Stress lepas bersalin

Ingat lepas bersalin I'll be happy to see my baby. I do happy tapi stress dengan badan sakit², sakit tempat czer. Dapat plak batuk & selsema. Nak jalan sakit, nak duduk sakit. Tambah plak ngan nipple luka 😓 Hari² rasa nak nanges jer 😭 I tak dapat nak enjoy journey as mother. Mmg la berpantang dengan mak sendiri tapi my mom asyik kata I lembik tak macam dia dulu. I terlalu mengada² 😓 I'm STRESS!!!!!! #firstmom #firstbaby

12 Balas

Allahu. Faham tu. Badan tak best, dapat pula kata2 tak best drpd mak sendiri. Takut ada simptom baby blues, masa cek up baby/ postnatal, puan bgtau nurse nak jumpa doktor untuk mengadu pasal ni. Insya Allah doktor akan bantu Suami puan ada cuti slps puan bersalin? Minta sokongan drpd suami. Upah tukang urut yg mahir dgn ibu czer. Apa yg puan luahkan ni blh bgtau nurse dan doktor. Nnt dptlah ubat yg sesuai. Ambil masa 10 minit ambil udara segar di luar rumah, slow walk. Di taman pun boleh. Ajak suami. Nak bawa anak pun boleh, nak minta tlg mak jaga anak pun boleh. Dapatkan juga bimbingan penyusuan susu ibu dgn kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan juga. Kuatkan semangat ok. Nak jadi ibu memang banyak cabarannya. Mudahan Allah kurniakan kesembuhan buat puan dgn baik tanpa mudarat 🌻🤲

1y ago

🌻

saya yang bersalin normal pun stress even dah nak habis pantang , baby sebulan asyik berjaga malam menangis meragam tengah malam . sampai tahap saya rasa fadeup menangis sebab penat , lama lama saya jadi terbiasa . sumpah memang penat emosi jadi tak stable , sampai terdetik dalam hati taknak baby ni . tapi bila tengok baby saya tidur saya nangis tenung muka dia , dia tak salah tu proses dia nak membesar saya kena sabar layan journey jadi ibu . setakat ni mil saya banyak bantu suami pun sama . semoga kita sabar mampu lalui proses ni tau

1y ago

Yup, selalu nanges bila tenung anak. Cuba cari kekuatan dari dia.

awal2 bsalin memg stress.. sye yg normal nie pun stress apetah lg sis yg czer.. ape yg bley sye ckp sume tu akan blalu.. ble awak da shat sikit, emosi awak akan ok.. sbb kte tgh sakit+nipple crack+bby mragam+org x pham kte.. mcm2 bnde blaku serentak.. memg stress.. cbe la cri bnde yg awak njoy tyme pantg nie walaupun susah.. pandg mke bby tyme tido ke..

Sama sis, saya pun baru hari ke-4 lepas czer. Tambah pula orang compare saya dengan ipar yang baru bersalin last month, dia susu banyak, saya still sruggling. Sedih rasa, tapi jenuh saya tabah fikirkan anak. Ni baru naik kuning pun saya dah menangis2 kesiankan anak. Rasa asyik terfikir, am I fit to be a mother?

1y ago

Sama² kita kuat tuk anak kita ya. Nanges tetap nanges 😅 tp demi anak terpaksa kuatkan

Sy pn czer dan tgh pantang skrg hr 28. Waktu 2 mgu awal mmg stress susu kurg baby kuning lg. Sy ambil cl dan dptla berbual2 dgn dia rasa tenang skit wlpn dia 3 jam je urut n urus baby. Blk kg pantang ngn mak kne bgtau kita stress kdg mak ni xfaham. Kne luahkan. Saya doakan urusan awk dimudahkn.

semua sakit awak tu valid. badan awak yang rasa, bukan orang lain. pain tolerance setiap orang pun lain, ujian orang pun lain-lain. nipple luka tu awak cuba sapu nipple cream lepastu pakai nipple shield. semoga segala urusan awak Allah permudahkan. Selamat berjuang menjadi seorang ibu 👶🏻

Kesiannya… sakit hanya kita yang rasa. Setiap orang tak sama. Sokongan sekeliling sangat sangat diperlukan terutamanya suami. Sabar dan banyak berdoa ye sis. Hugs 🫂

Sama. Beza kita sy beranak normal . Tp kena selsema dgn batuk dgn nipple crack. Sakit dia hanya Allah yg tahu. Skrg baby plak kena selsema. Sian tgk

1y ago

Moga awak & baby cepat sembuh 🫰

Lagi tak best bila anak jaundice tinggi dan kena masuk wad skali lagi 😭😭😭. Sabar la sis..

1y ago

Moga awak & baby cepat sembuh. Yup, mmg tak best coz my baby pun suspect jaundice skrang plus berat badan dia turun 😭 Hari² nanges sebab rasa I'm not fit to be his mother 💔

I feel you ...Sebb sy pun Tgh berpantang skrg..😞