Tak nak makan

Hai harini baby saya 8m30d, haritu nak masuk 8 bulan dia ade reject food yg saya masak, pastu asyik menangis tak benti tidur susah biasa siang tidur 3 4 kali tapi ni taknak tidur, da gosok mata main telinga mata pun da merah tp still tahan mata, haih kenapa ya. macam makanan api saya suap makanan ade garam dia makan saya saja test kasi nak tengok dia makan tak. And dia makan, bila saya amik apa yg saya masak dia tepis terus. buah anak saya makan cuma real food yg no sugar no salt tu dia taknak. buntu saya, susu minum macam biasa. Macam harini dia 1 hari tak makan just minum susu je. kalau suap dia tepis tepis sudu sampai tumpah. nak kata tumbuh gigi rasa macam tak, cuma tanda tanda nak tumbuh gigi tu adalah macam tarik telinga , air liur berjejes. nak tanya kalau bg buah je and susu boleh ke tak payah bagi makan saya keep offer je makan tp kalau dia tak makan boleh kan #bantujawab #SeriusTanya #firstmom

1 Balas

Check gusi dia ada rasa timbul tak. Buah manis, makanan yg ada garam pun berperisa, baby suka la. Taste bud baby ni sensitive, kalau boleh kawal salt sugar ni lagi bagus. Awak biasa sediakan makanan apa?

2mo ago

saya rasa macam takda timbul, buah pun saya tak berapa kerap bg. kalau keluar belanja baru beli avocado ke pisang ke. saya ikutkan mmg tak bg baby garam gula tp family mil suka bg benda manis manis kat anak saya. kadang kadang sembunyi sembunyi dorg bagi😅. biasa saya buat bubur karot ayam, bubur karot brokoli ayam, bubur brokoli ikan bilis, spaghetti creamy brokoli ayam, kadang masak nasi biasa sebab kadang kadang dia nak texture keras