Contraction

Hi, siapa pernah ada pengalaman contraction datang tapi tak sakit? Susahkan nak pantau sebab tak rasa apa2, tahu2 dh ada bukaan je. Masa nak bersalinkan anak sulung dulu, 1cm pun saya dah rasa sakit. Tapi kali ni, contraction datang dan ada bukaan 1cm pun tak rasa apa2, dan kdg x berapa sedar ada contraction. Saya g hospital pun sbb start terperasan perut keras bila disentuh. Lps tu monitor, rupanya dh byk kali perut mengeras cuma saya je x perasan. Bila nurse pasang mesin ctg tu pun mmg ada contraction tapi sbb masih 1cm dan x sakit, so dibernarkan balik. Yang saya risau, kalau contraction dtg byk kali, bukaan dan besar, tapi sy x sedar dan lewat g hospital je. 😂 Harapnya kali ni keluarlah tanda bersalin yg jelas mcm rasa sakit yg sebenar, keluar lendir darah atau pecah air ketuban 🤲🏻 bersalinkan anak sulung dlu, sy hanya ada tanda contraction yg kuat je, dari 1cm hingga 10cm memang sakit. So confident lah nak g hospital tu kan kalau dah sakit jalan pun terbongkok bongkok #bantusharing #pleasehelp #pregnancy #ingintahu

2 Balas

sy 6 org ank 5 dari nye xde sakit..leaking or tande lain or sakit..just perut mengeras.bile mngeras kerap n lame tu tanda bg sy..so doc n misi suh sy alert y tu je.ank y ke 6 baru ni just mngeras..wt ve spital 5cm.doc terus pecahkan ketuban..masuk 7cm barulh rase mild contraction

2y ago

ikut dr smnggu dh rase tp kurang n jarak tu jauh2 mengeras..dlm 2 ari tu setiap mlm gap mengeras semakin kuat n jarak semakin lame..n esokkan mlm tu jarak dh makin dekat..nk sekate n lame..pg tu kebetulan ade cekup kk..misi kate kepale bb dah turun sgt..tu lps g kk sy g klinik cek ve dlu..barulh g spital..smpai spital lps cek ve..mengeras tu makin kuat n wt ctg n doc ckp x sakit ke sbb tinggi dah tgk graf tahap sakit tu..sy ckp xde sakit..pastu doc pecahkan ketuban barulah dtg mild contraction ikutkan doc nk admit wad dlu..tp doc tye sy jns cpt besalin ke x..sy kate cpt..lps pecah ketuban stengah jam sy bersalin dgn skali push

semoga di permudahkan segala urusan sis nanti... Aamin Aamin Aamin 🤲

2y ago

Amiin amiin terima kaih banyak2. 🥰