Minta motivation

Hi ibu2 sekalian. Saya berumur 25 tahun seorang Suri rumah . Sebelum ni saya bekerja anggaran gaji paling2 5k mesti ada dlm tangan tapi suami minta berhenti untuk jadi Suri rumah Dan jaga ibunya yang tidak sihat, saya turuti. Tapi sewaktu birthday saya, saya diceraikan dalam keadaan mengandung 6 bulan. Husb saya kantoi curang dah banyk kali. Termasuk dengan janda anak 2. Dia ajak rujuk semula tpi dia tertinggal handphone dia Dan kantoi smpai ke tahap dia langgan pelacur sewaktu outstation. Saya tolak untuk rujuk semula. Saya pulang ke rumah parents saya, saya sedar saya Masih sayangkan dia Dan Cuba tnya macam mana hubungan kami. Malah dia pula ckp dia dah dpt perempuan yang dia try Sebelum ni Dan akan berkahwin tak lama lagi. Dia minta jangan gangu hidupnya lagi. Saya rasa kecewa sngt. Ibu2 mcm mna nak move on dengan zuriat dia dalam perut ? Kdg2 saya sedih bila sakit perit mengandung saya urusakn sendiri. Drive pergi klinik semuanya sorg diri. Saya kdg2 down dah tk rasa happy mengandung. Smpai kdg saya rasa nk endkan life kami berdua sebab terlalu letih dengan ujian. Dia tk pernh ambil tahu pasal ank ini langsung. Ini anak pertama saya. Macam mna ye ibu2? Apa yang perlu saya buat?

28 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

doa bnyak2 ya sis..doa org teranaiya akan dimakbulkan Tuhan..ada hikmahnya sis dan suami berpisah..jika masih bersama pasti sis akan lebih stress..sayangilah diri and baby sis..pecayalah..bila dah bersalin tgk muka baby kita akan ada satu kekuatan yg luar biasa..sy doakan sis dapat jodoh yg jauh lebih baik..jgn akhiri hidup sis kerana org lain.ingat sis masih ada parents yg lebih jauh sayangkan sis..suami boleh cari lain ..tak semudah yg dikata tapi saya harap sis tabah.

Baca lagi

atleast awak x de suami..mcm mana saya yg masih bersuami..dari mula saya mengandung sampai anak dah 1tahun semua saya buat sendri..pergi klinik sorang2 ngn mabuk pening..berpantang suami x de..smpaikan emergency anak kuning saya terpaksa tebal kn muka mintak tolong ayah hntarkan..perit sangat..lagi malu bila orng keliling dok tnya suami mana..balik rumah mak sorang2 dok kelek anak kehulu hilir macam org x de suami..penat nak nangis..

Baca lagi
3mo ago

family besar saya semua tk tahu, jiran2 even kawan2 semua tk dimaklumkan lagi.. saya pun kena tnya mana suami waktu raya haritu, saya tipu semua org ckp suami tk boleh balik sbb kerja. wahal dia Sibuk beraya dengan org lain. jmpa family perempuan tu sebab nak hubungan yg serious wahal saya masih dlm iddah. saya tak tahu mana nak letak muka kalau family nampak gambar dia dngn org lain.. even skrg pun dia tipu kata dia di rumah adiknya lah, rumah family lah tapi saya call family dia pula ckp dia tk balik2 lagi dah last waktu raya ke 3 tu je. call pun tkkn angkat ada dia skali dia angkat saya boleh dngr suara permpuan lain dlm rumah kami wahal rumah tu kosong terus dia tutup. saya nak tunggu makhmah panggil rasa mcm satu penyiksaan sangat2.

Semoga Sis kuat menghadapi ujian ini. Sis kena bangkit utk jaga diri Sis dan baby Sis. Saya berpegang kepada kata² boleh jadi kita suka kpd sesuatu tp ianya buruk utk kita, boleh jadi kita benci kpd sesuatu tp ianya baik utk kita. Sy tak boleh ckp banyak sbb yg akan lalui semua ini adalah Sis. Jadi Sis kena kuat ya. Saya doakan Sis sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik, diberikan ketenangan hati dalam menempuhi semua ini. Sis kuat❤️

Baca lagi

sedih ngn ujian adik ni. bagi akk dia xpernah mnghargai pengorbanan adik. dh berenti kerja ikut ckp dia dh tolong jg mak dia tapi ini balasan dia. ank first suami yg xbtgjawab biasanya mmg xpeduli kebajikan isteri. move on bahagiakan diri sendiri dulu, love ur self first b4 u love others. jg diri & kandungan. ank tu xsalah. baby dh kluar nnt jgn benci dia seksa dia. klu rasa xnak ank tu jgn buang. blh Roger akk 018-2274866.

Baca lagi
3mo ago

saya tak pernh mentioned pun saya taknk anak ni, tak terdetik saya nak buang . terkilan saya akak ckp mcm tu. mcm mna pun ini tetap anak saya. anak yang sah. saya Masih ada family, in shaa Allah saya Cuba built kerjaya saya semula. saya bukan tkde pelajaran cuma diuji seketika. apa2 terima kasih banyak2 atas motivation akak.

Allahuakbar besar dugaan sis.. saya rasa sis kena lupakan ex suami yg prangai mcm tu. Kalau dia concern kat baby mesti dia tak sanggup nak buat camtu. Skrg bukak buku baru, duduk ngan family.. insyaAllah family ada untuk kita. Nanti lepas bersalin boleh sambung bekerja semula, harap murah rezeki baby nanti. Jangan sedih2 ye.. ingat baby dalam perut happy tak sabar jumpa ibunya yang kuat ❤️❤️❤️

Baca lagi

Tetap kuat ya sis💓 sent hug dr jauh takpa sis jangan terus sedih ii ya ingat ja masa depan anak dalam kandungan sis .. suatu hari nanti dia akan membesar , akan bagi penghiburan , juga bagi kekuatan buat sis , ex suami sis mcm tu dia yang rugi sis tak rugi apa ii . Sy percaya pada masa akan datang ada pendamping yang baik buat sis dan anak 💓💓

Baca lagi

sama macam saya, resign kkm sebelum kawen sbb dia suruh. bulan 1 kahwin hanya bertahan sebulan jer perkahwinan. skrg sy preggy. dalam proses cerai. Allah tunjukkan sikap sebenar awal lagi. Alhamdulillah 2 bulan sy stress, depressed skrg ni masa utk bangkit. tinggalkan jer org yg x hargai. Allah ada. Allah tak pernah tidur.

Baca lagi

Jgn risau, kifarah tu ada. Anak tu la penguat semangat dan sumber rezeki mencurah2 nanti.. Percaya pada takdir Allah. Awak muda lagi, panjang lagi perjalanan hidup awak. Percaya dan mengadu kat allah ja. Tau perasaan down tu ada, mengadu kat allah. Bersembang dgn baby dlm perut, insha allah tenang sikit hidup.

Baca lagi

omg,pedulikan dia!teruskn hidup dgn bayi yg bakal bersalin..be super duper single mom! u are strong women,keep it on u mind!for u baby and yourself!help u own self,be stronger, beautiful n happier than b4!remember,time will heal everything.❤️ bless u heart.

jaga baby tu sebaik mungkin..mungkin asbab kasih kat anak tu sis dapat rezeki yang lebih lagi lepas ni..move on teruskan hidup bersama anak..sentiasa dekatkan diri dengan tuhan..insyallah hati akan selalu tenang dan redha ♥️♥️