Scan kandungan

HI semua..sy skrg alhamdulillah dah week 9 pregnant and sy dan 1st scan masa week 7.. Boleh suggest week brp prlu scan lagi dan lagi? lagi satu , start dr week 7 sy mngalami alahan mual dan muntah yg truk…Semua jenis nasi tak boleh telan.. Boleh mummy2 suggestkan supplement atau apa2 mnuman yg okay utk hilang mual ? Trima kasih

2 Balas

sya pun tak tahu mcm mana nak hilangkan mual tu , smpai sekarang masih mual pening . tgok nasi je pun rasa nk muntah. sy bnykkan makan buah and minum air coklat susu je skarang, nasi tu paksa jugak telan sikit2 ikut nasihat nurse 🤣 . alhamdulillah pgi scan haritu baby membesar dengan baik & sihat 🤲🏻

Awak buka buka KK atau swasta? Kalau swasta, just follow your doctor sebab every checkup ada scan. Kalau KK, buat detail scan kat luar masa 18-24 weeks. Selebihnya kat KK. Itu pun dalam 2/3 kali. Bergantung pada tahap kesihatan kandungan awak nanti.

1w ago

kalau dah 9weeks rasanya dah boleh buka buku pink sis. Nanti doctor akan bagi appointment , lagi senang monitor awal. masa dekat KK doctor akan check kesihatan mommy jugak. makcik2 sy slalu ckap , klau lmbat sngat bukak buku pink kena marah. lagi2 kalau mommy yg ada mslah ksihatan. biasa lah dorang tu suka takut2kan kita, tak tahu la betul ke tak 😆 sbb tu sy dulu pgi awal 7mggu dh bukak buku. depend dgn KK tu , ada jugak yg sy dngar tk nk terima awal sngat 😁 tapi 9 weeks tu dah boleh dah rasanya.