Stress?

Macam mana mommies dekat sini tangani masalah dengan anak anak yang sedang membesar? Boleh share tip tak dengan saya yang baru nak belajar jadi mak mak nih. Anak i baru 1 tahun tapi i dah tak larat nak layan dia.

5 Balas

ibu2 pun kdg2 perlukan rehat atau me time sekejap. sy awal2 jd ibu pun kdg2 penat dan blur. bila dpt keluar pegi kedai dkt2 rumah pun dah happy. sy duk dgn mak ada satu hari tu mintak tolong jaga kejap je baby sebab sy nak keluar beli baju baby 3months.. masa tu mmg happy dh walau beli utk anak dan anggap tu me time sy la utk tenangkan diri kejap. dlm sejam je balik terus rindu tgk anak dan recharge energy balik.

4y ago

Good idea tuh tq mommies

Sis bermain dengan dia. Layan dia. Anak kecik ni sekali je. Da beso nanti akan rindu dia masa kecik. Sebab tu jadi mak kena sabo. Lagi2 bila ade anak bawah 6 tahun. Saya mcm tula. Anak bawah 6 tahun sy banyakkan main dengan dia. Layan dia. Stress mmg la penat. Tpi kena sabo. Tu je mampu sy katakan.

Tak ada petua utk isu mcm ni.. yg penting memang perlu sabar.. anak2 ni biasa laa.. perangai berubah2 over time.. kita pun dulu kecik2 belum tentu diam jee duduk saja n dengar kata.. mmg perlu banyak bersabar dlm mendidik.. enjoy the moment while u can.. 😊

Kena sabar kalau ank actif kita susah nak jaga tapi... kalau anak2 normal macam ni lah kalau kita duduk je atau baring tak main macam biasa ke atau ape2 tak normal tahu enjoy je dgn....

Ada cara nak tenang kan diri time stress tu tak mommies?