HB makin low

Sy dah makan bayam , minum air sunquick dengan zincofer & amalkan jus jambu batu merah tapi hb makin low bukannya makin naik so nk makan apa lagi ya? Hb bergantung pada pemakanan sahaja atau ada faktor lain juga?

18 Balas

macam saya , saya stop ambil apa apa ubat yang doc suggest sebab sebelum ni saya dah try macam macam ubat contohnya zincofer , obimin , iberet and last saya try maltofer tak jugak naik naik . alhamdullilah lepas saya stop semua ubat tu saya amalkan jambu batu (2 minggu sekali ) + air coklat suam (pagi & malam ) setiap hari makin lama hb saya makin naik bayangkan dari 8 last checkup haritu dah naik 11.4 tanpa sebarang ubat tambah darah and one more thing kalau tengah ikhtiar untuk hb jangan sesekali minum cafein / teh sebab teh pun salah satu punca ganggu hb kita tau so kalau boleh yang mana hb rendah tu tinggal la teh / cafein tu dulu ya . kita ni mengandung takboleh 100 percent berharap pada ubat kena cari cara lain untuk ikhtiar hb naik ☺️

sy start kndungan 4 bulan smpai laa masuk minggu ke 32 HB low mendatar HB 10 lebih je x naik2..siap nurse suruh p hospital nk masuk ubat venofer..nasib baik rawatan tue doc dkt hospital cancel dia bgtau x layak sbb HB 10 masih kategori ringan utk terima rawatan..sebelum kandungan masuk minggu ke 33 sy dh start amal kn susu HL warna merah dgn 2 biji pil iberet..Alhamdullilah..minggu ke 33 HB naik 10.5..minggu nie kandungan sy dh 34 HB makin naik 11.1 😊

2w ago

Iberet kena jarakkan dengan susu kan?

sis boleh naik lg tu saya yang hampir 9 pon da start naik sikit2 skrg da 11.26 saya makan iberet 1 pg 1 mlm mkn bersama jus delima gulsan nie lah alhmdulillah naik jugak

cubaa awaaa tryy makan kurmaaa , ambil sehari sblum n hri yang awaa kenaa ambil darah HB tuu .. dalam 3-4biji .. Insyaaallah HB awaaa okeyy .. sayaa buat macam tuu

sy mkn iberet tiap pg.. sblm sarapan dgn air lemon tnpa gula.. jarakkn mkn 30mnit lps mkn iberet, Alhamdulillah hb da normal.. ubt tu kne mnum dgn air msam bru jadi

try pati delima gulsan . saya beli kat tiktok . ambik 1sb pagi 1sb malam . untuk saya , alhamdulillah hb makin okay even saya ada homozygous HB e disease ( thalesmia )

3w ago

terima kasih share.. terus sy cr kat tiktok.. harga pun belas2 je.. hb sy tak naik.. 10.6 paling latest.. hm.. harap boleh capai 11..

sis boleh try mkn kangkung. kangkung rank no 1 sayur high iron, nasihat drpd dietician. lpas amal kangkung dan buah tmbikai, hb sy naik..

kalau sy,ambil iberet waktu tengah malam dan jam yang sama dlu hb drop 10.8 buat cam tu alhamdulillah naik sampai 11.8

Zincofer saya ambik malam 3/4 jam lps mkn then makan sekali dengan vitamin c budak2 yg appeton . Hb dari 9 naik ke 11

banyak kan makan kerang. zincofer kena konsisten. sy alhamdulillah takde masalah hb, cuma gdm lah sangkut pulak 🥲