HB LOW THIRST TRIMESTER

Hii nk tanya pengalaman awk semuaa ada tak yang semakin nk dkt bersalin semakin low hb . Saya dari awl sampai skrg semakin turun hb. Dari 13 last2 10 . Sy dah ikot semua tips , min ubt yg kk bg semuaa . Tp makin turun 🥲

7 Balas

saya pun pernah HB low, makan zincofer tiap hari dah stop caffien saya makan sayur sama je but since nurse saya ajar cara makan& waktu yg betul, skrng tiap hari saya balun teh dengan caffien buah mmg saya tak makan sebab jarang ada buah kat rumah 😅 cuma saya amalkan tiap hari lauk sayur wajib ada& cuba google dekat buku pink kita pun ada ajar cara makan, contoh kalau awak makan buah, awak kena hold dalam dua jam gitu if awak nak minum kaffien bagi protein buah tu serap dulu dalam badan sebab kalau awak makan buah pastu awak terus minum dengan kaffien protien buah tu awak dah potong sebab dia tak sempat serap. ini contoh je tau. awak boleh study balik bab bab pemakanan ni.

Awk, sy 33 mngu hb low smpai 7.1. Kene warded 6 hari di hsptal . Drip csmofer dan motofer xde effect. Last skali mkn ubt ccing. Pstu consume iberet, sblum nk consume zincoffeer dan feurus. After 5 days , hb sy naik ke 10 . Doktr ckp okay . So cube awk mkn ubt ccing yg jnma champs , boleh kunyah atau telan tu. Mne la thu mcm sy , hb naik mncanak

sy pun bgtu, awal buka buku 12lebih.. makin lama hb makin turun. tip pmknan zat besi sy amal hampir tiap hari, ubat zincofer mkn lps 2 jam. hasil dia sama je makin turun.... last2 give up, x nak stress mkn apa2. mkn ja apa yg mau d mkn. last2 11.3 pastu naik 11.5. skrng 34 week 4 hari

saya banyak makan buah jambu & oren. saya dari bukak buku pink smpai skrg 35w+ hb saya tak pernah bawah 11. awal awal dulu 14 pastu maintain smpai 34w haritu, hb 11.2 mcm tu tp nurse kata okay je tak pernah lg merah. cuma saya ada masalah lain pulak, sangkut kencing kotor😅

Saya x sure sis. Sbb sepanjang mengandung saya memang minum milo. And PLUS selalu makan buah oren n Tembikai. Saya 34 weeks alhamdullilah hb 11.7 . X sure tips nak naikkan hmmm semoga dipermudahkan urusan mummy doa banyak banyak ❤️🤲🏻

9mo ago

Saya pulaaa jaga semuaa mmg pantamg habis yg boleh trigger hb tp eh makin turunn . Rasa give mcm nk tibai je semua makan 😂

sama. sy dri buka buku 11.4 skg 34w ,8.7 huhu

Jaga makan tak?

9mo ago

Coklat, minuman bergas pun ada kafein. Ubat awak jarakkan 2 jam sebelum/selepas minum susu kan? Oh ya! Awak kena jadikan sumber makanan yang tinggi zat besi sebagai menu harian.