Saja bertanya santai..

Hi ibu2. ank sy dah setahun 3 Bulan.. lahir kaedah czer.. kalau sy nak tmbah lagi sorg.. sesuai ke masa ni.. atau kne tunggu ank 2 tahun.. entah la.. mcm kesian dia main sorg2 takde kawan selain sy Dan suami..plan ank umur 2 tahun nnti bru sy start kerja balik..tp bila tengok dia mcm nak berkawan.. rasa kesian pula.. org kata biar penat Tu sekali jalan.. bila ank dah besar dah lega.. apa pendapat2 ibu2 ya..sy fikir dua benda ni .. 1. Luka parut czer.. 2. Emosi mental urus anak.. entah la.. berfikir2..

14 Balas

apa apa pun kene tanya diri sendiri dulu mampu atau takk , orang lain mungkin boleh beri pengalaman atau pendapat. tapi sis tetap juga kene fikir dulu untuk kemudian hari. sebab sis yang kene lalui. kalau sis kesian tengok dia main sorang sorang dan dia mmg suka berkawan sis mungkin boleh hantar dia ke taska yang dipercayai . mcm akak ipar saya, anak dia selalu ngadu bosan main sorang sorang dan dia belom ready nak ada anak lgi. dia hantar anak dia ke taska. anak dia happy je balik taska cerita kat ibu dia, pasal taska. kesihataan diri dan mental sis lebih diutamakan, sebab nak jaga anak dua orang ni amat amat mencabar lgi lgi anak umur jarak dekat. tak semua orang boleh handle. so nasihat saya cuba fikirkan lagi untuk masa akan datang 🥰 tapi kalau sis yakinn boleh handle dan mmg sis nak tambah anak , at least anak sis da umur 2tahun laa baru boleh tambah. tapi tak silap saya kalau first czer, yang second boleh pilih nak normal atau czer. kalau tak silap saya laa. semoga urusan sis selalu dipermudahkan ❤️

jangan ikot kata orang. ikot kata diri awak. mampu x? mental awak dh sedia x? husband bantu? mcm mandikan baby, tidokan baby? tenangkan baby? bg susu dkt baby? sebab nnt bila ada anak awak yg nak kena hadap. nampak suatu benda yg mudah bila org ckp biar penat sekali jalan. bila hadapi baru tahu mcm mana. yg bersalin normal pon akan emosi dn mental awak if x sedia. sy bersalin normal. baby setahun 2bulan sy pregnant 2nd baby. sekarang 1st baby 2tahun++ dn 2nd baby 9m+. sy mommy yg berkerja dn sy pjj dgn husband. alhamdulillah sy dpt husband yg membantu. bila balik mmg semua tugas anak2 dia handle. baju2 pon dia basuh. dn if sy kerja dia masak. tipu la kalau sy ckp sy xpenat. mmg sgt penat. both anak2 nk kn perhatian. dn yg sulung sgt extra manja. anak 1st akan ada fasa nk memberontak sekiranya tak diberi perhatian. dn awak kena pandai tackle hati dia.

Anak prtama saya czer n masa umur dia 9bulan, alhamdulillah rezeki mngandung lgi tanpa perancangan… prtama sblum sis nak rancang mngandung d bawah 2tahun, sis kena tahan mental sbb kalau jumpa nurse atau doc yg mulut bleh tahan dorg akan bising tpi alhamdulillah saya puji staff yg saya jumpa semua baik2 orgnya.. kedua bila perut dah besar sikit, sis kena tahan fizikal n mental tuk layan karenah anak first…dengan penat buat kerja rumah kadang bleh stress juga tapi kita sndiri ada caranya nak buang rasa stress n penat tu jika dpt suami yg memahami tolong kita.. jika sis memang brsedia nak hadap semua tu tak jadi salah pun sis tu semua bergantung kpd sis n suami..insyaallah kalau tiada pnyakit anak kdua bleh ja try bersalin normal tu doc pakar yg kata lah..

mcm sy pun tiga2 ank czer. Ank sulung dgn ke2 jarak umur 4 tahun. ke2 dgn ke3 jarak umur 7 thn. dan kitorg enjoy besarkn ank2 dgn jarak jauh2 ni. setiap ank dpt perhatian cukup sepanjng dia membesar dan sy sempat ajar sendiri diorg membaca, mengira. Bila ank ke2 czer, km plan jarakkn jauh ank ke3 sbb y last. bersalin awal2 takut nnti rindu bau baby lagi 🤭. Alhamdulillah ank2 y besar pun banyak membantu sbb diorg pun x sabar nak ada adik

Bagi saya Czer ni bukan mudah..dan jgn d Sebabkan kesian tak ada kwn mom sanggup.. Bagi diri tu rehat..kk Selalu ckp jarak 2y sbb itu la yg terbaik.. Kkak sy nurse.. Dia Selalu pesan anak jgn jarak terlalu dkt, salah satu Sebab nti boleh mnyebbkn kecatatan or lain2 .. Ada baiknya ikut je ckp kk..klu org lain ckp boleh, mom kena ingt mgkin boleh utk dia tpi tak utk kite.. Apa2 pun mom kena jga kesihatan 😊

7mo ago

setuju

kesian kt anak takda kawan boleh hantar playschool, biar dia main/berinteraksi dgn kawan sebaya. sehari dlm 2-3j pun dah cukup. byk je tadika yg ada playschool ni mcm little caliph tu semua. ada baby bukan dia boleh main dgn baby pun. dia kena main/komunikasi dgn rakan seumur dia. yg tu sis kena jelas dulu. bersalin czer kena jarak 3y. kalau pregnant masa 2y11m pun dah kena rujuk pakar. so fikir2 kan lah.

7mo ago

betul.. kalau ada adik, bkn blh main pun dgn baby, lama jgk nk tunggu blh anak main tu.. pastu mak plk asyik melekat dengan adik je, lagi kesian makin berkurang plk kawan dia

1. standard practice sarankan jarak antara kelahiran caesar dengan next pregnancy sekurang2nya 18 bulan kalau sis nak TOLAC ie cuba bersalin normal next ni. jadi maybe best chance untuk tunggu lagi 3 bulan baru cuba for next pregnancy. 2. atas sis. sis je yang tahu kemampuan sis tahap mana. sis je yang tahu sejauh mana bantuan yang sis dapat dalam pengurusan anak2. istikharah lah banyak2

sblm tambah anak, consider these things 1. Keadaan ibu emosi dan fizikal 2. Situasi/ finance 3. Adakah sbb kata2 org atau kehendak sendiri? It's ok dia main sorg2 dia tau hiburkan diri sendiri. Satu lg czer elok tunggu genap 2thn tp ikut badan awak. Sbb sy masih seriau. Czer jugak. Anak masuk 3thn baru pregnant ke2. Just nice anak pun dah besar skit melepasi fasa toddler x penat sgt

mcm sy, ceasarean jgk .bby br 6m ttbe prgnant😅 Alhamdulillah suami sgt support, mandikan, masak, bg makan, tidokan baby suma hsbnd buat. kje sy bf bby je. skrg bby dh 1y2m, lbih kurang 4mgu lg inshaAllah bersalin..blum tau by czer or svd..nxtweek appt pakar br decide. tp letih tau sis wlupun hsbd byk support. 😆 kne kuat fizikal & mental

sy plan utk tmbh ank bila ank cecah 2y. tapi unexpected sy pregnant bila ank cecah 1y, dgn sblm ni bsalin czer. mental, emosi ibu mmg kena kuat, sbb masa ni ank sulung tgh lasak, kdg2 nk menempel saja dgn kita, dgn kita alahan teruk, nk jaga kndungan lg. sokongan suami sgt penting utk jaga ank yg nk mmbsr tu.

7mo ago

ya currently 23w. toddler 1y4m. for me if u hesitate tntg byk benda, better u plan sebaiknya. sbb once dh pregnant, dh xblh turn back. utk cope with everything mmg ambil masa plus toddler tgh lasak.