Hb turun takmau naik

Mcm mana nk bagi hb naik ya?ubt yg kk bagi hari2 makan tp hb makin turun bukan makin naik ??‍♀️bulan lepas 11.7 bulan ni 11.1 tolonggg

18 Balas

Sy masa anak first dgn anak nombor 2 sy amalkan kerang rebus.pastu ratah sawi rebus...ni nak masuk nombor 3 hb sy drop jugak sy amalkan makan kerang alhamduillah naik skit. Misi cakap baby makin besaq dia tarik hb kita lagi byk.tu kadang naik turun..now sy pun tambah dos ubat tambah darah pasai drop teruk dari 12 ke 10 hb.sbb sy minum kopi masa p bercuti ritu..😅

Sy pon hb selalu drop. Pastu sejak doc suruh tukar makan zincofer. Alhamdulillah hb Makin Naik. Mmg zincofer ni senang muntah. Tp sy buat makan malam waktu nak tido. Telan dengan air Oren sunquick pastu terus tido. Sebelum ni Hb 10.3/10.9/11.0. Semalam checkup hb Naik 12.9 . Doc suruh makan dua biji terus.

4y ago

Tak pe sis try lah dulu. Kalau tak boleh and muntah jugak. Nanti boleh minta dengan nurse untuk tukar ubat

makan ubat dgn jus oren pekat,xpun amek je pati delima,naikkan hb.sy beta thalasemia,consume pati delima je masa pregnant,smpai dr kata takut baby lahir xckup berat n tumbesaran terbantut sebab hb low.alhamdulillah consume pati delime seminggu naik hb,n anak pun lahir 3.4kg lebih dari jangkaan dr.

4y ago

boleh beli kt kedai arab yg jual kurma kekcang semua tu,salah satu pati delima jenama gulsan rm15 je,boleh google kalau nk kepastian,amek 1 sudu pagi dan 1 sudu malam.consume hari2.

Makan ubat dgn cara betul sis..mkn waktu pg subuh2 then dua jam lepas tuh bru srapan..mkn pgi lagi okay dri mlm..then try mkn pucuk pegaga and bayam brazil..sy dri 11.8 naik 13.8..kalau tak mnta tukar ubat..elakkan caffien..kurma pun jgn lupa mkn..

Sama saya..hb saya dr 11.8 masa 9w,skrg dah 20w turun ke 11.0..stiap bulan checkup dia turun💆 dpt vit zincofer,da makan dah..kat rumah mmg sntiasa ada bekalan buah jambu batu..tp gitu juga..dah la tga sgkut gdm..ni dah btmbah masalah hb.

Sis kurang mkn buah ke? Tembikai or oren bgus.. sy gara2 asyik tak lalu mkn nasi & aym sbb muntah amalkn buah2an je. Ni dh kurang mkn buah drpd 13 turun 12.1 ngam2 je 😂 . So amalkn mkn buah ye sis 👍🏻

4y ago

Tq sis..sy mkn ja buah mcm2 sy mkn,last sy try minum pati delima gulsan hb sy maintain 12.4 smpai besalin..skrg ank sy da 2bulan

Minum jus mamariam ke , makan jambu batu ke , atau tukar ubat yang kuat sikit untuk naik darah . Tapi saya tak tahu mana ubat yang paling okay , iberet ke maltofer ke , ada banyak jenis lagi

Klau hb 11/12 tu kira okay, normal.. Jgn je jatuh menjunam ke bawa.. Itu bru tk normal.. Saya rajin brtanya dgn nurse.. Mmang bulan ke bulan nurse ckp.. Turun naik, turun naik hb tu

try mkn buah2 sis.. byk buah2an yg bleh bantu naekkan hb.. sy bln lps 11.8,bln ni chk 2 hr lps dh 12.8..naek blk.. awl pregnancy 14

Minum jus Mamaryam saya pun sama HB low dari mengandung sampai dah bersalin saya amalkan jus mamaryam.

4y ago

Tq sis sy dh bersalin..ank dh msuk 2bulan..