Risau dgn berat semasa hamil Sy baru je tahu pregnant. Berat asal pun overweight(90kg) ☹️ Ada tips,

Kurangkan berat semasa hamil?

2 Balas

Ikutkan dietitian dan doktor o&g, sewaktu mengandung ni tk boleh turunkan berat walaupun kira overweight/obese. Cumanya ada limit berapa kg boleh naik setiap bulan. Maximum 1-2kg tk silap, boleh refer doktor psl ni. Melainkan kes yg lepas sebulan berat naik mendadak sampai 5-6kg, yg itu baru doktor akan nasihatkan cara pemakanan utk kurangkan kenaikan berat setiap bulan. Sumber dr kwn baik sy, dietitian kt KK yg mmg bg consultation to pregnant moms 😊 jadi skrg ni puan boleh control amount masa makan utk pastikan tk naik terlalu banyak. Lagi satu sbb bila overweight mmg akan suspect kencing manis terus, so boleh la kawal gula at the same time.

maaf puan saya tak berapa arif tentang hal ni 🙏🏻 tapi kalau puan buat checkup dekat kk, maybe nanti kk akan refer puan ke pakar pemakanan. saya pun pernah kena refer ke pakar. nanti pakar akan advise puan based on tahap kesihatan puan ya 😊