Contraction teruk tapi tiada bukaan

Hari sabtu pegi hospital sbb pinggang n perut. Doktor cek bukaan 1cm jadi kena balik dulu. Hari ahad tgh malam dtg hospital sbb contraction teruk sgt2 setiap 5-10minit sekali sampai menangis2. Doktor cek bukaan baru 1cm. Kena balik rmh dlu. jadi skrg sy nk buat ape setiap 10minit sakit sgt2. Nak tido tk dpt. Menangis je lah. Tolong bg kata semangat dan share pengalaman yg same mcm sy.

2 Balas

sakit bersalin ni mmg macam tu lah. especially kalau baby sulung. dan sakitnya itu takkan sama dengan ibu2 yg lain. ada orang sekejap, laju je bukaan. ada orang lama.. pengalaman saya bersalin anak sulung dulu, saya sakit perut. memulas2 mcm kena cirit birit. jap ke tandas. jap ke tandas. memula tu adalah yg dibuang. tapi lepas tu takde apa dah yg nak dibuang. paling best tanya mama, dia boleh pulak cakap. ini bukan tanda2 nak bersalin sebab tanda2 yg mama rasa sakit pinggang. rasa mcm nak patah aje. pagi tu bila pergi kk, cek bukaan dah 1. barulah faham. nak bersalin. lawak juga rasanya. ringkas cerita, tengah hari saya admit. magrib tu masuk labor room. jam 1 pagi saya selamat melahirkan. contraction stat diluar kawalan saya bila jam 5 petang. tapi kan masa tu di hospital. orangnya ramai. segan la nak emosi2 bagai. tahan jugalah. semua ni nanti akan jadi kenangan manis untuk diceritakan pada anak itu. dia sure akan senyum2 mintak cerita lagi apa kesudahan kisah ibunya nak bersalinkan dia. kuatkan semangat ya. sakit itu penghapus dosa. dan dalam sakit itu kena makan. nanti tak larat nak meneran. rugilah. saat meneran tu adalah saat yg ditunggu2. sebab baby dah nak keluar. nanti teran kuat2, cepat sikit boleh tengok wajah budak yg kuat menendang2 dalam perut ni ha. jangan lupa makan. sometimes doktor suruh balik dulu sebab katil penuh. dia nak utamakan patient lain yg lebih kritikal. think positif. takmo nanges2 dah tau. ini baru 1cm. it's just a beginning. nanti bila dah stat buka 5cm, rasa sakit itu akan berganda2. kuatkan semangat ibu. dah nak jadi ibu ni, jiwa kena kental. 😊

saya bersalin induce pon menahan sakit contraction seharian smpai menangis2 ..dri tgah hari da mula rasa contraction seminit skli tapi bukaan hanya 4 cm .. sy inform nurse sbb tak tahan sgt so dorg check guna ctg contraction mmg da kuat so dokor terus pecahkan ketuban .. tgah mlm bru bersalin ..