Ibu hamil x boleh minum air tebu.. Mitos atau fakta

8 Balas

nak kata mitos xjuga.. wallahualam depend pd bdn kita mcmne..mcm mak sy nye pengalaman dia kata ms dia pregnant dlu minum air tebu dia alami keguguran..tebu ni tajam bak kata org tua2 zmn dlu.jd xberani nk ckp ia mitos or fakta..maybe depend pd bdn seseorang dan juga rahim dia kuat atau tidak...depend pd bdn .sbb nk pukul rata ikut org lain tkut nnti kang jd memudarat pd kita pula .jd ms awl kehamilan ms 1st trismeter jagala pemakanan mana rasa memudarat kn jika minum or mkn..hold la dulu tahan dlu.. ms dkt trismeter 3 dkt nk due baru minum..

Hi, sebenarnya kita tak digalakkan minum air tebu sewaktu kehamilan sebab cara air tebu tu diproses secara raw (tidak dimasak). Jadi terdapat banyak bakteria dan kuman yang boleh menjadi penyebab kepada keguguran dan sebagainya. Sama juga dengan air kelapa. Orang mungkin kata tebu tajam, dalam bahasa mudah tapi dari segi medical, inilah yang sebetulnya. Sama juga macam kita ditegah untuk makan telur mentah semasa hamil kerana terdapat bakteria yang boleh memberi negative effect kepada kandungan. Hope this helps 😊

Saya minum airtebu n airkepala masa last trimester,ad yang cakap supaya mudah bersalin tapi maybe depend dekat badan orang kot.Sebabnya Saya minum sampai nak overdue pun maseh xad tanda nak bersalin lagi.Jadiny xtahu nak cakap fakta atau mitos

2y ago

Air kelapa tuu 😅

sy ada minum masa tu x tahu lg pregnant... tp tau dah lewat period...sy minum sj sampai 1bungkus 🤣 cm tu la dgn air kpla ...lps tau pregnant usia 12week masih minum air tebu alhamdulillah x ada apa² nye...

boleh minum .. tapi ala Kadar .. sbb sye mase pregnant Ade minum secawan ..

xbolih minum air tebu sebab tebu tajam ..boleh berlaku kekeguguran

saya tak boleh minum sakit perut mungkg atas2 org la blh dan tak

mitos. minum berpada, sbb tebu ni manis dan tinggi gula.