operate smua tu, tp sicknesss truk yg bt sy trauma dn nak jarakkan pregnancy jauh2 🤣😭😭. hti2 ye bila dh hlg sicknesss, nafsu mkn tu jd mcm org bela sakaaa trutama trim.3

8mo ago

sy dri 58 trim1, trim3 nohh 72 😂😂

Bergantung atas individu. Ada yang sampai bersalin. Ada yang dah masuk trimester baru, akan hilang atau boleh datang semula. Tips untuk atasi morning sickness ni satu je. Awak tak boleh skip makan atau lewat makan. Bila awak skip atau lewat makan akan trigger lagi morning sickness tu. Kena try and error juga makanan yang awak boleh makan sampai awak jumpa dan boleh makan. Be strong mommy💪

masa saya trismester pertama memang saya alahan teruk.. saya kerja tu 6hari semingu rasa 3hari kerja 3hari cuti gegara alahan nie la.. nasi pun jangan cakap la nak makan.. memang saya hilang selera makan teruk sampai berat badan saya turun selama trimester pertama tu.. tapi lepas masuk trimester ke2 dan ke3 dah ok.. dah bole makan seperti biasa alahan trimester ke2 makin kurang hingga la trimester ke3..

Sy sampai 5bulan lebih sis makan apa pun mesti muntah terus.. masak tak boleh.. tgk lauk mentah tak boleh.. bau tumis lagi lah tak boleh.. plastik dan tisu kena stanby dlm beg dan kete.. semoga Allah gantikan mudah utk bersalin..masih jauh perjalanan sis.. semoga dipermudahkan urusan ye

awak sama mcm saya..baru kahwin pregnant..saya alahan teruk jugak masa dapat tahu 3bulan jugak la nak hilang alahan saya..skrg dah 8bulan masih rasa muntah tu tapi x sekerap mula2 salah makan saya akan muntah blik..semoga awak terus kuat ya..semoga dipermudahkan urusan semuanya amin..

hi mommy.. sy pun awal² preggy ade alahan teruk. x bole mkn nasi byk mkn sikit je cukup alas perut.. klw mkn byk nt keluar balik.. & selera sy byk pada buah² je.. skg baru 2nd trimester ok sikit x teruk sgtt tp still Ade mual² tu.. semoga dipermudahkan urusan kite sume.

sye stat alahan 8 weeks smpi 12 weeks.. 2nd trimester bru ok sikit.. bdn rse mcm sblum preggy.. bykkn sabar.. jge waktu mkn.. x de selera pun paksa jgak utk mkn walaupun sikit.. sbb klu x mkn, lg teruk angin tu.. sye awal2 tu pakej skali demam.. memg dpt ubt tahan muntah..

dgr perktaan alahan tu lemah rasa.😅rasa xde dlm dunia sendiri.sy hritu satu badan xsdap.loya.mual.muntah.xde tenaga.mcm separa sedar je dlm dunia ni🤣lepas 3@4bulan bru hilang slow2 smua tu.tp ni dh msuk 3rd trimester dtg blik skit je.loya waktu pagi je.

Bgantung pada badan seseorg sis.. mcm sy anak sebelum2 ni lgsg xde alahan xde ngidam n kuat je.. tp kalini sy alah truk.. masuk dapur pun xleh sgt.. bau mnyak lg laaa.. pastu muntah kerap.. skng da 12w still x ilang2 lg 😅 Pe2 pun jaga diri ye sis

saya sampai 16 minggu baru kurg alahan itupun skrg dh 32 minggu selera tu x berapa ada sgt sampai kena bebel dgn nurse sbb berat bdn saya asyik turun je dari awal pregnant sampai sekarang dh kurg 4kilo nasib baik berat baby naik 😂