Anak tak mahu makan sendiri dah setahun 9 bulan

Hi everyone just ada masalah my son tak nak pegang makanan masuk mulut ,kena suap sahaja mknn kalau pegang biskut ke buah dia hancurkan dan buang, letih juga ,dan dia hanya nak makan kalau tgk cartoon lepas tu saya dah tak kasi tengok but risau tak focus makanan dan sensory pegangan takde ,mainan semua dia nk gigit keras pelik pula,ada sesiapa boleh bantu and ada option or solution?#pleasehelp appreciate it very much 😊

3 Balas

sye rse xde cara lain mlainkn bg anak pegg jgak.. anak sye mula2 stat mkn pun x nak pegg.. lempar je.. sye try dgn snack.. klu dye baling pn x penat nk kutip kn.. ble da pndai suap ke mlut bru la tukar mknn yg tekstur lembut sikit mcm roti, buah2.. of coz mula2 kne baling.. hri2 la mop lntai.. bia klu nak bg anak suap sendri nie bgantung pd mood sye.. klu rjin, bg la dia suap sendri.. slalu belah ptg ble hsband nk blek.. so bley la nant sorg tlg handle anak, sorg tlg kemas..slain tu dr bacaan sye, bykkn ajar anak main sensory, peg bnde2 lembik.. yg nie pun anak sye still blaja lg.. kdg dye pegg kejap, baling2 pastu dah blah.. xde nye nk spend tyme lme2 main tu.. maknye prepare aktiviti lg lme 🤣.. last but not least, bia je umah sepah, kte pun join skali nyepah tu.. best tw! bley jgak cucuk buah kt garfu n bg anak pegg n suap, klu anak masih geli nk pegg suap sendri..

3mo ago

ok sy try nanti ,saya lmbat bagi mkn sendiri jadi struggle juga ni,haha my bad...asyik bsuap je kan ..aah sy kurang bagi sensory lembik lepas ni kena bagi benda yg lembik practise kn sy baru beli pasir untuk sensory mmg geli so kena la practise cmtu huhu...tq for the tips mommy🙏💪will try my best😁

Puan dan suami makan bersama dgn anak tak? Kalau tak, buat sekarang. Kat situ anak boleh belajar makan sendiri bila ibu bapa makan sekali. Alihkan semua gadget semasa waktu makan bersama.

3mo ago

Sama.

bila puan mula benarkan dia makan sendiri?

3mo ago

aah suap lagi....sy buat sensory messy tp kurang ..mmg sy tgh giat buat balik sensory ni doakan sy🤲...aah mmg skrg mcm mula balik campak semua at least mula.balik dari.xde ...huhu..