susu + folic asid

Sy nk tnya minum susu n mkn folic asid kna jrakkn masa x??

14 Balas

Untuk acid folid boleh je ambik lps minum susu ibu hamil tu, dlm kandungan susu ibu hamil mmg Ada kandungan acid folid pun klu sis baca kandungan susu yg sis minum tu(susuibuhamil) yg nurse bgtu Tak boleh minum dgn susu tu ialah jenis ubat penambah darah yg Kita kena ambil masa perut kosong/awal pagi.Sebab tu nurse bgtu suruh ambil acid folid,vitB&vitC selepas sarapan tanpa perlu jarak kan waktu.

3y ago

kalau minum sbelah malam boleh x?

Kna jarakkan,, xsilap susu mghalang pnyerapan pil tu ke dlm bdn. Better minum dgn jus oren utk mudah pnyerapan ubt. Klau sy,, sbb x boleh telan,, nurse suggest mcm tu. Jus oren kotak tu pun ok.

Kalau saya mkn ubat dgn air kosong jer dulu. Klu nak jgak, minum dgn air sunkist. Tu je. Rasanya susu dan ubat x sesuai dipadankan.. Pdpt sy. Tungu mommy lain plak.. Blh ke tak..

5y ago

Ok tq sis.. xpa nnty sy cba jrakkn msa

Ya kna jarak kan dlm 2jam gitu,sya nurse sruh mnum ngan jus oren..tpi sya x bole nak mnum jus oren,ulu hati jdi pedih...mnum ngan air suam je..

Ye sis..xksh la ubt apa skali pn sis nk mkn..if dh minum susu kena jarakkn ea dlm 2 jam mcmtu... Supaya ubt kita mkn tu blh serap cpt..

Yes, jngan ambil asid folik sejurus lepas minum susu. Dia menghalang ubat tu berkerja

4y ago

Sis maaf nk tanyaa... Saya nk tanya... Saya makan ubat slpas 2 jam sarapan.. Cntoh sarapan pkol 7 pkol 9 saya mkn ubat, masa mkn ubat trs saya makan benda lain... Xpe ke...

Slalunya susu sy minum pg.. Dan segala vitamin sy ambil sebelum tidur..

Mnum susu lepas 2jam mnum ubat.. klau x, ubat tu xda kesan..

5y ago

Ok tq sis ..

minum susu 2jam b4 makan ubat atau 2jam after makan ubat

5y ago

Ok note.. tq sis

Yep kn jarakkan