GDM

Mgtt result sampai 16mol And then buat bsp seem normal.. kena buat bsp kali kedua.. baru sangkut gdm kandungan ke 30weeks.. Ada ke mcm saya buat mgtt naik tinggi tp bsp ok je?

6 Balas

Hai , sy seram sgt sangkut Gdm . Hahaha , pngalaman sy . Minum air gula kndungan 28w , bacaan sebelum minum gula cantik 4 tapi lps minum gula 9 . Terus disahkan kncing manis saat mngndung , bsp prtama amek normal jd sy kene cek bsp 2w sekali . Sy brsalin 36w 4d , kene thn wad selama 2 hari . 48 jam baby kene pantau sbb nk tgok ada kencing manis x , baby kene cucuk dkt kaki cek drh . Tapi syukur xde pape , lps 6w bersalin sy minum air gula lg skali nk sahkan kncing manis masa mngndung shaja atau sbnrnya mmg ada kncing manis . Tp mujurrr , bebas kncing manis . Jd semua ibu buat biasa je , in shaa ALLAH semua ok

Sy MGTT naik sikit je.. bsp all normal.. so, doc suh repeat bsp 2 weekly je.. sangkut masa 28w, skrg dh 34w, so kena buat bsp lg 3x on 35,37 n 39w.. on due, kena serah diri utk induce if xbersalin lagi..

4y ago

Yup.. kalau gdm on diet control, kena deliver by induced on 40th week kalau x bersalin lg.. kalau on insulin / metformin, ken bersalin on 38th week..

sy punya result 8.0..sangkut masa 28w..kena jumpa dietician..kena buat bsp 2 minggu skali..skrg dah 37w, kena buat seminggu skali..masa bsp test mmg semua normal..range 4.0-6.0 je

sy xphm bnda ni.. nurse kol ckp sy kncg mns..sy xtw brape bacaan die.. tp sy gne test dkt rumh.. bacaan hanya 5.7..itu normal ke x??

5y ago

Macam saya, buat result kat rumah then watsap je kat doctor. Tapi nanti pegi checkup still kene buat. Pasal susu tu, kalau sy, sy xsarankan amek susu sebab dalam susu tu ada gula dan lemak. Kalau nak tambah calcium, ambil supplement, kalau nk kawal paras gula boleh try tukar beras ke beras diabetic or mnum millet.

Yup sye sma...Sngkut msa 32w pnya..Pstu bt bsp dua kli normal.Jew...Tpi dh slamt bersalin.Hheheh

5y ago

Sye pon xthu sb aritu msa puasa..Sye doa je bnyk2 suh ade tnda2 dri serah diri..Sb tkt induce...Heheheh...

hba1c buat tak?result berapa?