Kos berpantang semakin mahal, adakah yang lain keperluan atau hanya sekadar ikutan?
Voice your Opinion
Keperluan
Hanya ikutan

9624 respon

23 Balas

2009-2020 berpantang sendiri utk 3x anak lahir hidup, 3x keguguran, 1x operate buang tiub falopio kiri dan buang baby 2bulan, xpernah ikut yg trend, ikut keperluan saja. Tak pernah ambil pakej brpantang yg confinement lady, sy bukan brpantang kaw2 ikut zmn dulu kala punya sbb sy follow arahan doktor oobstetrik dan gynaecology saya saja. Apa2 ke doktor. Alhamdulillah kwn2 dan ahli fmly tanya tips brpantang, saya saja tak share 🤣 sebab saya tahu saya akan dikecam. Sihat dgn cara saya. Happy family, sihat sentiasa. Cara berpantang hak masing2. Brg2 slps brsalin utk 1bulan pertama pun beli siap2 sblm brsalin start upt +ve ikut peringkat. Suami pun rs sng mcm tu. Dia suka cr saya manage hal2 sy mcm tu. Di samping Allah permudahkan, itu x lupa. Alhamdulillah... Kurus itu bonus, alhamdulillah Allah bagu. Y penting sy nak sihat. Xsemestinya berpantang cr dulu2 ataupun brpantang ikut trend ambil confinement lady. Tu pikihan dan pendapat sy stlh 12tahun mnjadi ibu. Oh ye, sy xmakan jamu mahupun air akar kayu.

3y ago

sama la. kite ikt kesesuaian badan. mkn pn sy xde sukat or pantang. semua sy makan je.

ikut je nak pantang style org dulu2 atau pantang secara sihat.. lebih baik pilih pantang yg tak beri mudarat & mempercepatkan luka sembuh terutama bab pemakanan sihat & kebersihan ibu. pantang yg pelik2 sampai mudarat ke diri sendiri tu elok ditolak dgn baik. pantang means proses recovery tenaga balik lepas berjuang melahirkan anak tak kira secara normal @ operation. pantang bukan lah bermaksud sekat segala makanan sihat sampai hari2 mkn nasi putih dgn ikan kering saja 🤦 tu punca sembelit,bila sembelit susah nak buang air besar tu punca sakit mcm2. belum lagi depress dgn org sekeliling yg pakat nak jadi pakar. masa pregnant jgn lupa tuntut ilmu betul2 dari org yg betul. walaupun first time pregnant tak patut anda sekat diri anda utk cari ilmu yg betul, tak patut biarkan mitos menguasai anda. tak patut hanya rujuk pada pengalaman org lain semata-mata.

Tak payah ikut orang... yg mampu boleh la nak ambil pekej confinement lady. yg tak mampu, kumpul duit untuk upah orang urut kita 3 hari berturut-turut. Makan tu jagalah ikut suku2 separuh mcm biasa macam kita makan sblm hamil dan masa hamil. klu ada ahli rumah pandai masak, syukur... klu xde, belajar lh.. beli lh makanan sihat... cuba hidup berdikari, baca pengalaman org lain yg berpantang sendiri, baca artikel yg betul dan sihat, jngn stress, jngn bandingkn diri dgn org lain.. tak sama. happy2 je... buat senaman kagel. streching kumpul duit juga

bagi sy berpantang 2 adalah keperluan.. urut 7 hari and ambil jamu pakai param pilis and pakai bengkong 2 semua keperluan... makan makanan pantang pon keperluan... bertangas sauna bertungku 2 tak penting sangat pon... sy org kg bile dok at bandar lepas bersalin tetap nak balik kg untuk berpantang... bagi sy time berpantang adalah penentu kesihatan dalaman dan luaran kita untuk masa hadapan... lagi² miss V kene jage betol² time pantang .. sbb miss v adalah mahkota y paling berharga bagi wanita...

berpantang tu elok sangat. tau tak lebih jimat datangkan Helper pantang dari pantang seorang seorang. taulah penat dan macam hal tu. kalau saye kaya pasti datangkan Cl untuk berpantang masalah dia saye seorang single mom kena buat ape" sendiri. susah tak tipu. susah sangat setelah melahirkan nak pantang seorang" tu. harap Ade uang lebih sikit pasti dah datangkan Helper pantang bukan mahal sangat. tapi pasal saye yang cari nafkah dah cuti uang kena jimat so memanglah kena pantang sendiri.

baiknya berpantang ikut keperluan shj. bagi sy x perlu pun sebenarnya urut bagai ni. sbb rahim kita akn kembali ke tempat semula nanti. janji jaga pemakanan yg sihat utk kita & baby,pakai bengkung(sbb bengkung boleh bantu sokong bentuk badan kita). pakai pilis (bagi darah lancar & x pening). selebihnya tu terpulang kpd badan masing2.ni bagi yg bersalin normal la. klu czer blum ada pengalaman sendiri.😊😊

amek pakej berpantang sebab dah tak ada kedua dua orang tua. baik belah suami and belah saya. ikutkn taknak but i think is hard since takde pengalaman langsung and takde org boleh tolong. tak tahu nak sedih ke tak sebenarnya. yang penting berurut. tp tula mcm trend je pakej2 pantang sekarang. still confused. 😭

3y ago

Saya ajatnya nak balik kg berpantang.. Sbb tengokkan pakej nya mahal, sy x mampu..

i prefer eat healthy. tp since i 1st time and cuti suami dibekukan, i amk pakej only for 5days je. lpstu bab makan just google pn ok. my mum cme pesan ckup rehat, jgn stress and eat anything u want. cme cut sugar, oily food. tu je la.

wajib tau brpantang klau nak bdn tu sht .. klau xjga xdan tua dh bdn xlrt xsht.. brpntang ikut kmmpuan je.. and buat yg wjib untk kbaikn dri jgk😬

Berpantang tu mmg perlu tuk bdn kita..ttg kos tu adalah ...Depend..ada yg mmpu akn pnggl confinementhelper tuk berpantang... Ada tu akan berpantang sndri