Makan hati dgn suami

Jadi isteri ni asek kne makan hati je ke ngn suami, dia je ke pike angin dye, kita buatkan sarapan tk nk mkn, tknk bckp pdahal hal kecik je, ingat kita ni ape ea😞😞😤 dh lh tk pnh jaga hati bini, tolong2 ke ape ke mmg jauh skli hmmm bininya tgh preggy pon prangainya sama mcm bujang dulu 😔 tk reti la nk slow talk klau keras kpala je 😒😔

15 Balas

sis biasa laa lelaki ,dulu sye ikutkan ego laki sye entah berapa kali nak bercerai laa, nak selamatkan keadaan sye jadi org yg tak serius, ajak bergurau ajee ,mula tu laki sye ckp sye ni tak betul lama2 dia pon jadi tak betul juga😂 ..kalau mcm laki sye kalau sye ckp jgn lagi dia buat ..kalau sye kata A dia nak B .. tapi jenis sye biarkan aja ..sye buat sarapan dia tak makn sye ckp "abg ,syg buat sarapan abg tak makan jgn tanye syg kenapa kalau syg tak buat dah lepas ni yeaa" betul dia taknak mkn ..2 minggu tak masak Alhamdulillah dia dah terasa tengah bulan tak ckup duit merayu suruh masak 😂 ...sejak dari tu kalau lewat pon tetap jamah walau sikit ..dengan laki ni kene pandai main angin sikit ..jgn laa sikit2 nak bergaduh ..marah pon cuba ckp selembut mungkin ..lelaki ni kalau dia marah pon dia syg juga kita ..cuma ego jee yg buat dorang jadi mcm tu ...senang cerita layankan ajee ...dia balik buat air untuk dia minum ...dia minum ke tak tu terserah dia ...sekurang2nye takde timbul isu "isteri pemalas" suami sye kalau marah , sye pergi dapur buat air letak ais ...bagi dia minum, dia tanya apa nie ,sye jawab air ni syg dah jampi biar abg tak marah2 ...n dia pon gelak dengan tak sngajanye ... jgn laa ckp dia fikir aingin dia jee kalau dia fikir angin dia jee mesti kits tak makan ...lelaki ni nampak jee muka dia takde masalah ..tapi dalam fikiran dia mcm2 yg dia fikir .. 1. tempat kerja 2. nak bayar bil2 n rumah 3. beli barang2 lagi n mcm2 laa lama2 dia sedar laa tu kalau dia tak menghargai isteri bila kita takde gan dia .. balik takde yg masak baju takde yg cuci baju takde yg gosok rumah takde yg kemas balik takde yg smbut tidur takde yg teman air takde yg nak buat..

4y ago

awak pergi laaa mahkamah ...cari kaunseling rumah tangga ...tanye kt dia apa yg patut awk buat

dlm situasi ni.. laki sy jenis yg ada muka mcm budak sekolah tapi dia boleh jadi pemarah yg tegas dgn orang yg susah di ajar.. iaitu saya. dan laki sy jenis muka tu boleh jadi super garang dan boleh bt muka masam.. tu kalau sy yg terbuat kesilapan. tips sy laki mcm ni yg sikit2 buat muka bila kita terbuat silap, kita kena jadi orang yg tak ambil hati sngt . n x serius sngt. mmg susah sgt lh awal2 tu.. tapi tulah yg sy bljr. sy sikit2 nangis kalau suami geram dgn sy.. pernah kami gaduh besar dan sy nangis paling teruk, satu rumah ikut angin ada ibubapa sy. suami sy pula rasa sy ni sngt2 mcm budak2.. jadi sy dari lepas kejadian tu, pelan2 lh letak mindset yg mana "sy kenal diri sy. sy bukan nak apa..sy tahu byk salah sy. sy ada saja kesalahan. tapi satu perkara yg pasti, sy boleh berubah. berubah jadi betul2 hati kering. tapi takkan mampu bt suami sakit hati lagi. tgk lh!" jadi sy tercabar jadi lebih kuat. takkan ambil hati lagi tapi jenis tahap hati kering. cuma mcmna sekali pun bila sy ada nekad mcm ni, sy mmg masih jenis berbaik dgn suami dan masih mcm budak2 seperti sblm tu.. tapi lama2 sy pelan2 berubah mcm yg sy letak dkt mindset.. perlahan sy jadi mcm yg sy inginkan. bljr dan terus bljr berubah jadi lebih baik utk diri n suami.. sy kena tekanan mcm ni since preggy juga smpai anak 6 bulan..lepas tu bekurang sbb sy control nasib sy dngn ubah pemikiran cuma masih kurang push lh.. sbb effort sy x berapa menonjol. jadi sy perbaiki lagi mana x cantik d mata dia.. laki sy nk sy jadi org yg boleh bt kerja.. jadi sy pun cuba.. wlpun susah

Saya sebelum pregnant, husband curang. Die minta kawin lain tapi saya x bagi, jadi die layan saya mcm sampah. Tp sbb sayang kan husband and perkahwinan tu saya cuba sedaya upaya berubah and cuba jadi isteri yang terbaik. Dalam masa yg sama saya berdoa dekat Allah, panjangkan jodoh kami, jika xde jodoh saya redha. Almost everything saya buat sendri je masa preggy. Nk makan hati mmg hari hari makan hati. Tapi alhamdullilah lepas bersalin anak 1st die berubah sikit sikit and die buat almost everything. Masa pantang pon dia jaga. Pagi sebelum pergi kerja, dia mandikan baby, masakan lunch and prepare kan food utk dinner terus sbb die keje shift and keje pon dr pagi ke mlm. Kdang kite pon x boleh terlalu berkeras sangat sis. Try la berlembut je dengan dia biar dia rasa bersalah ke? Cuba usaha ye. Tapi awak kena redha.

saya tak tahu mcm mne nak gambarkan terluka hati sis yang sis maksudkan tu. masing² ada kurang dan lebih.. maaf, ibu saya berkahwin dengan ayah sy dan alhamdulillah berkat sabar, doa, tahajjud ibu sy dari waktu saya darjah sampai sy besar sekarang ni, mereka masih bertahan dan alhamdulillah Allah sayang keluarga kami, Allah dengar doa ibu sy yg tidak pernah putus. makin tahun, nampak perubahan tambah² bila anak² dah besar.. kunci nya sabar dan sentiasa letak tangan dihati dan istigfar igt Allah moga² Allah lindung, Allah jaga..

4y ago

sambungan 😂boleh pula terputus cerita pdhl smpai hbis crta tadi.. jadi kena hebah ex suami kau balik kg sudah.. jadi adalah dorang bertanya keadaan balik .tanya khbr. mcm kawan2 lh. hari2 tnya khbr. jumpa saja cerita mcm baru bejumpa. btl2 lh mmg baru bejumpa kan.. lama btl tu tda bersua muka. then sampai suatu saat tu ada c ex isteri tanya "kau tda mau sama sy sudah kah?" terus tu terdetik dlm hati tu ex suami. entah dari yg kena cerita, excited tu ex suami sbb ex isteri mcm terbuka hati balik. mgkin sbb tu juga lh ex suami balik2 jumpa ex isteri tanya khbr. last2 dorang kawin balik hehe.. yg lucu nya , dorang mcm 1st time bercinta balik mcm awal2 dulu brkenalan.. sbb sebelah menyebelah saja pun ber sms sms , ber voice sayang sayang.. mcm awal2 mula dulu. sampai satu kg pun rasa geli tgk dorang ni, bahagia betul. itulah orang ckp jodoh kuat .mudah2an ada byk lgi org mcm ni d dunia..

Sama. Sy pun slalu makan hati dgn suami sbab dia xfaham tugas dia sebagai suami. Kena lgi suami ank bungsu yg kuat merajuk jdi tiap kli gaduh asyik sy yg pujuk tpi sy perangai memang kuat marah. Jdi bnyk benda yg sy kena ajar suami walaupun hal kecil seperti Mkn kena duduk semeja xsopan biar bini mkn seorg, merokok d luar rumah, lps mkn keropok jgn buang plstik d lantai.. Dugaan kita dpt suami yg blum matang. Jdi kita kena tegas.

4y ago

Sama macam suami sy.. Cumanya die tak merokok.. Die kalau makan plastik sepah.. Baju keje sluar keje main letak je dekat pakaian yg dah basuh.. Kadang stress sgt.. Tp skrg sy dah pregnant anak die baru 5week.. Jadi semua sy suruh die tolong buat.. Alhamdulillah nampak die semangat sikit menolong..

rasanya bnyk dah ni kawan2 semua bagi advice, TERBAIK TERPADU MANTUL SEMUA 💪😁 kalau begitu sy cuma tinggalkan kata2 hikmah nii.. semoga bermanfaat.. aamiin.. Pemikiranmu menjadi katamu, katamu menjadi tindakanmu, tindakanmu menjadi kebiasaanmu, kebiasaanmu menjadi karaktermu, karaktermu menjadi nasibmu. Motivasi adalah yang memberikan suatu awalan, kebiasaan adalah yang menjaga dalam melangkah. 🤗

awl2 kawen mmg biasa mcm tu sis.lps ada ank lg la kdg2 kpla suami pun mcm x btul.kena selalu tegur n nasihat.tp sy jenis baran jg.ms suami mmg bengong sy mengamuk pastu kasi tggl dia sorang2.sy balik rumah mak.lama2 dia trsedar jg dia byk buat silap then skrg lyn sy baik sgt.hmpir 7 thn jg sy tahan dgn sikap suami.alhamdulillah jodoh kami pnjg.dah 13 thn kami brsama.sy sgt2 brsbr dgn suami tp berbaloi jg la.

4y ago

sy tak rasa semua lelaki cmtu awk. sy pn belom setahun kahwin, tp alhamdulillah.. tp dulu pernah dpt ex yg mcm sis di atas ni, sy fikir jauh dulu sblum terima lamaran dia..sy buat kptsan tak nak dan tinggalkn dia. semoga kita semua dpt kebahagiaan dgn suami masing2 ya

suami ni masa bujang elok , dah kawin macam orang cacat , semua nak harapkan bini , kadang stress jugak , baju bersepah macam ada tukang gaji kat rumah 😂 ajak bersembang pun macam cakap dengan spender . lebihkan kawan lebihkan phone . nanti sakit suruhlah kawan ke phone yang jaga 😂😂 . tapi nak buat macam mana , terima jelah .

4y ago

Hahh bju kotor dia jgn kutip. Bia je. Mcm sy buat. Lama2 pndai suami ltak bakul kotor hahaha

biasa la tu,byk je suami mcm tu.. dah biasa kena train "esok kawin senang,semua org rumah urus" kita dah jadi mak bapak jgn la didik ank lelaki jd mcm tu.. tp budak2 ni belajar dari pemerhatian sekeliling, klau husband asyik tunjuk attitude negatif maka itulah yg akn dibawa sampai besar..

slow talk ape yg kite xkenan pasal die ..tp ada caranye ..jgn kite membentak masa nak bercerita ape yg kita xkenan dgn perangai suami,kena tunggu mood ok,cool ..klu masa tgh panas ,kite plak membentak xjaga tone suara ,mmg kebabom la jwb nye

4y ago

Betul. Sy ni dibesarkan cakap kasar, suara tinggi kuat melenting. Sbb takut suami prgai mcm sy. sy cuba la adjust ckp lembut2. Spya suami ckp elok2 juga. Hehe lama2 biasa.