HB SEMAKIN LOW

Baru download apps ni, and baru tahu air teh punca hb low😭hb saya dr 11.7 turun 11.1 . Betul2 taktahu air teh punca hb low.. hm patut makan ubat iberet pun still low, doktor ingat saya xmakan ubat + minum air banyak #firstbaby

12 Balas

Sis.. sy ni preggy anak ke 3 3 kali preggy 3 kali HB low .. walaupun sy xminum caffeine Tp ttp drop haha Kadang kn hormon kita.. Sy makan jew ubat iberet cm biasa, lebih zat besi n sayur2 buah lah.. samo jew.. Sy buka buku 11.1 Hb sy Ketika xpreggy hb sy 12 Doc pun just suruh continue makan ubat n mkn cm biasa.. Adik sy minum caffeine time preggy HB dia xpenah low 😬 Setiap manusia itu bdn dia berlain2 Sis cuba cut caffeine tgk ada perubahan x? Mcm sy mmg issue ni dr first preggy smpi lah ni 😅

Bukan teh je puan.. Segala jenis minuman caffeine akan menyebabkan HB low.. Teh, kopi, coklat.. Sy prgnnt yg kedua ni 11.9 je hb.. Masa ank 1st, tinggi je.. Kdg2 13.. Skrg sy minta nurse tukar ubat.. Sy mkn zincofer skrg. Sbb masa ank 1st sy mkn ubat ni. Yg ke2 ni, nurse bg ubat apa entah.. Tp sy x blh telan.. Busuk😂.. Mnggu dpan baru checkup lg.. Harap2 naik la hb mkn zincofer ni..

Gynae i pun pernah bagitau jangan ambil caffein sebab can cause low hb. Caffein ada dlm teh, coffee and any chocolate drinks. Nk minum boleh tapi sikit la. Segelas gitu buat raso2. Dr pernah suggest makan buah guava, buah naga and delima utk good hb. You try la. InsyaAllah ok ☺️

10mo ago

Setuju 👍

teh bunga pun tak digalakkan sis. ini dietian yg jaga sy masa pregnant sebelum ni beritahu. sy makan iberet tp selalu minum teh bunga sbb teh biasa ada kefein.. bila pegi check hb asyik low ja.. tanya punya tanya rupanya minum teh bunga.. mengganggu penyerapan iron.

kalau 11.1 still ok jgn turun 10 je. saya hb sentiasa atas pagar. mula2 dulu 8 je lepastu naik 11 n naik 11.5 then turun jadi 10 sampai kena fbc. lepastu naik 11 n above tapi tak pernah sampai 12 lagi. tapi doktor cakap ok je. jgn turun jadi 10 dah

Mungkin jugak ada betulnya. Sy mmg x minum pn teh, kopi, milo. Nestum kdg kdg time lapo. Mmg hb naik selalu. Tp mmg mkn buah naga, jambu batu memanjang. Kdg amik jugak tembikai belimbing tgk klu ade promo hehe

Saya drop dari 12.5 ke 10.2, esok appointment followup tengo hb naik ke tak. Dah 3 minggu ni saya amalkan air delima jus fresh setiap hari. Harap esok ade perubahan la dngan hb

Assalamualaikum sy nk tny pati delima gulsan tu sesuai x utk ibu hamil yg hb dia low.. Sblm minum hb sy 10.4 lps minum hb sy drop ke 9.9 blh tak tak knp ye ke xsesuai utk sy

10mo ago

Mcm sy mmg stop semua kafein trmasuk la milo.. Tp still jgk hb low

Saya drop 14 hingga ke 11 haha, betul2 sebab teh aiss.. ni dah kena check lagi 2 minggu, tk sabar nak repeat hb, dh pantang byk ni

Saya drop dari 15 ke 13, sebab balik kampung banyak makan mengarut and minum nanis manis 🥲🥲