Share pengalaman bersalin

Hi ibu2. Share lah pengalaman bersalin ibu2. Apa tanda2 ibu nak bersalin? Berapa weeks ibu bersalin? Dan apa tips ibu buat untuk cepatkan bukaan? Meh share 😊

17 Balas

Saya bersalin anak 1st time tu 39w. Kena duduk ward 3 hari sbb tak boleh bang air besar. Hihi. Lepas tu asyik confuse ni nak membuang ke nak bersalin? Haha. Lawak betul kalau diingatkan semula. Hari ke4 dlm ward mmg betul2 contraction tu dtg. Rupanya lain sakit nak bersalin dgn nak membuang. 😂. Anak no2, dah pandai sikit. Belajar dari pengalaman.. ada tanda lender keluar time dekat office. Tak panic pun sebab takde sakit atau leaking. So monitor sendiri je dekat rumah. Lepas 3 hari time tu baru lepas check up, sempat jalan2 kat mall baru rasa sakit sgt2 tp masih tak ke hospital lagi. Pukul 2 pagi mmg tak boleh tidur sbb dah sakit sgt. Monitor dkt apps mmg sakit dah selang 3-5min. Terus kejut husband pegi hospital. Sampai hospital doc check dah 7cm. Terus tolak ke LR. Bersalin tepat azan Subuh dan dpt balik rumah pada hari yg sama. Memang tak stay dekat ward pun. Umpama pagi pegi keje, petang dah balik. Anak sulung pun tak perasan yg ibu takde pegi hospital. Dia ingat ibu pegi keje. Hihi. Anak no3 ni, agak nervous sikit sebab gap jauh. 7 tahun. Jadi segala teknik bersalin rasa kena belajar semula utk preparation bulan 7 nanti. Moga semua mommies semua kat sini dipermudahkan segala urusan bersalin nanti ya 🥰