klu ambik folic asid x boleh minum susu??? fakta @ mitos

Mohon pencerahan ibu2

14 Balas

tak boleh telan asid folik dgn susu..susu boleh minum lepas 1-2 jam lepas pgambilan asid folik..nak senang, minum susu masa snack time..minum pg, minum ptg ataupun minum malam 😊

Bukan x boleh sis..tp jgn ambil folic acid brsama susu..sbb susu boleh hlg penyerapan wlu ape pn ubat..seeloknye ambil dgn air kosg atau air jus..

Bkn xbole minum tapi sama ada sis ambil folic acid atau minum susu dulu, pastikan jarakkan masa pengambilan lepas 1 atau 2 jam..

Mitos..Tpi doc kata seeloknya minum susu setgh jam sebelum atau selepas makan ubt..Ape2 ubat jua kne bt mcm tu..

5y ago

yup sis...Nk mnum susu tu sblum atau slpas 30minit mkn ubt..Atau lbh xpe masa tu..Sb nty ubt tu xdpt tndkblas dgn susu...Mcm kte mnum air klpa dgn ubt jga..Xboleh tndakbals sb kelapa naturalkan...

setahu saya tak boleh ambil bersama kopi dan soya sbb mghalang penyerapan...susu kenapa pulak eh

Normally vit x bole ambik dengan susu, teh @ kopi... jarakan masa pengambilan... atleast 2 jam.

Ya. Tak bole ambil dgn susu. Boleh minum susu tp jarakkan dlm 3-4jam selepas ambil vitamin tu

fakta.. seeloknya minum dgn air buah... lg cpt membantu... klu sy suka google je 😅

Boleh minum susu, tapi gap 4 jam. Sebab susu tu menganggu penyerapan vitamin.

Oh.. bru tau.. sllu sy mlas2 minum ubat dgn air susu.. takut lupa