Bahaya tak? Jika terlebih ambik asid folid? Contoh ambik obimin +asid folid 5mg.. setiap pagi...

Mohon pencerahan

Bahaya tak? Jika terlebih ambik asid folid? Contoh ambik obimin +asid folid 5mg.. setiap pagi...
11 Balas

Xdtgkan bahaya sebab fungsi folic acid adalah untuk menguatkan janin.ada ssetengah ibu yang xtahan dgn bau dia tu yg dktor tukarkan obimin.mcm saya pulk xboleh mkn obimin jd saya amik vitamin mcm biasa ferrous fumerate,b-co,folic acid & vit C..ada jg yg dktor suggestkan mkn obimin kalau ada mslh anemia & ada jg dktor cadangkan obimin utk memudahkan ibu mkn sbiji pill shj drpd mkn 4biji ,kadang bg ssetengah kes yg x compliance.mcm saya start folic acid 3bln bila dh plan nk pregnant utk bg rahim kuat bila berlaku pensenyawaan nnt.

X bahaya..kalau tlebih pun die akan naturally keluar melalui urine..sye amalkan acid folic + iron tablet + zincofer dr awal pregnant smp la msuk 7 blan bru stop acid folic..

tak bahaya pun. kalau x pregnant punt badan memerlukan acid folic. tapi jgn x makan, sebab ia mengurangkan risiko kecacatan otak bayi

Boleh sis, lebih baik jarakkan masa makan obimin dan folic asid.. Jangan ambil bersama... Sebab saya dulu pun macam tu..

tak pun sis , sy dari anak first terbiasa mcmtu . obimin , acid folid . even pregnant no 4 pun mcmtu 🙈

Doc soh sy stop asid folic sbb da ambil obimin.sbb dlm obimin doc kata ada asid folic juga

tak bahaya sbb badan perluka 500mg je kalau xsilap.selebihnya akan dibuang melalui urine

New obimin tu dh ada asid folik. Tak perlu telan lg asid folik. Just obimin saja

Xpun sis..sy ambik obimin dri awl smpai 38w..alhamdullillah dh selamt brsalin

Doc kk saya pulak suruh saya stop folic acid just ambil obimin