39w 5d

Keluar darah dah 4hari..pergi hospital, jalan xbukak lagi. Nurse dh bebel, katanya kene pergi cek klinik dulu kecuali pecah ketuban. Saya ni panik anak sulung, lagipun nurse dekat kk pesan suh pergi hspital terus kalau turun tanda. So doc bagi balik rumah. Semalam sakit perut sampai xleh nk tido. Husband pun dh panik, subuh hari ajk pergi hospital terus. Kene bebel lagi sbb dtg hospital, pdhal dia dh pesan aritu jgn dtg kecuali pecah ketuban. Cek bukaan, baru 1cm. Aduiyaii.. So boleh balik.. Kata nurse, tu just contraction palsu je. Tapi contraction palsu pun blh tahan sakit dia. Dekat 10minit sekali perut mengeras + sakit. Siap ckp kita lembik sbb xleh nk thn sakit pdhal bukaan bru 1cm. Dh tu nk buat mcm mana, mmg sakit. Hahaha.. doakan sy ibu2 sekalian. Semoga urusan bersalin kita dipermudahkan... Xsabar nk tgk baby ?

63 Balas

Akk ni lg lah pulak..x de langsung tanda keluar ikut faraj..tp just sakit yg kerap setiap 5 minit le 10 minit..beserta sakit pinggang yg melampau..g klinic swasts sbb akk brsalin di swasta..di pasang apa entah lah nama tu..utk cek degupan jantung baby kot di perut..nurse bgth..ni sakit nk berslain..sbb akk x de tanda..terus msk tpt bersalin..dlm tu doc cek jln br buka 1 cm..tp sakit Allah jer yg tau..x thu sampai berguling2 ats katil. Maklum lah time tu ank pertama x thu lg camne rasa nk bersalin..doc ckt ala ank sulung ni ..lambt lg buka. Akk bgth doc ..jgn gtu ..sbb mak saya mudah bersalin..dlm masa 5 minit cek blk dh 8cm. Ermm.dh doc minta suami ambik baju2 baby..dh buka 10cm tu proses nk keluarkan baby tu yg lama maklum lah ank pertama x pandai nk teran 😂

4y ago

Tu kan..x de tanda tu jd susah. Hanya sakit..tau2 dh terbuka jln tu..

Hospital mana tu sis? Sy pun ada pengalaman mcm sis masa anak ketiga, nurse ppum srh balik pdhl dah sakit sgt dan srh check kt klinik biasa je dlu. Suami sumpah seranah dlm keta mrh nurse tu. Sy balik dgn xd selera mkn dan dh tak thn sb kontraksi kuat sgt. Esok pagi tu, sy tgk dah kuar lendir merah trs gerakkan suami g hosp trs. Smp je hosp trs kena tahan ward dan suami cerita pada doctor apa yg berlaku kerana sepatutnye sy kena czer. Last2 nurse dgn staf yg ada semalam tu kena marah trk dgn doc. Akhirnye, sy bersalin jgk la aritu lps maghrib. Sis trs je gi hosp jgn lengah lg. Wlupun baru bukak 1 cm tp kontraksi mmg xboleh tahan. Semoga sis kuat dan dipermudahkan segalanye

Saba la sis..saya anak ke 3...skg 39week 2 hari lain skit dr yg len ini kali bby syok dlm perot..tiap kli g kk perot kerap ngeras dorang suh p spital..tp bile pegi just contraction palsu..saya dah 6 tahun x bersalin..laluan mmg xbkk kg..kemarin pon saya ke spital lg sbb pinggang saya mcm kene perah sakit nyee xtahan...kdg2 bila.mcm tu wlipun x da tanda bukaan laluan bkak...tp hspital nk selagi x turun darah x pecah ketumban mmg dorang suh balik..klu bukaan 3 cm pon bg dorang lambat lg..saba la pengorbanan menjadi seorang ibu..kali ni saya bertahan kt rumah je klu sakit pon melainkan pecah ketumban...

4y ago

Tp kalau sakig tiap 5mnit dah blh g spital spatutnya...

Pernah kena jugak masa 39Wk movement baby tiba-tiba terlampau aktif tak macam biasa, so terus pergi PAC sebab waktu tgh malam. Nurse buat muka pelik, HO gelak-gelak dia kata baguslah aktif. Kita ni takutla kan kalau apa-apa, fetal distress ke sebab kita je rasa sama ke lain dari masa biasa. Bila MO teruskan check, baik je dia terangkan sampai dia tanya puan puas hati tak balik senang hati? Baru terubat sikit hati. Kadang-kadang fikir balik, respon macam ni la yang buat orang takut nak terus dapatkan rawatan, sebab tu ada yang tanya dulu dalam apps/fb/etc 😕

mne bole mcm tu sis, geram lak dnga... dahla ank 1st... hospital mne la tu ea..sy dlu pn mcm tu trun tanda kluar darah biasa nurse pn info klau trun tanda cpt2 g hospital, klau doc check contraction xkuat & jln msih xde biasa mmg dia sruh balik... klau rse mcm dah kuat sakit dtg balik... sy lps trun darah tu dlm 3 hari baru rasa contraction kuat 10 minit skli, pegi hospital pg tu doc cek dah 3cm trus kne tahan, ptg tu da sakit xley tahan sgt doc cek bukaan 5cm & doc tlg pecahkan ketuban trus 10 cm & bersalin... moga dpmudhkn bykkn bjln...

Trok prangai nurse tu.. Klau kna kat sy, mmg sy lwn balik.. Dh xthn nak buat mcm mna.. Klau ada pa2 kat bby dia org mmg xkn tnggungjwb... Kenalh kt suami sy lg la trok.. Siap pesan kt doc tu dulu msa nk mlhirkn bby no 1 sy, dh skit perut tp dok than sy.. Last2 suami sy jwb, klau xnak kj jngn kj... Balik je.. Bnyak lg org nk kn kj ni... Trus sy kna pnggil cek bukaan dh 3cm trus emrgncy naik ambulance gi hus kuching.. Sakit perut nak beranak ni bkn nak buat mainkn... Tp kdg2 sesetnggh nurse perangai mcm aduhai... Ssh nak ckp

Mcm sy pun kene marah sebab mase 2 anak sy y first masuk wad n sy jage,sy prgnant ank no 2 tibe2 perut sakit n dh kbetulan ade kt spital g lah cek ehhh doktor kt LR marah2 die ckap sakit sikit g klinik je,geram jugak lah care die 2 x tanye ujung pangkal nk bebel tp lepas die cek jalan skali dh bukak 4cm tau die kelam kabut terus tolak sy tuk bsalin 😂.. dlm hati ckap " lain kali cek dulu baru bebel,padan muke kelam kabut ".. Alhamdulillah x lame 2 bsalin anak no 2 sy..

Dlu mse anak pertama pn sy mcm nie, da kua tanda da sakit, hospital suruh balik, pdhl sakit contraction da ada cume jln jew lom bukak .. Dgn sakit2 n da over due sy balik.. Last sy da xtahan sakit sehari balik lg ke hospital, mlm kt wad air ketuban pecah sdri.. Cek jln da bukak 4cm.. Da thn sakit bpe ari bsalin pn da xsedar.. Lg memcm ubat die bg.. Last vacum.. Anak ke nicu 😩,alhamdulillah anak kedua 38week da kua, dua kali jugak dok wad sbb jln xbukak 😂

Nurse kt tempat saya kata klu rasa sakit yg kita rasa pelik mai je hospital xdk plk dia nk mrh2 . Nurse tu pon kena la pahm anak sulung kott mna tau btul2 ke dak. Lagi satu kt tempat sya kalu bukaan 1 cm depa tahan masuk wad. Sbb nk kena pantau sbb ada sesetengah bukaan dia buka sangat cepat dlm setengah jam dah boleh buka sampai 4 cm. Kt tempat awak x tau la pulak. Apa2 pon selamat bersalin yaa semoga dipermudahkan semuanya... aminn

Sy penah kena sis...masa anak 1st...ada tanda tiap kali kencing klua darah g hosp bukaan 2cm...dia suruh balek...lps tu 1 pagi dtg lg dia bebel2 kata eh bkn pagi td dah dtg ke..doc cek 7cm dah..doc siap marah nurse tu mcm mana u bole dpt kerja ni..ini dah kena masok LR!!..dlm sakit2 tu diam je spe suro marah aq td hahahaa...pergi je sis kalau contraction da kuat..takot mcm sy nt tau2 da 7cm 😂