Hi minta pendapat mommies semua

Hi, harini hari ke31 sya brpantang after brsalin e-czer. Nk jadikan cerita, masa mula discharge dari hospital husb mmg banyak tlong sya, dari bnda kecik smpai la tukar pad dia yg tlong. After sminggu sya dh ok dh blh brjalan brdiri bangun sndiri, husb tk tlong dh. Kdang2 tgh malam anak nk nyusu habis nyusu kna dodoi, sya mnta tlong husb dodoikan tpi husb lembab sgt, kdang tu dh kejutkan dia blh sambung tidur balik. Sumpah sya teramat stress, sya pendam smua dlm hati sbb tknak gaduh. Smalam sblum husb blik krja sya ws dia mnta tlong urut blakang sbb sakit sgt, husb kata ok tunggu balik krja tapi bila dah balik krja dia duk main phone layan tiktok je, sya diam je mlas nk cakap sbb sya ni kalau sekali dh brcakap mmg akan buat org sakit hati. Pastu dia blh tidur mcm tu je, pastu smalam anak nangis nk nyusu, sya jadi tknak bgi anak nyusu sbb badan blkang sakit sgt sgt. Sya biarkan ank nangis😔 lama ank nangis dh mcm kna dera, baru husb bangun tgk anak. Pstu smalam mmg sya tknak bagi anak nyusu, sya pekakkan telinga tknak dgr husb brcakap, sya buat bdoh pstu husb duk tarik tangan sya kuat2 suh bagi ank susu, smpai sya bengang, tgh malam sya jerit dh mcam org kena rasuk dh, pstu sya suh husb buatkan susu fm tapi dia duk prgi cairkan ebm, mmg lama la nk tunggu cair. Lepas sya jerit tu mak sya masuk bilik marah2 kat sya pastu mak sya duk bandingkan sya dgn kakak sya, mak sya ckap kakak sya bagus, tak macam sya. Pstu sya prgi ambik ank bagi nyusu dgn air mata sya dah tk boleh nk tahan dh, menangis smbil nyusu anak and mak sya tak habis bebel. Sya tahan air mata tpi tak boleh sbb rasa sakit sgt hati sya dgr mak sendiri suka bandingkan sya dgn akak sya. Bila anak dh tidur, saya duk tenung anak rasa brsalah sgt sbb buat anak mcm tu, yela anak tk tahu apa2 lgi tapi sya sampai hati buat anak mcm tu😔 sumpah sya stress sgt sgt, kadang smpai brdo’a dlm hati minta tuhan cabut nyawa saya cepat, sbb sya tak tahan dah😭

1 Balas

Sis kena kuat, kita org perempuan mcm tu la kesan dia. Dari start mengandung sampai melahirkan anak mmg akan rasa letih, sakit badan, stress semuanya bercampur baur. Saya nak bagi semangat kat sis, mak kita mmg ada yg mcm tu suka membezakan anak2 dia. Tapi sis jangan ambil hati dgn ayat mak tu, anggap je sis yg lagi okay dari semua adik beradik, kita kena sygkan diri kita and anggap kita lagi better! So sis abaikan je ayat mak tu. Taknak sis jadi stress fikirkan sangat, takut jadi bnda yg buruk pada diri sis tu. So untuk husb sis pulak, time nak tidur sis ambik masa untuk sembang, tapi biar ayat yg baik2 je (slow talk) luahkan apa yg sis pendam selama ni dgn husb sis. Sbb suami saya pon kdang mcm tu jgk, dorang lelaki agak lembap tgkap apa yg kita nk sebenarnya. Kalau kita tgh sakit hati pon, kita nk la merajuk kan. Tapi dia taktau pon yg kita tgh sakit hati dgn dia. So kita jgklah yg kne bgitahu direct kat dia. Mmg laki camtu sis, kne direct bagitahu atau tegur apa yg dia buat, kdang dia tak ingat apa yg kita mintak, so saya harap sis teruskan kuat and dpt hadap dugaan ni, jgn penah putus asa and rasa menyesal dgn rezeki yg Allah bagi okay sis! Bnykkan berdoa dan luahkan pada Allah supaya inshaAllah Allah akan makbulkan doa sis and bantu sis ! Jgn pikir negatif mcm tu tak baik tau sis, kita sama sama kuat okay👍🏻