sekadar luahan hati

apa pendapat ibu2 semua klau bg anak screen time ye? anak sy umur hmpir 5 bln. sy bg dia tgk tv sejak usia 3 bln lg. mula2 tu mmg menolak la konon2 tknk bg anak tgk tv/hp sblm umur dia 2 tahun. skli sy fed up sbb asik nangis sy nk buat kerja pun tk boleh. bila sy bg dia tgk tv tu dia syp gelak2 sorang. sy bg time sy nak masak, mndi, mkn. sy penat klau tk bukak tv asik nangis nk suruh angkat je. memasak tu boleh jd berejam2 sbb nk ngesah dia. sy tau tk ptut bg tgk tv sbb kecik sgt lg. tp sy penat sgt dlm ms sama sy takut jgk effct speech delay kat anak sy. utk mngekalkan kewarasan sy, sy bg jela tv. mainan ada byk tp tknk main. sy letak dlm playpen tu mainan byk pun nangis, tgk tv okay plk kne tgl. ada tak ibu2 yg sama mcm sy, atau boleh bgtau pglman anak tgk tv dr kecik speech dia akan okay je? sy penat asik nak overthinking psl ni, risau org judge sy klau nnt2 anak dh besar tk boleh bckp lg, rse mcm fail jd ibu. hrtu sy ada terasa hati dgn mil sy dia ckp nnt anak sy lembab tk pndai bckp. sedih rse hati ni bila kne judge mcm tu.#firstmom #pleasehelp #seriusnanya

17 Balas

boleh je. cuma bnyak main dgn dia juga. contoh Kita setelkan kerja Kita kejap. lpas smua setel Trus datang kt dia Dan ttup TV. spend time main berbual dgn dia. mcm sy mmg kalau sy Ada nak masak bsuh bju smua Tu sy akn buka TV skejap. buka ms Rachel . sy kenalkan ank sy dgn TV umur dia 7 Bulan lebih tak silap.sbb sbelum 7 Bulan dia jenis easy bby. so bnyk main dgn dia tidur pun senang. masuk je dia 7 Bulan lebih dah Ada tunjuk prangai sikit. so buka ms Rachel. start tengok ms Rachel dia pandai mcm2. Dan Lepas sy setel kerja sy, sy Trus main dgn dia,nyanyi, 100% ikut sebiji Gaya ms Rachel. dia pandai ajuk Gaya lagu mcm2 lagi. dengar je lagu2 nursery Tu,Trus dia buat Gaya skali. sy nmpk bnyk perubahan. boleh nak bagi screen time kejap, tp pastikan apa yg anak Kita tengok Tu bersesuaian dgn usia dia/sesuai dgn bby. jenis2 tontonan ni pun Ada yg xsesuai Dan Ada yg sesuai untuk bby/toddler. contoh mcm jgn bagi tengok yg overstimulating dll. boleh Google contoh2. sy pun tak juga biarkan dia sorg2 tengok TV. kadang Tu smbil masak jengah dia Dan nyanyi lagu2 nursery,tepuk2 tgn dgn dia . kejap2 check dia. kadang dia bawa buku dia ke dapur bagi sy,Trus sy bawa dia baca buku tinggalkan dapur kejap. jgn biarkan ank screen time sorg2 Dan jangkamasa lama. even screentime ni mmg xbagus . tp lain org lain situasi. apa yg kita boleh buat, even bantuan screen time pun, lebihkan Dan bnyk main brckp dgn dia walau dia xfaham xboleh nak brckp dgn Kita lagi. jgn Trus biar anak pagi petang siang mlm screen time. dlm masa yg Sama penting untuk pantau prkembangan anak. sy smbil2 screen time ni, mmg sy pntau track prkembangan ank dri dulu lgi smpai skrg trmsuk apa yg boleh apa yg xboleh untuk bby/knak2..follow dr2..belajar parenting. mcm skrg pun check ciri2 autism smua Tu.. Alhamdulillah smua ok.. you do you . rasa bersalah yes. tp Kita juga buat yg terbaik. selagi sis tahu apa yg sis buat/buat contoh2 mcm yg sy bgtahu/dlm masa yg sama keep track prkembangan anak, inshaAllah ok.

Bg pandangan sy, terlalu awal 3 bulan tu nk bg anak tgk TV @ screen time. Mata baby baru develop dgn baik masa die 3 bulan. 3 bulan dah bg TV takut effect long term mata die tau. Mcm sy, sy buka juga TV untuk anak sy. Tp sy x bg die tgk. Sy tutup screen tu dgn kain. Sy bg die dengar apa2 nursery rhymes, ABC song. Bila sy buka TV with tutup screen tu, die akan main toys die at the same time die mendengar. Mostly mmg English rhymes yg sy buka. Maafkan sy kalau cara sy salah juga ye... Tp sy x boleh rumah terlalu sunyi. Anak pun enjoy je rhymes tu. Phone pula, sy pun dah tetapkan no phone till 2 years. Masa anak sy setahun lebih, kadang2 kita bg phone kt die masa ada kt kg, mmg die x pandai tgk, pegang pun upside down, buka video nursery rhymes tu pun upside down, berbanding dgn sepupu2 die yg sebaya. Out of nowhere, anak sy pandai tgķ phone masa die sebelum 2 tahun. Kalau mcm awak, I think it's too early nk bg anak screen time. Maybe boleh cari alternatif lain. Bg die toys yg ada bunyi2, buku yg ada bunyi2 tu. Bykkan berckp dgn anak untuk elakkan speech delay. Bykkan main fizikal dgn die. Contoh, mcm mengensot, which supposedly baby awak dah patut achieved at 5 months. Letak toys jauh supaya die boleh mengensot n reach out. Dr awak letak die duduk dpn TV, terbaring sahaja mcm tu, sambil tinggikan bantal, which is not good for her physical growth. Takut nnt developmental delay pula. Sepatutnye umur2 baya anak awak, dah boleh mengensot ke dpn belakang, than berpusing dr terlentang ke meniarap.

5mo ago

mainan yg sis suggest semua sy dh beli. dia still tknk main. nangis suruh angkat jgk. susah sy nak masak klau dia mamgis tk benti2. mcm tv tu sy ada try psg tp tk bg tgk sy letak dlm playpen tp dia tknk jgk. dia nk tgk mybe trtarik dgn warna2 mnde brgerak kot. sy psg lagu didi n fren tu je. try psg video slow paced dia tknk. stress betul. pasal physical developmnt tu dia dah pndai meniarap ngensot dr umur 3 bln lbih dah. sy risau psl tv ni je.

No worries sis, anak saya, saya bagi tengok tv since dia 8m mcm tu.. tv only. No gadget yg lain. Saya tegas jugak dgn family members jangan bagi gadget dekat dia. Sampai sekarang dia 2y dah banyak cakap, pandai membebel, pandai menyanyi. Dekat tv saya cuma buka ms rachel, blippi, cocomelon, and abc. Since dia dh 2y saya selit Omar & Hana, alif ba ta untuk learning islamic. Cara saya is duduk and explain more tentang apa yg dia tengok, bukan dia tengok tv sorang2 terpinga pinga mcm tu. Saya tau cara tu not recomended, tapi as ibu2 yg duduk kat rumah ni faham je yg tak semua masa kita boleh melekat dgn anak. Paling penting jangan cakap bahasa baby dgn anak, dia pelat betulkan, bukan ikut sama cakap pelat dgn dia. You can do everything to explore with yr child, dgr aje apa yg org lain cakap tapi tak semestinya kena ikut. as long as easy to you and baby. Jadi mak mak ni, mmg kena kental dgn “cakapcakap” org lain, jangan ambil hati what ever it is bila mereka cakap buruk pasal awak. You know yourself and your baby better 🥰 iam first mom too 🫶🏻 Goodluck mummy!

sama sis..sy pon ank jenis kalau x kena dgn yg dy nk tu uishh menjerit smpai jiran tegur ank hg ni kuat jerit noh..kita ja. tahu ank kita mcm mna.. org mmg la boleh ckp itu ini.. cuba. bg dkt dy nahh amek kejap jaga.. tp seimbangkan lah . kdg tgk tv..kdg buat aktiviti lain.. jgn bergantung harap pda tv semata2 ..tp kalau nk mndi xkan nk usung skali kann haa buka la kejap.. mcm ank sy suka nau didi n friend dgn upin ipin..umur sma dgn ank sis.. huhuu apa pon yes side effects tu ada tp depends pada situasi jgk la..kang kita x msk x mandi seharian mau org cop kita pemalas pulak..padahal ank xmau duduk..huhuu yg penting kita usaha sehabis baik .. #ibuhebat... nk kecam silakan.. sbb xjd dkt ank sendiri n x duduk dlm situasi tu..alhamdulillah syukur ank awk baik xde buat perangai..yg baik kita amek..yg xelok kita jdkan teladan...

You do u. Ignore what people said. U yang control waktu screen time and content yang dia tengok. InsyaAllah anak u belajar a lot from there. I bought an ipad for my baby since dia 4m and i bagi dia tengok time makan because dia susah nak makan. Now hes 2y and dia tak ada nak request tengok ipad all the time. Dia belajar a lot dari screen time. He can speaks well jugak now. Tak ada speech delay. Dont think too much. Remember, u yang control, bukan anak control u. Limitkan per day berapa lama screen time tu. People judge me too. But when they look at my kid, diorang terkejut sebab they said my kid cepat cakap and pandai cakap. Ur mental health is important. Kalau u banyak cakap dengan anak u, insyaAllah no worries on that.

semasa anak buat aktiviti pastikan puan involve sekali. kalau anak tgh main, dan dia mcm tak berminat puan boleh main sekali, tp kalau baby tgh main sendiri tanpa bantuan itu pun biarkan juga. masa masak, letak baby yg dia boleh nampak kita dan dgr kita utk beritahu yg kita ada dekat situ cuma ada tugas nk kne buat. boleh bg periuk, tomato or limau letak dlm periuk dgn sudip sekali nnt pandailah dia main bunyi2 tu. nk biarkn tgok tv boleh cuma jgn lama sgt then pastikn kita involve sekali mcm tgh tgok didi, didi sedih. then bgtau anak didi tgh sedih sambil buat muka sedih, sambil entertain sambil anak phm.

sy pun tkut jgk kdg² tp sy bg ank sy tgk tv usia 5 bulan smpaila skrg. tp sy xajr ank tgk fhone. tv sahaja kalau prgi rmh org dy xtgk tv sbb dy thu hanya dkt rmh dia je ade tv dia. kt rmh sendiri je blh tgk youtube, kalau kt rmh nenek dia , wan dia xleh tgk utube sbb diorg pasang astro. sy bg tgk rachael je . kdg2 ade jgk psg cite lain tp dri kcik smpqi skrg dy xnk tgk kartun ataupun cite lain, dy hnye akan tgk rachael. dari miss rachael lah dia dh boleh sebut huruf A, cat, pandai sebut perkataan2 lain wlaupun sy xpaham. dy dh pndai tpuk tgn ..

hehe mmg la letak depan tv ok kena tinggal.. ada sesuatu yg bergerak utk dia tgk. bg mainan bukan mainan tu bergerak sendiri cepat la dia bosan. attention span baby bbrp minit je. tv tu 1way communication, takmau anak speech delay dia kena belajar 2ways communication, kalau itu yg dirisaukan nak taknak kena limitkan depan tv, kena ada org bersembang dgn dia, mommy duk dapur kan lama bwk la baby sekali. 5bulan kalau boleh duduk blh letak atas highchair dekat dgn mommy.. nti anak 2tahun boleh tlg mommy masak dah 🤭

jangan risau sis..anak kita,kita yg jaga .jangan ikut orang ..sebab yg lalui kita sendiri..jgn risau anak speech delay ke apa sebab kita yg kena ajak dia sembang ,banyakkn bercakap dengan anak..pasal tv tu boleh je sbb sy anak first pun sy dah ajah tgk tb dari usia 3bulan tu pun sy banyak bukak surah2 kat youtube. skrg anak sy 2t11b dah pandai ajuk org cakap,suruh itu ini semua dia faham..dia boleh ckp dari usia 2tahun..yg penting kita ibu ayah kena banyak komunikasi dgn anak.

sye bg anak tgk tv 6 bln.. letak dlm baby bouncer, ade jgak mainan gantung2, lps tu on tv... sye msk kt dapur.. da settle, sye main dgn dia.. its ok sis.. org ckp memg pndai.. tp yg hadap nye kte.. buat je ape yg sis mampu.. klu sis rse tlalu bgantung ngn tv, try bykkn aktiviti ngn baby.. bce buku ke.. main cak2 ngn baby ke.. tv tu distraction utk kte wat keje je, da settle wat keje, trus main ngn baby ok..

5mo ago

klu bab anak x bley berenggang tu, anak sye skg 11 bln pun masih lg sme.. msk2 sume tyme baby tdo.. sye cbe settle kn tugas2 lain waktu mlm ble baby da tdo.. siang cuma struggle msk n mak dia nak mandi je la 🤣