mak mertua keras kepala

anak sy baru 2bln saya cerita kt mak mertua baby bawah 6bulan tak blh bagi air masak sbb organ dalaman dia blm matang lagi. saya bagitahu doc yg cakap bagi sikit pon tak blh korang tahu apa dorang dia dgn akk ipar sy ckp “ ni semua atas izin allah kalau nk jadi ii lah kalau tak tak lah “ benda kita blh elak kita elak lh sy geram sgt sesuka hati dia plk guna nama tuhan, doc tuu ada ilmu and terima kes baby buah pingang and usus problem lh dia bagitahu tak blh. sikit takpe kata dia. tuuu anak saya,sy anak hak atas ank sy. pastu dia ckp lagi bdk nanti kalau 6 bln dh blh mkn letak garam siap kata benda tu penting utk badan baby ya allah ssh lh ckp dgn org yg ada ramai ank and pengalaman lama sgt nii.bila ngadu dgn suami mak dia taknak terima teguran sy suami pon nk marah sy jgk padahal sy tegur mak dia dgn nada lembut siap diam lagi kalau dia dh bagi pendapat dia sendiri. kalau ank sy jadi pape suami dgn mak mertua sy tak maafkan. bkn nk kurang ajar tapi dh banyak kali sabar

6 Balas

Yg mertua sy. Anak saya dah 2 bulan lebih dipakaikan barut lg. haritu p kk nurse tegur kata tk perlu pakai. Nurse bg cth "mcm kita laa bila pakai bengkung nk mkn atau minum mesti sesak bahagian perut. Mcm tu jgk laa depa". Sy bgtau kt mak mertua saya ayat yg keluar dari mulut dia "org dulu tkpa pun" then bila dia siapkan anak saya dia still pakaikan barut.

6mo ago

same LA mil sy pon suroh pakai kan barut n sarung tgn lg sedangkan mak sy Kate da tkya pkai . then mil sy ckp bia bby tk msok angin sbb Dy kecik lg . barut pon da tk muat mcm mne nk pkai kan ?? 😪

kena tegas laa sikit bab anak ni.. jangan biar orang lain control even mil.. cuba setiap hari share video/post yang berkaitan dengan baby sakit/mati sebab diberi air masak.. lama² mungkin diorang akan faham.. cakap je zaman dulu dengan sekarang dah lain..

6mo ago

susah laa kalau macam tu.. atau paling worst case scenario.. sementara anak belum cukup 6 bulan, jangan bawa datang ke rumah mentua lagi.. cuba elakkan dari jumpa dulu sebab kita risau n sayangkan anak kan.. kalau tak, terpaksa redha je laa dengan nasib anak 😅

anak kita , kita yg susah beranak kan dia . kita tegas je . org nak main anak kita main , jgn nk pandai2 bg mkn bg minum sbb kita bole bg . saya menyampah betul org tua jenis mandai2 ni ..

6mo ago

sy pun meyampah owg mcm 2..nti bile kite tegur dia ckp lah..mak dulu ank 10 elok je bg air msk..mslh ny 2 ank ko..ni ank aq..

Sama ler , baby 3 bulan p bg rasa kek krim yg birthday tu..kata bg rasa kecian baby terliur 😭😭 nak nangis rasa tgok…tp mak mertua gane tu

spesies cm mk mertua ak.. bila igt blik ayt dia bt skit hti jer.. baby bru brp hri dh suh bg air masak tp sy bt tk thu je.. mlas nk lyn

sama mcm saya sis,bby 2bln jgk... menangis saya tgk bile mertua bg air msak.. 😭