Minta motivation

Hi ibu2 sekalian. Saya berumur 25 tahun seorang Suri rumah . Sebelum ni saya bekerja anggaran gaji paling2 5k mesti ada dlm tangan tapi suami minta berhenti untuk jadi Suri rumah Dan jaga ibunya yang tidak sihat, saya turuti. Tapi sewaktu birthday saya, saya diceraikan dalam keadaan mengandung 6 bulan. Husb saya kantoi curang dah banyk kali. Termasuk dengan janda anak 2. Dia ajak rujuk semula tpi dia tertinggal handphone dia Dan kantoi smpai ke tahap dia langgan pelacur sewaktu outstation. Saya tolak untuk rujuk semula. Saya pulang ke rumah parents saya, saya sedar saya Masih sayangkan dia Dan Cuba tnya macam mana hubungan kami. Malah dia pula ckp dia dah dpt perempuan yang dia try Sebelum ni Dan akan berkahwin tak lama lagi. Dia minta jangan gangu hidupnya lagi. Saya rasa kecewa sngt. Ibu2 mcm mna nak move on dengan zuriat dia dalam perut ? Kdg2 saya sedih bila sakit perit mengandung saya urusakn sendiri. Drive pergi klinik semuanya sorg diri. Saya kdg2 down dah tk rasa happy mengandung. Smpai kdg saya rasa nk endkan life kami berdua sebab terlalu letih dengan ujian. Dia tk pernh ambil tahu pasal ank ini langsung. Ini anak pertama saya. Macam mna ye ibu2? Apa yang perlu saya buat?

28 Balas

Awak, berat ujian awak. Tapi kat sini awak masih 'drive ke klinik walaupun sendiri untuk check up baby' betul? Maknanya walau dalam kepayahan, hati awak masih sayang anak dalam kandungan tu, awak masih ada jiwa seorang ibu. Bayi tak salah awak, bukan dia yang pilih siapa yabg akan jadi ayahnya, sebaliknya kitalah pilih siapa suami dan bakal ayah kepada anakanak kita. Penat tu biasa wak, awak boleh rehat, tenangkan diri dulu okay? Tapi mengalah tu tak okay, jangan berhenti berjuang ya. Jauh dah perjuangan awak, jangan siasiakan sebab lelaki yang tak reti menghargai macam dia ya? It's okay, saya tahu susah tapi awak kena buktikan dekat laki tu yang awak mampu tanpa dia, laki ni nanti dia yang menyesal and buktikan dekat anak awak yang ibu dia kuat. Kalau rasa terlalu beban, jumpa kaunselor dekat hospital ya. Saya faham susah nak mulakan hidup baru, besar dugaan awak semakin besar ganjarannya nanti inshaAllah. Saya pun pregnant 5bulan, ada depression dan anxiety. Kadang rasa nak mengamuk, marah, tarik nyawa sendiri sebab beratnya hidup. Tapi anak ni tak salah. Kan? Saya cuba jadikan kandungan saya sebagai sumber kekuatan. Mungkin awak pun boleh cari sumber kekuatan baru awak. Pasal ex, lupakan je. Cuba awak sayangi diri awak. Lepastu awak akan rasa 'berbaloi ke aku sedih sebab lelaki macam tu' 'sekarang dia tengah enjoy, esok lusa dia yang menyesal, bukan aku' dan awak akan rasa awak layak dapat yang jauh lebih baik dari dia. Awak ibu yabg kuat, awak isteri yang baik sebab sanggup berkorban untuk dia. Awak cukup tapi ex awak yang tak pernah puas dengan nafsu. Lagi satu awak, bahayalah hidup dengan lelaki macam tu, takut macammacam penyakit kelamin dibawanya pada awak nanti. Move on, iya, susahkan? Tapi awak cuba ya? Jangan tunjuk awak lemah depan ex awak. Kadang ego ni perlu tau. Simpan sikit ego dalam hati awak. InshaAllah anak dalam kandungan tu mampu bahagiakan awak satu hari nanti. Awak jaga diri ya ibu! Kalau masih bersama pun kesian nasib anak awak nanti, lagi kecewa tengok ibunya dikecewakan oleh ayahnya sendiri. Buka buku baru. Slowly but surely. Awak boleh 🌹