Umur 4 tahun lambat bercakap

Nak tanya.. Ada x ibu2 yg ada pengalaman anak umur 4 tahun lambat bercakap.. Bkn la x pandai langsung.. Tp kurg pandai bercakap.. Kadang2 bahasa apa tah dia guna pun x tahu... Normal ke mcm tu.. Boleh share x ape pengalaman korang?

4 Balas

anak sy 6 org.. bdk2 x same..care ajar pun berlainan..bkn sume ajar care y same.sbb ada y cpt fokus n ada x..so mmg kne struggle.ank sy y sorg ni xmcm abg kakak..umo nk masuk 4 taun baru blh bercakap mama papa..kurang fokus.. itu menyukarkan.ikut mcm2 kaedah dah ajar..ape y sy perhati sejak sy ajak ramai2 kumpul n main die makin blh wlau x jelas mane.so sy bg die main ngn spupu2 n dedah pd persekitaran alhamdulillah masuk 5 taun dia dh pndai bercakap n bdk y pintar.so kt sni bg sy bkn cara ajar abc utk permulaan..tp ajar perkataan2 mudah.. air..bola..buku..ulang2 perkara y d bt setiap hari.mcm adik dia pulak Jenis fokus..seawal setaun dia suka eye contact..jd mudah..die cpt sebut bile sy ulang..n skarang setaun 11 bln dah boleh bina ayat.ank puan y kt atas same je mcm ank sy dlu..mse umo 4 taun tu sikit je perkataan2 blh sebut bnyk bahasa alien.so klau puan nk lbh yakin blh refer doc.sbb misi dah bgtau sy skarang rmai bdk y speecdelay smpai umo 6 tahun pn blm pndai bercakap

kita sebagai ibu , kita kne terapkan bahasa dan selalu bercakap dengan anak..seawal dia 2 tahun mcm tu..jgn gunakan bahasa pelat..selalu ibu ayah selalu brcakap dgn anak mngunakan bahasa pelat sebab anak brcakap bahasa itu..itu salah...kita kne terapkan bahasa yang betul supaya anak boleh brtutur dgn betul ...if anak pelat kita jgn pulak brckp pelat balik...kita ckp bahasa dan ayat yg sempurna...jadi dari situ anak akan mula belajar...apa2 pun kita kne selalu brckap dgn anak..dan ajar anak Abc dan 123...untuk permulaan...

sis ada jumpa doc pakar ke? anak sy nak msuk 2tahun 11bulantp still x ckp lagi 1 lagi x brpa fokus..mgkin 3tahub akan jumpa doc pakar

anak saya pun blum pndai ckp lagi umur 2tahun11bulan 3 tahun ni kena jumpa doc