34 minggu berat baby x ckup berat.

Kna tahan wat sbb berat baby 1.8 kg 34 minggu.spattutnye 2.1 kg lau dah 34 minggu.

111 Balas

sy dh 34week 5 hari sy nk tanya adakah normal sbb mcm ada sakit perut mcm nak buang air besar tp skali pi tandas x ada buang air besar jg dan perut mengeras adakah normal..

2y ago

Ada jenis-jenis contractions sis. Biasanya sebelum contraction yg real, ibu hamil akan alami braxton hicks atau contraction palsu. Tak sakit mana. Kita akan rasa perut kita mengeras macam tu. Contraction palsu ni datang sekejap2 je. Sis banyakkan minum air masak dan berehat. Kadang2 kita dapat contraction palsu pun sebab badan kita dehydrated, tak cukup air. Pastikan dalam sehari sis minum paling kurang 2 liter air sebaiknya. Elok untuk kandungan dan air ketuban kita. Contraction yang real akan lebih rasa pressure. Sis boleh timing, jarak masa dia dekat2 dan konsisten, contoh dalam selang 5 minit, 4 minit. Petanda dah nak dekat beranak, air ketuban dah leaking dan keluar tanda darah. Sis kena prepare dah masa tu dlm masa 24 jam dah nak bersalin 🙂 semoga membantu