Memyusu badan

Memang kalau menyusu badan ni cepat ngantuk ya dan mula umur baby berapa ya menyusu baring.

11 Balas

Ya sebab bila kita menyusu kita berada dalam relax mode. Ada satu hormon yang dikeluarkan. Hormon tu yang buat kita rasa relax. Maaf, saya lupa apa nama hormon tu. Mungkin ada mommy lain yang tahu. Seawal baby berusia 1 hari dah boleh. In fact ada banyak sebenarnya posisi penyusuan ni. Awak try&error mana yang awak dan baby selesa 😊 Macam saya, first day kat hospital dah menyusu secara baring.

6mo ago

hormon melatonin kot sis . hehe

Saya masa anak pertama tak reti sangat. Anak dah 4 bulan tak silap baru susukan dia baring. Anak ke 2 ni masa lepas bersalin saya dah try susukan sambil baring tapi sebab saya czer, baring mengiring lama2 sakit pulak tempat czer 😂 so agak2 luka czer dah ok, dalam sebulan macamtu saya dah susukan baby sambil baring 😃

6mo ago

Itulahh, sy tgk keadaan. Klo tak nk tggu 3,4 bulan tu lama lg. 😅

saya FTM.. Nyusu baring dr awal baru bersalin 😆 selesa dan senang. tp sy jenis tidur statik & mudah terjaga if ada gerakan lain sentuh badan sy. tp start bila dah balik rumah je la sbb kat ward nurse tak bagi baring dgn baby dia suruh letak kat cot

6mo ago

Tanpa nama: wahh semangat nya 1.3kg tu byk naikk tu. 😍

ya betul sbb ada hormon yg buat kita relax semasa menyusu. YmTapi hati2 masa pegang baby semasa menyusu, supaya tak terjatuh, terhimpit bagai. Awalnya saya kekok nak susukan bayi secara mengiring baring, lepas 2 bulan baru selesa.😁

6mo ago

🥰 enjoy the moment.. penat tapi indah.

masa ank kecik lgi sy menyusu duduk je sis. memang akn penat sikit so bleh minta husband urut². nanti baby dh besar sikit bleh laa nk baring pun sbb dia dh pandai menyusu. tapi kalau sis pandai okey je mana² pun ikut selesaan sis.

6mo ago

A'ah memang gigih sis menyusu posisi duduk. Tp penat dia lain betul. Beza masa 20an, skrg dah 30 an. Smlm try pandai baby latch, sy try n error. Kalau letih amat saya baring, kalau larat saya duduk., 😊

kalau awak confident boleh menyusu baby sambil baring masa dr lepas baby lahir dh boleh. boleh refer posisi penyusuan ni if awak jenis yg cpt mengantuk better elakkan buat posisi berbaring risau tertindih baby sahaja

6mo ago

Masa menyusu je rasa ngantuk, lain2 takde pulak. Sy tanya sbb rasa cpt penat menyusu ddk nak2 mlm. Ingat nak tggu baby 3,4 bulan tp rasa mcm lama lagi 😅. Tq sis.

sy tak berani nyusu bring sbb mmg ngntok kalau nyusu . sy tkut sy tertidur tak perasan dia tersedak. nurse kk sy pun tak galakkan jgk . dia ckp time pntang mmg kita penat . jd sy penat mcmne pun . sy nyusu duduk . hahaha

6mo ago

Hebat sis, sy mmg tak tahan penat. Auto moody, nnt susu pun sendu je nk keluar. Sy tgk pd keadaan, klo larat sy ddk. Klo tak sy sy cuba posisi baring. Dulu sy mcm sis. Terlalu push diri sendiri. Pastu sy yg stress. Skrg sy cuba x push diri sngt. Tp sy aware pasal isu tersedak tu 😊

menyusu baring ni kena hati" sedikit .kalau jenis buah tek besar tu kena hati" takut hempap muka anak dlm x sedar. sbb ada kes dkt kg mentua saya . semoga dijauhkan daripada kita semua ..

6mo ago

Betuo sbb tu nk tggu 3,4 bulan baby. Tp tulah. Kalau mlm penat betul rasa menyusu duduk 😅

sy mmg dr hospital susu baring..tu bkn ank 1st la🤣🤣🤣🤣 anak 1st dlu susu duduk jgk sbb blm pandai....kena belajar posisi tu..kalau dah pandai boleh je nyusu smbil baring...

6mo ago

tak hebat...sbb ank pertama dlu duduk jugak ..ank seterusnya br da expert mnyusu smbil baring.....hehehehe...letih nyusu smbil duduk....😅😅

Ibu menyusu byk guna tenaga, akn cepat letih. Makan makanan sihat utk dua org 😂

6mo ago

Mkn lauk dgn sayur lebih mmg cpt rasa kenyang. ☺️