Share pengalaman bersalin

Hi ibu2. Share lah pengalaman bersalin ibu2. Apa tanda2 ibu nak bersalin? Berapa weeks ibu bersalin? Dan apa tips ibu buat untuk cepatkan bukaan? Meh share 😊

17 Balas

pengalaman sy..bersalin 40w 3d..over due..doc kata duedate 1/10..sampai masa pun takda apa2 tanda..baby pun ok..so sy tggu..smp la 5/10..masa tu dh 40w3d..pergi hosp bukan sbb sakit nak bersalin..tanda pun tak ada..pergi sbb baby dh kurang gerak..terus doc cakap suruh beranak malam tu juga..sy dgn tak ready kena redha je la bersalin malam tu..memg mental kena betul2 kuat..kena induce 2x..tapi sy memg tak rasa apa2..nurse bgtau baby saya tidur..dia suruh gerak2kan jari kaki..induce tu utk bg ada contraction...tp sy tak rasa sakit apa pun..walaupun air ketuban dah pecah..yg rasa sakit sbb kena seluk je, org ckp kalau kita ada contraction,kalau kena seluk tak rasa sgt..sbb contraction tu lg sakit..tp sy mmg tak ada sakit cobtraction lgsung..masa kena seluk tu..allah..sakitnye....4jam tggu kot bersalin normal..induce dh masuk..air ketuban dah pecah..tapi baby tenang je..tak ada menolak..lastly emergency czer ambil masa 2jam..jadi total dr pergi hosp dari pukul 9.30pm-3.29am..6jam saja perjalanan bersalin sy...dan lahirlah khalifah comel sy 3.39kg..sihat tanpa ada apa2 komplikasi..alhamdulillah..syukur..nurse ckp "patut la dia tak nak normal..tidur je..babynye tough..tggi..mamanye kecil je..dia kesian kat mamanye"...pkul 6.30am..nurse tolak sy dan baby masuk wad..-tamat- ...kalau orang tanya sakit tak bersalin?..sy tak boleh nak cerita. sbb sy tak sakit apa2..masa melalui fasa tu..contraction pun tak tahu rasa mcm mana...alhamdulillah..allah mudahkan urusan sy..semoga urusan awak..dan ibu2 yg lain juga dipermudahkan..sekarang baby pun dah besar 2½ dah...dan masih bf lg.. *setiap org pengalaman bersalin lain2..setiap apa yg kita lalui,itulah yg terbaik allah aturkan utk kita..

sy bersalin Normal takde koyakan. pada jam 1 pagi masa tdur tiba2 air ketuban pecah, ingatkan terkencing msa tdr🤣 rupanya air ketuban dah pecah, besa kencing ngn air ketuban ni, kalau kencing boleh tahan, tapi air ketuban tak boleh nak tahan, dia mngalir je. msa tu trus bangun kn husband trus pgi hospital. cek bukaan masih 1cm. trus msuk wad. smpai la pagi esoknya jam 10 pgi start rasa contraction, jam 4 ptg cek bukaan baru 3cm🥲 dalam kesakitan tu sy jalan smbil berzikir, pstu sakit makin kuat pada jam 9 malm, dah tak tahan trus panggil doktor pstu doktor tolak g labour room🫠 cek cm baru 4cm😭 masa tu dah stress ingatkn dah 10cm😭😭 dalam LR tuu sy jeritt2 je kesakitan🤣🤣 last tuu doktor suruh nurse bagi ubat tahan sakit🤣🤣 mngkin sbb sy bising kat LR kot🥹 pstuu sy rsa mcm mabuk skjap🤣 sbb ubat tahan sakit tu kot, sy rsa mabuk tak dapat nak jerittt lagi, mata sy tertutup je, sy layan je contraction tu even kna bagi ubat tahan sakit tapi still rasa contraction yg kuatt tauu, cuma mabuk je tak mampu nak jerit🫠 pstuu pada jam 12 sy rsa sakit sangat, mcm rasa nak berak, nak teran je. dlm keadaan sy yg mabuk tuu, sy jerittt “doktor sy rsa mcm nak tekeluar, nak teran dahh.” trus doktor cek cm dah 10cm. sy teran je teruss. btw kene teran betul2 tauu. teran je mcm kita nak berakk tu🤣🤣 Alhamdulillah keluar pn ank sy🥰

Saya bersalin anak 1st time tu 39w. Kena duduk ward 3 hari sbb tak boleh bang air besar. Hihi. Lepas tu asyik confuse ni nak membuang ke nak bersalin? Haha. Lawak betul kalau diingatkan semula. Hari ke4 dlm ward mmg betul2 contraction tu dtg. Rupanya lain sakit nak bersalin dgn nak membuang. 😂. Anak no2, dah pandai sikit. Belajar dari pengalaman.. ada tanda lender keluar time dekat office. Tak panic pun sebab takde sakit atau leaking. So monitor sendiri je dekat rumah. Lepas 3 hari time tu baru lepas check up, sempat jalan2 kat mall baru rasa sakit sgt2 tp masih tak ke hospital lagi. Pukul 2 pagi mmg tak boleh tidur sbb dah sakit sgt. Monitor dkt apps mmg sakit dah selang 3-5min. Terus kejut husband pegi hospital. Sampai hospital doc check dah 7cm. Terus tolak ke LR. Bersalin tepat azan Subuh dan dpt balik rumah pada hari yg sama. Memang tak stay dekat ward pun. Umpama pagi pegi keje, petang dah balik. Anak sulung pun tak perasan yg ibu takde pegi hospital. Dia ingat ibu pegi keje. Hihi. Anak no3 ni, agak nervous sikit sebab gap jauh. 7 tahun. Jadi segala teknik bersalin rasa kena belajar semula utk preparation bulan 7 nanti. Moga semua mommies semua kat sini dipermudahkan segala urusan bersalin nanti ya 🥰

pengalaman sy 1st baby (38w2d) - sehari sebelom bersalin turun tanda darah. pergi hospital doctor check belom ada bukaan dan contraction. doctor bagi pilihan samaada nk stay atau balik rumah. sy pilih balik masa tu sebab 1st time jadi takut nk stay. esok pagi tu baru start rasa sakit contraction. makin lama makin kerap. dn air ketuban dh leaking (sy refer dkt pad sy pakai sbb lembab darah dh xturun). pergi hospital doctor check dh 4cm. 15j juga la tahan sakit. baru bersalin. hampir kena ceaser tapi dpt bersalin normal dlm bilik operate. 2nd baby (39w4d) - start sakit contraction. makin lama makin kerap. decide pergi hospital. doctor check bukaan dh 4cm. tengah tunggu nak masok labour room air ketuban pecah. mmg dgr bunyi plop. masa dlm labour room doctor tnya awak rasa nk berak tak. sy ckp ha'a. doctor cakap ha dah boleh teran. dlm 2@3x teran. pastu bersalin

3 org 36 week..3 org 37 week..y ke 7 xtau lg ni😆..5 ank Dari 6 org xde tande sakit or kuar pe2..just mengeras perut..klau ank y no 6 baru ni..mlm tu mengeras kerap n lame..kebetulan pg ada app kk..misi rse kpale bb dh kebawah sgt..g spital nk g cek jln dah 5cm..x lme dlm labour room..doc x smpt pakai glove skali teran bb kuar..mse lahir kan kakaknye pn camtu.ape y sy Amal..setiap hari mulut sy mintak Allah permudahkan sy tnpa sakit..sy x pernah pk sakit dlm kepala..sy dah set Dari awal..sy belajar Dari pengalaman sulong y 0..segalanye panik..so sy Gali ilmu..sy set dlm kepala xde perkataan sakit..start 35week sy amalkan senaman temukan tapak kaki tarik kedalam rapat sambil goyang badan kekiri kekanan dn berjalan stengah jam sehari.. alhamdulillah d permudahkan

1y ago

insyaAllah aminn..smge Allah permudahkan urusan kita semua..nnt amalkan senaman satukan tapak kaki tu..untuk cepatkan bukaan jln n bb turun bawah

Pglmn sy.. Due sptotnye 1/5/2021... Tapi 19/4 dah rase contraction kejap2... N kuar lendir cm koko2 cmtu... Pkul 7pg p hospital n cek jln 4cm.. Bermlm dlm wad dlu.. Mlm tu kuar I ketuban n mlm tu mmg xblh baring n tido dh.. Sakit xblh thn.. Berdiri n berjln jer keje walaupun tgh2 pgi.. Nk msuk LR xblh sbb LR full.. Pgi 20/4 8pg bru msuk LR n bersalin Kol1 tghri.. Masa meneran mata mcm xnk bukak, sbb mgntok sgt2.. Sy berdoa agar Baby slmt.. Alhamdulillah kuar la baby 2.6kg.. 21/4 dah blh blik umah... Sbb xpndai meneran kena jgk 10 jahitan. BTW sy bersalin time 38w6d n ad gdm 😁

sakit contraction tapi baru 29w so baby prem la.. pegi hospital cek bukaan dengan HO baru 1 cm pastu datang pulak MO dah 2cm sekali Specialist datang cek 3 cm pulak maknanya bukaan selang 4-5 minit je.. mybe sebab sebelum pegi hospital tu bole bersama suami lagi walaupon tengah layan contraction 😂 (masatu pikir kalau harini terberanak jugak dah kena puasa 3 bulan so baik ambik siap2)🤣

bersalin 38w keluar tanda darah. pergi hosp tapi bukaan baru 1cm doc suruh balik dulu 🤣 then balik tu terus buat exercise nak cepatkan bukaan, selang sehari tu terus sakit contraction makin lama makin kerap decide pergi hosp sekali dah 3cm terus admit ward esoknya bersalin dah.. alhamdulillah dipermudahkan even sakit contraction tu sakit gilaa haha sampai sekarang trauma lagi 🤣🤣😂

1y ago

Hahaha perasaan trauma tu i can feel u sis. Rasa macam baru semalam je bersalin. Teringat-ingat sampai sekarang huhu

ank 4org semua lahir bwah 39w, xde over due.. semua keluar tanda lendir cmpur darah.. air ketuban semua doc yg pecah kn.. dduk hspital pn x lama.. dlm Lb pn xlama.. alhamdulillah sgt dipermudahkan.. now menanti ank no5 hujung Mei nnt.. harap sgt dipermudahkn jua urusan bersalin.. tacod sbb jarak dgn no4 tu 7tahun.. tp x sabar nk cium bau baby.. 😁

Beranak 38w serah diri sbb ada high bp. Itu pun doktor nak suruh serah diri masa raya Cina tp sbb nak raya so mintak lewat sikit seminggu lepas raya macam tu. Induce ubat ikut bawah tak jadi apa. Rileks je. Pukul 2 pagi masuk lagi ubat. Masih rileks. 8 pagi doktor drip pitocin. Sakit contraction dah rasa tapi jalan tak bukak. Dlm 5ptg lebih emergency czer.