ubat kk

Kenapa ye waktu check up doctor tk bagi apa2 vitamin/ubat. Dan tk advise apa2 pun psal ubat.. Sy dh 2x check up kt kk. Baby first. Skg 16weeks.

14 Balas

kalau tk ksi tu sis kne bli sndri. tp kalau die kasi banyak jugak. tkot tk tertelan je tekak ni😩 so better sis pg farmasi bli obimin. snng makan sebiji sehari. semua ade dlm ubt tu . senang

4y ago

Okay sis.. thanks ya

Kdg2 dorg lupa, kita kena tye sbb diorg sibuk sikit mmg akan lupa..kalau awak ada benda nak tye ke, ape2 tye je nurse..nanti dorg akan jawab..hehe..dorg ok je..😊

pastu skrg ni sis x makan vitamin pape ke? beli dulu folic acid..makan..nnti check up jgn lupa tny kt nurse..tp biasanya nurse tny jugak kite ubat2 ade lg ke x..

4y ago

Sy tanya kt officemate yg sama pregnant. Dia kata dia makan new obimin. So sy dh beli new obimin sementara tggu next check up

tanya misi sis, ingtkan.. mcm misi sy, dia ulang2 ckp makan vitamin, tp masa nak balik lupa bgi vitamin. hehe. sy ingatkan, baru laju2 cari. comel je.

Nurse xtanye ke awak ade ambik supplement ape? Biase nurse akn bgi zincofer tuk prmulaan msa usia kandungn 12weeks.. next appoitment tnye laa nurse ..

4y ago

Erm yke.. bagusnya misi klinik sis. Misi2 kt kk sy pergi tu garang2 je.. pastu tk cakap apa pun pasal ubat. Dah lah baby first. Sy tk tahu pape sgt.. okay next check up sy tanya. Thanks ya 😊

Kena tanya, kdang nurse lupa sbab sibuk urus itu ini serentak kan.. doctor plak kdang dia cakap berdasarkan rekod nurse dlm buku pink..

kadang2 misi lupa tu. kena minta sis... sis buat2 tnya la nurse tu, "ada perlu consume apa2 vit x?" he he 😊

4y ago

Ykee.. baby first. Tu yg xtau. Lepas baca2 kat apps ni baru tahu mommy2 semua ada dpat ubat dari kk. Next appointment nnt sy mintak.

sy mcm2 ubat dokto kasi, iron, aspirin n kalsium.. akan dtg ni xtaula ubat ape die nak kasi plak..

Kalau kat sabah, kk bagi 4 jenis ubat ; Iron tablet, vitamin B Complex, Acid Folic & Vitamin C .

Slalu nurse yg bagi, doktor jarang bg..selama sy jmpa doktor, doktor xprnh bg pn..hehe..