Bersalin Pra Matang

Ibu² yang bersalin bayi pramatang, boleh share pengalaman? Bersalin berapa weeks? Baby berapa kg? Baby macam mana?

57 Balas

Anak sy lahir premature.. Sy bersalin czer masa umur kandungan 28 weeks berat cuma 1.2kg... Terpaksa bersalin awal sebab pendarahan selepas menjalani operation apendiks...sy terpaksa lalui 2 operation dlm sehari, mula2 operation apendiks masa tu tgh pregnant 28 weeks, lepas operation apendiks tu hanya selang 4 jam lepas operation 1st terpaksa masuk bilik OT semula sebab pendarahan jd doktor terpaksa buat operation kali kedua utk keluarkan baby...anak di tahan d NICU selama 4 bln sebab paru2 belum matang & tak dpt bernafas tanpa bantuan oksigen, di tambah lg jangkitan kuman di paru2 & pendarahan dlm otak...tapi syukur alhamdulillah anak selamat,sekarang da masuk umur 7 tahun tp doktor sahkan anak sy Autism masa umur 3 tahun...

Sy bersalin pd 34wik + sbb bersalin awl pp type 3... berat bby 2.1kg.. kne warded dkt nicu 17hri..pas 17hri br dischrge n folo up dkt kk smpai.bby berat 2.5 ke atas n dischrge dr kuning.. alhmdulillah Esk umo bby br msuk 3bln...berat dia la ni br 4kg lebih...nurse kata awl2 ni mmg slow berat bby nk naik mcm bby lahir ckup bulan..nti akn dtg bby pramatang nye berat akn naik lg mendadak nti dr bby lahir ckup bulan..😂✌nurse kata tp ms tu jgn xjg berat bby plak pantau bile dh naik mendadakm.tkut bby obersiti..sbb katanya bby pramatang ni blh jd obersiti😂😂😂😂bile dh naik beratnye

Sy ank no 3.lahir 33w brt 1.9kg.brsalin awl sbb air ktuban leaking sjak 31w..2w on atibiotik spya xbrsalin awl.tp bila 33w air ketuban dh kna jngkitan n terpksa bersalin normal tp bby plk kna jngkitan tu.sebuln di nicu.dktr tpksa buat opp buang air jngkitn pd paru2 die.sbulan di nicu xdpt minum susu sbb usus problm.just on antibiotik n vitamin..but now dh 2tgn stgh.sgt2 aktif wlupn bdn kecik.msa umo 9bln dh blh jln,umo 1thn stgh dh blh berckp..semua tu kuasa Allah..kte hnya mampu berdoa yg terbaik..

Lahir 33minggu dengan berat 1.93kg. Semalam dekat nicu lepas tu discharge ward biasa selama 6 hari masuk balik nicu semalam sebab jaundice esoknya dah boleh discharge. 8 hari dekat hospital. Ikut rules hospital baby kena lebih berat 1.7kg and cukup 35 weeks baru boleh discharge. Now dah 48days. Baru je lepas dapat result darah untuk prolong jaundice dia. Alhamdulillah semua ok

Sy lahirkan baby pramatang 32 weeks 6 hari..berat 1.98kg..tahan di nicu seminggu lebih..kemudian masuk wad scn breast feeding nursery tu..6 hari..smua nye 14 hari disana..alhamdulillah..berat die naik doktor pakar bg blik..follow up dgn kk smpai ckup berat 2 kg untuk dptkn bcg dan hep b..skrang nk masuk 2 bulan dh...

Sy bersalin 7thn lps masa 31w dgn berat baby 1.77kg.. Tp bile dh masuk nicu je berat drp 1.54kg.. Dalam 10hari kat nicu, selebihnya kat nursery nk tunggu baby capai berat 1.8kg.. Genap 30hari br dpt discharge.. Hbs pantang dgn ulang alik hospital.. Smpi skrg kedua2 belah tangan masih ada bekas cucuk2.. P

baby first 🥰 36 weeks 2 hari. Bersalin sebab leaking . 3 hari admit baru bersalin lepas 3 kali induce ubat pil dan induce drip. bby 2.77kg. Lepas bersalin sambung lagi 5 hari admit, baby on antibiotics dan jaundice dduk bawah lampu. Memang pengalaman 🥰

Saya anak first.. Twins girls..lahir pramatang jgk kandungan usia 7bln.. Sorg lahir secara normal, sorg lg oprate.. 1st twin 1.2kg second 1.3kg.. Dlm NICU 10 hari.. Lps tu pindah kt ward baby,3mggu jgk..berpantang kt hspital je. Skrg alhamdulillah sht dua2.

4y ago

Ada masalah ke sis bersalin awal. Risau juga sy skrg preg twin 27w anak 1st. Perut rasa padat sgt

Bersalin 33weeks 6hari, berat 1.41kg.. Emergency ceaser.. Sbb nya, uri dah matang, air ketuban kurang.. Dalam nicu 45 hari.. Skrg baby dah masuk 5 bulan, berat 4.4kg.. Alhamdulillah, baby sihat.. Ckp pun byk (walaupun tak paham apa)..

Baby saya lahir 35week 6hari..berat baby 2.35kg..warded 19 hari kat hosp sbb jaundice dgn weight loss 12.7%..baby sy ada masalah gerd and slow sucking.. Doc bagi tau baby prem mmg ada masalah ni.. Prob bole ambik masa 4bulan utk sembuh..

8mo ago

kiranyaa sebelum keluar hospital tu memang kene tunggu sampai boleh sucking dan breastfeed dulu ke?