Tolong 😭 Nak tahu cara-cara berpantang sendiri

Mak mentua saya tiba-tiba suruh cancel CL. Saya dah book CL sejak mengandung 5 bulan lagi haha Ni esok lusa dah nak beranak tiba-tiba dia suruh cancel 🤧💆🏻 Dia tak berapa percaya sangat orang luar 🫠🫠 Dia surirumah tapi dia ada kedai sendiri so most of the time dia banyak jaga kedai.. saya tak pasti macam mana dia nak jaga saya 😅 Mak sendiri ada tapi saya tak tergamak nak susahkan mak saya sebab dia pun dah bertongkat.. tak berapa larat menjaga.. sebab tu la saya upah CL selama 21 hari, at the same time husband boleh belajar sikit.. Jadi ada tak ibu-ibu yang berpantang sendiri? Macam mana nak pantang sendiri? 😣 Kena beli apa? Kena buat apa 😞😞 Kesian suami saya dia pulak stress kena bebel dengan mak dia 😅😅

34 Balas

betul apa yg kebanyakan komen kt sni ckp. jgn cancel. bagi alasan ape2 supaya tkde la masam muka . cakap la ksian kt cl ke atau dh byr duit .. biar je kena bebel ke apa. nanti nk pntang mak mentua awak tu blh ka jaga dgn niaga lagi. sy ni mak mentua dok rmh je dgn adik ipar perempuan umur 21 tahun. suami janji nanti adik ipar dan mak mentua akan jaga. last2 masa pantang saya makan nasi pagi pukul 2 ptg, pernah sekali tu pukul 5 ptg baru makan. tu pun sbb pak mentua balik kerja awal dia tlg pgg kan bby, suami kerja, mak mentua dok dlm blik katanya tak sihat , adik ipar buat tk tahu je langsung tak tlg pgg baby. masa bby tido nasi dgn lauk belum masak, bila bby jaga barulah lauk siap, time tu sy kena jaga bby plk. ank plk jenis susah tdo berjaga berjam jam kalau tinggal nangis, kalau tido plk trpksa dukung memanjang sbb suami tk bg bby tdo buai. rasa mnyesal sgt dgr ckp suami dan mentua dlu. lps ni mmng tknk dh pntng dlm keadaan mcm tu .. serikkk sgt😅

3mo ago

kalau tido trpaksa dukung manjang Sbb suami xbg ank tidur buai ? suami yg tidokan ke Kita.. kalau bnyak Kita yg urus Xpayah laa dengar . buat jela apa yg memudahkan Kita . kalau suami tolong xpe jugak ..

sis ..saya pun berpantang sendiri,saya dudk dengan mertua tapi mertua tak de nak tolong jaga sangat ,jadi saya jaga diri saya sendiri dan dibantu oleh suami cuma kalau suami bekerja ,saya akan berdikari ,suami saya ambil cuti seminggu kerja selepas saya melahirkan anak ...lepaa seminggu dia bekerja semula ,saya berpantang sendiri ,mean suami saya akan siapkan semua barang dan dekatkan barang barang supaya senang untuk saya ambil ,saya bersalin normal ,yang pasti normal cepat sembuh 🥹,kalau ceaser saya taktahu lah macammane ...tapi journey saya memenatkan dan stress sebab duduk dengan mertua ...nasihat saya pada masalah sis ,jgn ikut apa yang mertua awak cakap ,ikut apa yang awak rasa awak selesa dan tenang ,gembira sbb proses berpantang perlukan ketenangan ....

Bgtau jelah dah bayar deposit banyak. And deposit pun akan burn kan if cancel. 21 days tu besar amount dia, saya ambil 30 days pun dah almost 6k. To tell you the truth kan, i ambil cl was the best decision ever. 30 hari pulak tu, mmg pantang tak stress. My mom & mil jaga juga i gilir2. And cl tu pun bukan all the time pegang baby. Always depan mata kita so kita nampak apa yg dia buat, takda trust issue pun. In fact, banyak gila ilmu I & my husband dpt. For 30 days mental & fizikal i terjaga, ada yg urut & tungku kita. Mandi & makan on time. Baby pun terurus, tak kalut nak mandikan, nak potong kuku, lidah pun always free from kerak susu. Rumah pun terurus disapu dikemas, kain baju baby & i pun sentiasa dibasuh & dilipat. Apa tak heaven? Ni pakej half day - 6 hrs.

pada sy teruskan cl. bgi la alasan dh byar. klau X duit burn. jgn percaya jnji2 Indah mertua. melainkan mmg dri sbelum ni dia treat awk dgn baik, layan awak selevel dgn lyan ank prempuan dia,takde apa2 kata2 yg mnyakitkan atau buat awk trasa spnjg awk kahwin dgn ank dia, sbelum awk pregnant,semasa pregnant,care kt awk .Tu bru ok klau nk truskan untuk dia Jaga..awk sendiri knl mertua awk,kitorg xknl. emosi masa brpntg ni lain sikit . Salah Cara,silap Lynn boleh stress,depression . even org lain ambil bby dri Kita time Kita nak nyusukan bby pun boleh stress. org main kacau ambil bby time bby tidur, sekurang2 dgn cl,Kita boleh bgtahu apa yg ok,xok,boleh xboleh. dgn mertua tidak.. jd buat pilihan btul2..

saranan saya , sebaiknya jangan cancel CL . Berpantang ni , emosi kene jaga . tk boleh stress ii . slowtalk dgn hsbnd . sepatutnya , as mak mertua , tak boleh la semua bende nak ikut kepala dia je. sebab esok luse , tiber dia ckp tk dan nak jaga awak , sebb sibuk uruskan kedai . kalau jd cmtu , cemana awak nak buat ? jgn sebb nak jaga hati mertua , badan awak yg sakit . sy sendiri pun booking CL masa preggy 5weeks . dpt tau peknen , terus book CL . Walau sy bakal bpantang uma parents sendiri dan pasti mak sy pun akan bising. tp sy buat keras kepala je. CL ni memudahkan kite & tak mnyusahkan org lain . sy amek CL , untuk kepentingan kesihatan sy sendiri. jd cmtu la . pujuk hsbnd , slowtalk ngn hsbnd.

terpulang kalau awak nak ikut kata mertua. but trust me u boleh baca based on pengalaman mommy2 keadaan sebenar berpantang dgn mil or mak sendiri. rata2 indah khabar dari rupa. bukan nak toxic ya. sy sendiri ank nom 4 sy upah cl. if i jadi u biar kena bebel now dari u stress dalam pantang. setakat kena bebel tu tak jejas apa pun kan. dari u stress dalam pantang nnt nak handle baby susah and recover pun susah. boleh jadi if u cancel now later u sendiri menyesal. but apa2 depends coz tu hak u nak decide we olls sharing je 😁😁😁

sy berpantang sendiri dari zaman anak sulung dan no 2. Yg penting ada org yg sudi jaga kita x apalah tanpa CL pun. Sy bertuah sbb ibu dan suami sy sudi jaga, masakkan bubur utk sy, basuhkan pakaian, sapu lantai, dan sama2 bantu uruskan anak. Tp kalau stakat bertungku sy buat sendiri je. Tiru je tutorial kat youtube. bertangkas x buat sbb sy bersalin czer. bengkung pulak bli jenis modern pakai sendiri. Ramping jugak. Berurut xde. Just kalau lenguh sy mintak jela husband urutkan. Alhamdulillah sihat dan gembira je sampai habis pantang

Betul apa yg smua komen,jgn cncel ,fkir baik2 kita lgi kenal mertua kita mcm mana,mcm sy dduk dgn mertua sejak khwin sbb suami ank bongsu dia,mse first ank slung hri tu sy brpntang umh mama sy,sbb kita lg slesa dkt sana ,mama kita fhm kita mcm mana.. n second ni pun tunggu masa nk poo brpntng jgk umh mama,abaikan je ap dia ckp ,sy ni mcm2 ipar ckp brpntang sini la mudah ad suami ap ,tp sy abaikan je ,yg pnting kita brsalin ni nk rehat bdan ni mental ap smua ,dh penat berjuang .. baik awk fkir baik2 jgn cncel …

Contact balik Cl tu. JANGAN CANCEL okay? 🤍 Mak mertua puan mesti dah lupa betapa penatnya jaga orang pantang. Baru je dengar makcik saya, baru lepas jaga anaknya pantang (anak sendiri), mengaduu seloroh dekat saya, “ya Allahh penatnya makteh..”. Ha padahal bukan tua mana makcik saya tu tau. Dia kata, ha korang ni kalau mengandung, kumpul la duit awal2, panggil CL mai jaga. Moga dimudahkan urusan dan dilembutkan hati mertua puan tu.

Jangan cancel CL. Tahan je bebelan tu. Bagi tau siap2 CL yg mak mertua gitu, jangan amik hati. Bagi tau mak mertua, mak tengok cucu je.. Mak kan dah alami pengalaman jaga anak2 mak, kami nak bagi mak rehat & fokus perniagaan dan enjoy kehidupan mak. Balik drpd kedai, mak tengoklah cucu. Kami pun nak peluang jaga anak sendiri kan... Nak rasa susah payah jaga anak. Nak belajar. Cakap elok2 dgn harmoni. Kasi komunikasi berkesan mak dan anak.