Share pengalaman tanda bersalin

Hi ibu, boleh share kan pengalaman tanda2 sehari atau seminggu sebelum bersalin. Based dari pengalaman sendiri.

20 Balas

Pengalaman saya. Pukul 10 rasa macam period pain, pergi tandas tengok ada darah tapi sikit sangat. Sakit yang bearable. So sempat jugak buat excercise squat, butterfly pose, main gym ball. Pukul 10.30 start rasa contraction kuat, kerap,tapi still bearable lagi. Then pukul 11.00 plan dengan suami nak pergi makan dulu sebelum pergi hospital, tapi ikut nasihat kakak ipar suruh check dulu. Sekali check bukaan 5cm. Terus masuk labor room. Doktor pecahkan air ketuban, time air ketuban pecah tak sakit. Lepastu tiba tiba makin sakit and doktor bagi ubat tahan sakit. Cucuk kat punggung, effect ubat ni mengantuk gila. Tak terasa sakit contraction, rasa nak tidur je. Bila sakit datang, allahu 😂 dia tangkap kat pinggang, so saya baring mengiring. Pastu sedap je tidur, pukul 12 saya rasa macam nak meneran berak. Tapi saya mengantuk sangat masani effect ubat. Tak sedar saya meneran, pukul 2 doktor datang nak check sekali nampak kepala baby dah keluar sikit. Terus kelang kabut doktor masatu. Pukul 2 lebih dah bersalin. Alhamdulillah ni anak first tapi bagi saya proses tu mudah. Sakit yang bearable. Yang penting belajar teknik bernafas, dan cuba bertenang. Goodluck dan semoga dipermudahkan yang dah nak bersalin 🥰

Pengalaman saya, start sakit manja2 hari isnin tgh malam dlm pkul 2 pagi, sakit sampai ke subuh. Lepas tu ok dah x sakit. Keluar cecair coklat yg byk. Hari selasa mlm dlm pkul 3 pagi start sakit sangat2. Dah tak boleh tido. Pegi toilet tgk ada tanda coklat je byk. So esok pagi tu, rabu kebetulan ada check up di KD, saya call KD sbb rasa x sedap hati. Perut keep sakit ni mmg tak hilang. kD suruh ke hospital. Sy pun pergi. Check2 bukaan baru 1cm so disuruh balik. Tp saya singgah check up di KD. Masa check up dah rasa makin sakit dan misi check berlaku 1 kali contraction dlm masa 10 minit. Misi pesan jika sakit makin kerap kena terus ke hosp. Saya pun balik mandi makan solat zohor dlm keadaan yg makin sakit ni. Tp still bertahan. Sakit tu ya allah sampai gigil2. Sampai la masuk asar rasa tersangat3 sakit yg sampai dah menangis dah ni. Husb bawak g hospital. Sampai hosp pkul 7pm. Check bukaan dah 8cm!!! Terus kena tolak ke LR. Tepat jam 8.45pm lahirlah anak lelaki ku. Alhamdulillah

Ank first xde sakit pe, hri kena serah dri doc cek, dh buka 1cm,doc suh tngu keesokan harinya,jd msa dlm wad, sy minum air masak bnyk2 bg jln cpt buka, alhamdulillah tgh mlm ye, masa rajin duk ulang p toilet utk kencing tu, trun drah, tp still x sakit jgk... Awl2 pg tu doc cek laluan dh buka 4cm...time tu jgk la air ketuban pn pecah... Bru la rasa skit sngt2 smpai mkn pn x lalu😅, ank ke 2 ni best sangt bersalin kt dia,serba pantas, bangun pg rasa sakit perut nk berak... Lpas 2, 3 kali ulang p toilet, dlm hati rasa bkn sakit perut biasa, maybe baby nk kuar dh, trus ajk suami p spital, msa kt spital doc cek dh 6cm bka... Skit dia memg mcm sakit perut je, memulas gitu je... Tau2 rasa nk push je smpai doc pn jerit air ketuban Blum pecah tp patience rasa nk push, smpai kalut doc pecahkan ketuban dlu.... Y ke 3 n 4 sama... X rasa sakit sngat, tp bila p serah dri jln dh buka tp xde rasa sakit sngt pn, tnda pe pn xde, tau2 jln dh buka 4 cm, jd trus stay kt LR je smpai bersalin...

Saya bersalin 37weeks 3 days, memang set mind nj bersalin time ni.. alhamdulillah menjadi cme lmbt sehari je dari tarikh yg di setkan.. heheh.. tanda sy, tepat kol 12 mlm, trbgun nk ke toilet, cam biasa hujung2 pregnant tiap mlm brpe kali bgun g toilet kan.. pstu bgun je sy rse mcm 'pop' cmtu trus air jernih kuar tanpa henti, dia mcm air kelapa, xd bau pape . trus siap2 pi hosp, smpai hosp bukaan 2.5cm cmtu. trus kne tahan wad sbb air ketuban dah pecah n bby dh turun,nurse seluk kata dah rse kepala bby waluoun bukaan bru 3 time tu. tp sy xrse skit pape wlaupun msin tu kata contraction sy tgh kuat.. lps je bg ubt untuk lawaskan yak, bru start skit perut tp bearable lg.. skit cm nk yak smpai lah bersalin.. semoga awak dipermudahkan bersalin nnti.m doakan sy jgak ya.. next bby tahun dpn due..

pengalaman sy, ank pertama bangun utk solat subuh, ada show lendir+darah..so sy dah alertkn suami dh turun tnda nk bersalin, tp belum sakit..prgi check 2cm..balik rumah sy singgah mall nk jalan..lps jalan sy dduk mkn kt dlm mall..contraction dtg..sy prgi tmpt bersalin smula n admit..bersalin dlm pkul 3 pagi keesokannya.. ank kedua..sy rasa mcm terkencing ats katil pkul 4 pagi..bangun check, rupanya air jernih, air ketuban dh pecah..hntr ank kat mak ayah..time pergi check 4 cm..sy sempat solat subuh semua..lps hbis solat baru ada contraction ckit2 time tu 6cm..sy mndi air suam, mkn n minum dlu..8cm tolak p labour room..n 11.00 pagi cmtu baby keluar..

anak pertama sy terbangun dr tidur sebab rasa terkencing. bila cek seluar dlm tak ada bau hancing. lepas tu perut mula memulas,sakit dr belakng ke depan dan berulang. pergi hosp dah 9cm,pecah ketuban dan bersalin. anak kedua petangnya sempat buat antenatal checkup dekat klinik. mlm sakit perut rasa nak berak,ke tandas tak berak pun. bila sakit makin kerap,sy ke hosp dan nurse cek dah 2cm bukaan. 4 jam kemudian pecah ketuban dan bersalin. utk anak ke 3 ni sy hrp mudah mcm yg sebelum ni,sebab first time ada gdm

2y ago

yg first 39w++,yg second ngam 38w

anak sulung : sakit contraction dekat klinik tapi time tu taktau itu memang contraction. ingatkan lapar that’s why sakit perut. lepas balik dari klinik, sakit dia makin kuat. terus pergi ke hosp. check bukaan baru 1 cm , kena tahan ward 3 hari. lepas discharge tu takpalah balik rumah, esok pula tu time bangun tido tu air ketumban pecah. anak pula songsang, time tu juga kena emergency czer 😂

1st baby - sehari sblom delivery tu petang turun lendir darah, terus pergi hospital dan doctor check ctg xdak contraction dan bukaan lagi doctor bg balik dan pesan soh pantau. pagi esok around pukul 10am start sakit. terus pergi hospital dah ada bukaan 4cm. petang seblom asar baby lahir hampir kena ceaser tapi bersalin normal dlm blik operate 2nd baby - baru 25weeks due 2023 nnti

saya tak de tanda tanda untuk bersalin cume masa minggu yang ke 38 tu saya buat kerja lebih banyak dari yang biase.. masuk ja minggu yang ke 39, balik kerja tu terus ada setompok darah and siap siap ke hospital... sampai ja doc check sudah 4cm.. alhamdulillah, besok pagi nya saya terus bersalin anak pertama 🥰

just perut mengeras kerap n kuat..xde tanda leaking..sakit or darah..g cek ve 5cm.lps doc pecahkan ketuban 7cm baru datang contraction..stengah jam full n skali teran ank y no 6 aritu.5 org dr 6 org ank Sume tanda mengeras perut je