first baby

Memang mengharap zuriat setelah setahun lebih kahwin.. Sebelum kawen memang dgn suami bahagia sgt walaupun hari2 gaduh.. Lepas kawen hari2 gaduh tp taktahu tu panggil bahagia ke tak. Dah mcm hobi.. tiap kali nangis msti fikir seronoknya masa bercinta, memang byk terasa hati dgn suami.. Sampai bisik dlm hati.. Ni kalau aku, Mengadung msty dia layan aku baik.. Tup2 Allah bg rezeki tu sekarang.. Tp ak silap dia pun mcm tu jaa.. Dia happy sbb tahu ak mngandung tp apa yg aku harap kan tu tak ada.. Ak tak mintak dia bawak ak jalan2,bg aku mkn mcm2 ..tak! Cuma mintak dimanja je.. Tp dia tak faham.. Aku pergi kje naik motor sendiri.. Pegi mana2 sendiri.. Padahal suh aku jaga elok2 hati2 jgn stress..tp semua tu semua sbb dia..stress sbb dia! Allahu mintak sgt anak dlm perut ni sihat, lepasni aku tak harapkan dia dah.. Aku dgn anak aku pun boleh bahagia.. Maaf terluah kat sini.. Sbb anak tunggal.. Taktahu nak luah kat siapa still jaga aib suami. ?

22 Balas

sye pun dlu mcm tu. slalu gaduh sbb rse diabaikan,smpai rse nk bunuh je ank dlm perut. bile tgh alah pun,muntah2,xde pun suami dtg tolong urut blkg dada ke ape.tnye ok ke x.biar je kite tanggung sorg2. tapi bile dh gaduh besar,bru dy bgitau,yg dy xtaw nk buad mcm mne. sbb ank first. dy xtaw ap yg dy ptut buad. dy xtaw ap yg isteri ni harap kn.sbb tu laki ni,nmpk je matang. tapi dlm bab2 mcm ni,kte yg kne bgitau dy. sis try slowtalk dgn dy,ckp semua yg sis harap kn.n elakkan tinggi suare mse bcakap,byk2 kn bsabar dgn kerenah suami. kne ingt,mngkin x slame nye dy mcm tu..sye pun dpt suami yg sebuk kje je,smpai xde mse ngn sye n anak. tapi sy try think positive,n try slowtalk dgn dy, sye kate klau dy kt tmpt sye,dy pn msti rase bnde yg same. bile dy x pduli jgk,sye amik tindakan lain, sye plak yg kerja. last2,dy plk yg rse diabaikan.lpastu bru lh dy pkir n bhgi mse utk sye n ank. kdg2 stgh laki kne buad mcm ni. bkn kte nk bls dendam ke ape. tapi utk kbhagiaan femly kite.sis byk kn bdoa n usahe ye. 😉

Ms awal2 ni hormon xstabil lagi. Mudah terasa hati. Suami pula igt kite tak suka diganggu. Saya sampai depressed, menagis hari2, rasa macam tak dihargai langsung dengan suami. Lepas tu sy luah kat status wassap tp suami je boleh nampak & saya share artikel kat suami kenapa isteri jadi pemarah, penyendiri, tak bersemangat,dll. Lepastu baru la dia perasan silap dia. Kite perempuan masa hormon tak stabil ni kena suami banyak peluk, kena banyak belai, barula hormon jadi stabil semula (ni ada kajian tau). Sebab tu sunnah kita isteri belai main janggut suami. Bau ketiak suami pun boleh buat isteri tenang tau. Ada khasiatnya 😝😝 Saya cadang sis printscreen semua komen kwn2 kt cni share kt wasap suami. Jgn sampai kena depressed time ngndung. Kena pi jumpa psikatrik pula nanti.

5y ago

Terima kasih awak share ..

sis. sis cuba slow talk dengan suami sis apa yang sis rasa. jangan pendam and luah kat sini ja. nanti dah beranak lagi stress sbb nak jaga anak. takut meroyan ja. kawan saya dia banyak pendam. sbb dia anak tunggal and mak gan husband dia ada lain opinion. so dia in a middle dia stress. sis try la slow talk. tgk dari cara dia masih nak nasihat sis jaga elok2 tu nampak macam still boleh bawa bincang. try la dulu cakap gan dia pasal semua yang terbuku mana tau dia boleh terima and berubah. saya bila saya stress saya luah ja dengan suami. alhamdulillah dia cuba baiki dan cuma tolerate dengan keinginan saya. kalau habis tak boleh bincang baru sis boleh give up talk to dia tapi try cari juga orang boleh luahkan perasaan. jangan pendam sorang2 ya.

Kuncinya adalah bersyukur sis.. sy dlu pn kdg2 merajuk ngn somi gaduh pstu fikir mcm sis jugak. Org laki ni kdg dia prihatin tp xtnjuk. Dia pesan srh jaga diri thats ean dia care jugak la. Sis kena belajar bersyukur... suami pn kerja kan. Suami pn penat. Apa yg kta blh mampu buat kta buat.. bersyukur sis dlm gaduh suami isteri Allah bg rezeki anak. Semoga jd peguat ikatan. Bersyukur ada suami sedangkan ada ibu2 lain kat luar sana mengandung tanpa ada suami di sisi. PJJ atau suami meninggal semasa preggy. Atleast sis msh ada suami di kat sblh kan. Bersyukur sbb ada pasangan yg dh 8 -10 tahun kawen msh blum dpt zuriat. Sis setahun setengah Allah bg rezeki. Kalau sis bersyukur inshaAllah sis tak rasa yang kurang tu. Sis akan happy

5y ago

Terima kasih sis sbb BG nasihat ..inyaAllah akan baik2 sahaja lepasni.. 😌

Kadang² lepas ada zuriat lebih indah taw.. segalanya berubah, dr pnas baran jd suami/ayah yg penyayang.. dr xtau ape² suami kita jd bapa/ibu yg mithali jg mkn pki kita n ank.. nanti ank da besar asyik melekat dgn ank,,tau² kita plak ter'jelaous' taw😊 cume kita ni kena berdoa,sabar,muhasabah diri,tawakal sentiasa.. pasti ada yg indah.. sbb kdg suami kita untuk 1st baby ni dia kate dia bersedia dr pandangan luaran pdhal fkiran dia kucar kacir sbb tkut ape yg dia rncang xmenjdi.. nervous n xyakin semua dia ade. So,,pelan².. lelaki mengambil masa untuk matured sedangkan perempuan cepat matangnya..

Sentiasa syukur.. Even dia tak manjakan sngt pon.. Dia ade care dgn sis spya jgn penat.. Laki sye pon sama.. Lg kerja malam.. Balik kerja je tdo.. Kekadang pk.. Tak syg aku ke.. Biarkan aku malam2.. Tapi tawakal la.. Untuk kepentingan anak juga.. So urusan baby semua sye uruskan.. sye pujuk diri.. Alhamdullilah dpt suami rajin kerja.. Pk masa depan.. Sye pon kena lah berdikari juga.. Untuk masa depan kite juga kan.. Takpe.. Tiap perkara mesti ade hikmah.. Kalau semua nak ade dengan dia.. Tak boleh juga.. T tergendala kerja.. Sabar ye sis.. In shaa allah ade hikmah..

5y ago

Terima kasih atas nasihat sis.. 😌

Ni masa 1st pregnancy. Husband memg mcm tak peduli tp dia seronok bini dia pregnant. and sy masa tu hari2 rasa benci dkt husband sbb semua benda sy kena buat sampai rasa mcm tak patut ada baby... Sampailah gugur.. And now 2nd pregnancy, dan husband dah taw apa dia kena buat. Sebaik ja taw pregnant trus bawak kereta g kerja, sebelum ni naik motor. And dia tak bg dah buat kerja rumah so pada pendapat sy, laki sebenarnya tataw apa dia kena buat lebih2 1st time taw bini pregnant... So maybe salah kita jugak sbb tak cakap dekat dia...

5y ago

Baik sis.. Terima kasih sbb sudi baca luahan hati saya.. 😌

Fikir baik2 sis, biase la emosi org mengandung ni lain macam sikit, kadang2 suami ni dia terlalu nak jaga hati sbb tu xmau sebut ape2 takut tersalah cakap, mcm sy Kdang2 smpi dia sroh sy buat keputusan sendri sbb kalau dia yg bgtaw nti tkut sy xleh terima, jd dlm umh tangga biasela Pro n con tu..kalau tgh marah cuba diam kejap fkir yg indah2 dan fikir kan kebaikan dia.. In shaa Allah.. Suami mana yg xsyg kn isteri n ank2.. Kecuali dia dh xbpe nak normal..

Sy pun lebih kurang mcm tu dgn husband, dia mmg susah nak bermanja.. Apatah lg bwk jln2, tp dia tiap2 hari keluar.. Kadang2 rasa down jgk, mlm2 nak tdo msti menangis.. Ingatkan masa pregnant ni dpt perhatian lebih, tp tak.. Sama je.. Tp sy cuba berfikiran positive.. Mmg perangai dia mcm tu, tp sy tahu dia mmg sygkan sy.. Hrp sis positive, sabar dan tabah yer.. Lg2 tgh pregnant ni hormone kita mmg tak stable..

Ada tak luahkn dgn suami..kdg suami xfaham,dia nmpk kita ok ja..tpi xtau apa kita nak..jgn malu nak minta,klu kita xsuarakn smpi bila2 suami ingat kita ok..jgn harap suami tengo kita dia dah tau pa yg kita nak n yg ada dlm hati juga..kita sndiri pun mkin xtau pa suami nak klu dia xbgitau atau kita xtanya..cuba bykkn komunikasi dgn suami..jgn simpan sndri apa lagi sdg berbadan dua..n jgn d ikutkn sngt perasaan tu..

5y ago

Terima kasih sis..