Share story

Hi mummies, jom cerita pengalaman paling horrible as a first time mummy. I share dulu. I berpantang dekat rumah mak sendiri. Masa anak I NB, anak kerap nagis. My mom selalh cakap baby lapar. Bayangkan anak belum 2m lagi tapi dah minum 4oz selang 1 hr😭😭Asal nagis je cakap tak cukup susu. Saya bf anak. Dah banyak kali cakap anak dah cukup susu tapi dia tak percaya. Lepas habis pantang terus balik rumah sendiri. Anak dah tak nagis. Even anak dah 3m balik rumah mak and nagis, mesti cakap anak lapar. Bila fikir balik macam manalah anak I masa tu yang kena paksa minum susu 😭😭😭

4 Balas

Pengalaman saya lps bsalin x boleh kencing 8 hari pakai tiub. Bsalin normal tp dsebabkan last minit sblm nk bsalin ada kencing kotor x smpt nk mkn antibiotic dah bsalin. Dgn btiub baby pula kena tahan ward hari ke2 lps bsalin. Wktu tu saya bru tahu kena extend pakai tiub.. dri ward bsalin transfer duduk ward kanak2 sbb baby kuning tinggi. Total 6hari dlm ward rasa mcm org gila😂. Dgn x pandai susukn anak, dgn 1st time spnjh hidup ni duduk hospital, dgn tiub kencing kehulu kehilir bawa., dgn mak saya yg 1st time dpt cucu.. saya masih kat ward paksa saya susukn baby belah kanan.. sedangkn puting saya bdarah.. lps tu paksa saya minum herba untuk buang kuman kencing kotor lah.. bawak air2 herba suruh saya mandikn baby. Sedangkn mna boleh saya mndikn baby dlm ward kuning tu.. baby pagi2 dah nurse ambik bwk mereka p mandi bjemaah. Saya dah inform mak saya rutin kat sini tp mak saya & abg saya degil dia paksa juga saya curi2 mandikn baby 😅.. adoi pening gila waktu ni. Dah explain tp mereka x pahm. mcm2 lah petua mak saya. saya dah hampir meroyan dan kena bentan 2x kat hospital. Stress punye pasal dah x jd org lah.. dgn waktu tu saya ada masalah dgn akk saya sampai dia buang saya jd adik dia. Smua blaku waktu saya pantang.. blik hospital kena pula ptua mak saya. Nasib baik saya pantang rumah sndiri.. suami yg jaga.. mak saya cuma jaga lauk pantang saya je. (Sbb rumah saya sblh rumah mak saya) Saya paham mak saya risaukn saya & cucu dia. Tp waktu tu saya perlukn support bukn suruhan buat itu mkn itu buat gini.. sbb kn ko gini jd bgitu.. saya mmg x perlukn saat tu. Saya hanya perlukn kata2 semangat.. nasib baik hari ke 9 suami saya panggil CL dtg. CL kak munirah dri najwa CL centre ajar saya dan org kedua naikkn semangat saya balik selepas suami saya. Dia byk bagi kata2 semangat smbil urut saya dan bila mak saya dtg rumah saya hntr lauk. Kak munirah share ilmu pd mak saya. Sikit2 mak saya mula slow down dan ambik knowledge penjagaan pantang versi zaman ni. Bukan zaman mereka dulu2.. Alhamdulillah pengalaman tu sampai skrg x boleh lupa. Suami,Keluarga suami & kawan2 byk beri semangat pd saya. Baby pun dah 2bulan lbh. Saya pun dah normal balik.

5mo ago

Sama awak. Saya pun cemtu. Saya beranak dekat private and before keluar ada sign satu form pledge yang kita tak akan ambil haruan, gamat, etc. nurse explain luka jahit cantik dekat luar tapi akan melekat dekat dalam and tak cantik if makan benda cemtu. balik rumah mak paksa makan gamat. orang CL datang bagitahu tak payah makan jeli gamat. tapi depan CL tu juga dia cakap yang gamat eloklah, dia makan gamat dulu elok je, etc. CL tu cakap kalau mak bagi sediakan tisu and buang. Mak concern tapi tulah, sabo jelah. Saya pun hampir meroyan. Bagitahu mak saya dah stress dan nak meroyan. Mak cakap saya tahu ke apa meroyan tu sambil marah marah. Siap tak bertegur 2 kali. Biasalah mak mak kalau risau jadi emo.

kalau ikut saya ,byk juga saya stress sbb saya duk dgn family. last anak sthun, saya ckp kt husband nak pindah. sbb ada je tak kena, tambah bila anak nges, mesti disalahkan n kkdg buat mcm tau ja apa yg anak nak , konon lapar la, mgtuk la. belum lagi anak aktif, semua benda tak bagi, padahal dia tgh belajar. skrg rasa mcm bebas sikit, nak buat apa pun takpa.

5mo ago

ha kan, lagipun kita first mom , blur2x lagi n tgh belajar nak handle dia mcm mana, tapi mcm tuh susah . dari kes tuh la, tiap kali anak nges, saya jadi stress, saya jadi takut. sampai pindah rumah ni pun sama. tapi lama2x baru chill n okay bila anak nges sbb takda sapa bising. 😌 .

Knp ikut sgt ckp mak tu. Kita je tau ank kita. Sama la mcm mak sy asal nangis ckp nk susu. Sy mmg tegaskn kat mak sy ank sy bkn nk susu sbb sy je tau ank nk apa. Sy tak ikut pon ckp mak sy bg susu. Byk sbb ank nangis. Mybe sbb mngntuk, perut kembung etc.

Next time takyah layan mak ckp tu. Tu anak u bkn anak dia

5mo ago

Hihi dah tak layan dah sis sebab dah tahu pattern anak. Sekarang dia menangis sebab apa pun saya dah tahu 😁