sakit gigi yg amat masa 15weeks

Hi, masa 15weeks, saya sakit sgt gigi geraham yg blubang ni..sya g klinik krjaan, dktor x cbut g sbb msa tu 14w4d , dya cma bg ubt kmur n paracetamol..tpi sya x brani mkn ubt prcmtol.. sya ad beli ubt titis untuk ggi blubang kt frmasi..boleh ke kte guna ubt titis tu smntra wktu??

6 Balas

Masa trimester 1 sy gi tampal gg doktor ade bgtaw trimester 2 boleh cabut gg, tapi depend bpe hb klau xde problem boleh cabut, mybe kalau tgh sakit sbb tu xleh cabut kot.. Sbb klau x preggy pun, gg tgh sakit doktor xbg cabut, sroh kasi hilang sakit+bengkak baru bleh cabut.. Ni ape yg sy taw la..

Better makan paracetamol. Sbb pregnant lady dr mmg hanya akn bg mkn paracetamol. Ubt titis tu tk pasti sbb tkthu dose dia. Incase ada bengkak yg teruk atau gg dh trlalu sakit sbb paracetamol bru dr akn bg antibiotics yg sesuai utk ibu mengandung.

Panadol yg doc bg tu boleh mkn. Kalau panadol yg beli dkt farmasi ke ape ke better jgn sbb tkt ade dos tak sama. Ubat titis tu tak pasti pulak boleh guna ke tak. Kena baca jugak boleh ke utk ibu mengandung.

5y ago

Yke sis..sye bli kt frmsi ubt liquid gek AVO ntk titis pd tmpt blubang tu..spya than skit.. tp paracetamol x bli ..

Huhh...amat menyakitkn..sy selpas 2,minggu melahirkn sy cabut dgn keadaan sy sakit lagi..lpastu alhmdllh lega...

sis sbr nti sis jmpa cbut gigi 7 atu 8 bln..sbab dkotr x cmbut klu msh awl kndungn tkut msalh kgugurn..

5y ago

Itu la..dktor x nk cbut..dya sruh wait dlm 17weeks ke atas.. tp boleh ka saya amik ubt than skit mcm ubt titis buh dlm ggi blubang tu then sumbat kpas spya kurg rsa skit..ad effect x kndungan

16w ke atas boleh dah buat rawatan gg sis

5y ago

Ykw..mkcud nye kita dh boleh cabut ke