Hi ibu. Mcmmne ye nk naikkan hb. Sy 25 weeks

Makin lame hb makin turun. Doc ckp hb xckop dlm bdn sy sbb bby makin mmbesar. Sy makan ubt ontime sayo buah sume makan lg2 bayam brokoli dgn jambu batu xpnh miss tp xnaik jugak hb. Kafein sume sy x mnom. Makin turun pulak hb nye nk stress jgk di buatnye. Skrg doc nk suggest ntuk sy drip zat besi tkot la sy dengau sbb ramai kate klo drip pn blom tntu naik hb nye n blh mual muntah2 blk.. Naik stress tp kesian sgt kt bby🙁.. Tlg suggest ibu2 sumee.. Maceh🙁

6 Balas

Kite sama. Mcm2 makan utk naik kan hb. Bnda berkafein mmg xminum sbb xsuka huhu. Tp doc sy suh mkn kacang kuda buat snacking. Alhamdulillah npk ada sinar disitu walaupun naik 0.1 aje🤣 sehari 3x mengunyah kacang kuda😆 pastu ada org share kt fb doc dia suh mkn zincofer+iron tablet pagi sbelum makan. Now sy tgh buat cmtu. Next week check up hrp naik la hb. Jenuh telan dh mknn rich iron. Selang kan dgn vit c lps mkn ye

1y ago

Sy sbb hb mkin drop jd appoinmen 2minggu skli. Dh la sakit kne cucuk amik drh sbb urat jenis halus🤣 2-3 nurse dtg nk amik kn haha

sma lar sis, anak 1st kna plak hb x cntik, drop smpai 10.7 🥹 berat plak naik, skrg kna jmpa misi selang shari. stress nyaa sbb rsa down sdgkan kita jaga elok dh prmakanan kita, smoga ibu ii boleh bg idea pmakanan

Amalkan iron rich diet. Selepas makan sumber zat besi, makan buah tinggi Vitamin C sbb Vitamin C bantu serapkan zat besi dlm darah.

1y ago

Sama-sama

Sama la kita ha... Dah tukar ke maltofer pon gitu2 aja hb😅 stress juga kdg2.. Bdn rasa sihat tapi bila check mcm2 tak kena

1y ago

Haah btol. Bdn rse ok je xdek ap bby pn active tp bile check hb trun la itu la ini la pelik btol

Awak try minum susu mamadil, alhamdulillah sy ikhtiar minum naik 11.3 dari 10.7.

boleh sy tahu kk bagi puan vit tambah darah jenis apa ?

1y ago

Sy mkn sebiji pagi sebiji malam tu doc suruh la. Xpnh miss. Gap lps makan 2 jam