anak makan sendiri

Macam mana nak suruh anak makan sendiri? Anak saya dah 8bulan. Saya bagi carrot/makanan yang di boleh suapkan sendiri dia just pegang and belek belek je.. tapi kalau benda yang tak boleh makan seperti baju,lampin,cermin mata dan handphone laju dia suap kedalam mulut.binggung saya tengok dia.?

9 Balas

Latihkan anak makan bersama orang dewasa supaya anak itu mempunyai habit makan bersama keluarga, lama kelamaan anak akan ikut rentak makan, kids are very good in imitation..dont give up Mom

Anak kita pun sama, tapi lama2 Okay, masuk setahun dia dah boleh makan sendiri. Semua Baby lain2. Nampaknya anak awak boleh je makan sendiri kalau nak, hehe dia yang tak nak tu

😂😂😂.mmg bby bgtu.. kadang benda yg x blh mkn itu la yg dorg bg masuk dlm mulut😂😂😂... Try mkn dpn bby.. nnt bby pandai ikut mkn jg tu

4y ago

Hahah.. kan.. mmg selalu makan depan baby..pastu dia minta suap..kalau bagi kat tangan dia mesti dia balek2 macam buku..

anak sy 8bulan pun blm pandai mkn sendiri. sy yg suapkan... kene tggu lg bbrp bulan baru dia pandai mkn sendiri.

Bagi makanan yang sedikit dulu depan dia.. lepas tu ajar.. kalau dia suap..awak tepuk tangan biar dia happy

Kena ajar dia bg msuk dlm mulut. Guide dia pgg tgn dia & bg msuk dlm mulut with the food la ya

4y ago

😅 anak sya almost 8months. Tp bila bg biscuit or sip cup dia bg msuk mulut mcm biasa.. 😅

😂😂😂😂😂

Bby sy pn mcm tu..

Ambik masa sis