9 bulan baby

Nak tanya la, takpe ke baby 9 bulan tak mahu makan sendiri dia nak ibu suap je.. #pleasehelp kalau suruh makan sendiri dia taknak makan terus, so what shud i do... Just biarkan or what hmmm#firstmom #firstbaby #ingintahu

5 Balas

Boleh cuba kenalkan BLW. Baby lead weaning. Pelbagaikan makan. Makanan yg boleh dia pgg sendiri. Cthnya, roti gardenia potong panjang salut telur, ayam bhgian peha kukus@rebus.. Fries homemade dri kentang atau keledek.. sambil ibu suap, ibu bg jugak sikit habuan di pegang.. memula mmg dia reject, tp lama lama dia boleh adapt.. bg utensils utk dia sendiri.. Ibu ambik garfu, assist bby cocok makanan.. makan masa sikit. And mmg akan sgt messy. And be prepared, akan ada gag reflex, so ibu kena pantau sambil BLW.But its a process..dont give up okay. 1y plus mcmtu dia sendiri nk makan sndri taknak bersuap..

Nak anak adapt dengan apa yang kita ajar, kena consistent TUNJUK dekat dia. Takboleh nak expect, anak akan terus pandai. Semuanya process learning. Jangan giveup ibu.

Takpe. Tak semua baby 9 bulan makan sendiri. Baby tak ready jangan paksa, nanti lagi dia taknak makan. Don't put pressure on baby. Suap je macam biasa

biar je.. x ada mslh pun.. janji dia nk mkn

jgn paksa..janji dia nak makan