Hntar taska

Ibu2.. Minta pendapat .. anak sy setahun 8 lebih.. sy plan nnti dia 2 tahun ,sy nak start kerja balik.. hantar dia taska.. tp mcm2 kes skrg.. sy risau.. umur 2 tahun pun sy rasa msih baby lagi..bila ya waktu umur yg sesuai? Untuk hantar dia taska/playschool? 2 tahun 6 bulan ok x ya.. #SeriusTanya #firstmom

9 Balas

Sy seorg ibu yg bkerja.. sblm ni sy jauh dr suami n kluarga.. Sy xde pilihan slain hntr taska. Bnde prtma awk perlu bt review taska ank.. bca feedback.. tgk kdaan taska tsebut.. Kedua tgk kdaan ank spjg smgu kat taska klu dia balik happy makna nya ank suka ddk c2.. Alhamdulillah ank sy dr umur 2 tahun lebih smpai lah skrg 4 thn lebih ddk kat taska kmdian tadika d tempat yg sama.. skola tu dia sediakan taska baby, taska & tadika.. lain bangunan tp guru yg sama.. ank happy so sy teruskan saje..

Kalau awk tak ready, jgn hantar dulu kalau ada option. Nanti susah hati pulak. Tapi kalau ikutkan sampai bila2 pun anak kita tu kita tgk macam baby 😂 anak sulung sy dh 7 tahun pun sy rasa risau lagikan pula baby. Tp takde pilihan so tawakkal je lah. Persiapkan mental awk sebelum apply mana2 kerja dan cari taska. Survey betul2 k. Faktor umur dia bergantung pada readiness maknya sbb dia kecik lg pun. Nak hantar 4 tahun keatas pun takde masalah.

boleh minta pendapat kawan-kawan yang ada anak kat mana diorang hantar anak. saya hantar anak seawal 1 tahun ke taska. mula-mula memang bergantung kepada review kawan dan kakak ipar. lepastu kita boleh request untuk tengok sendiri keadaan di taska pilihan. macam taska anak saya, ibu bapa dibenarkan untuk melibatkan diri seharian dengan aktiviti anak-anak taska bila-bila masa. Alhamdulillah anak selesa di taska dan cikgu pun baik-baik.

1mo ago

Hi, boleh share nama taska anak awak?

pengalaman saya, anak saya dua² saya hantar taska selepas habis cuti bersalin sbb saya working mom. perkara pertama saya buat sblm hntr taska saya survey dulu. tnya kawan² tempat mereka hntr anak² mereka. saya hantar taska tempat kawan² hantar anak mereka. senang nak tanya kahabar & nak kongsi apa². lagi 1, hantar tempat yg kita dekat nak g jengah kalau ada apa² berlaku. semoga puan bertemu dengan taska yg bersesuaian.

Jika puan masih risau, maknanya puan belum bersedia nak bekerja kembali. Tapi saya faham juga keperluan nak bekerja tu. Cuma bila dah ready nak kerja kembali, Pastikan puan sendiri yakin untuk tinggal kan anak di play school / taska . Bagi saya, 4 tahun OK untuk persediaan anak bersosial di Playschool/ TASKA.

saya doakan supaya awak direzeki kan jumpa pengasuh/taska or sekolah yg baik2 utk jaga anak awak. sya suggest kan kalau komuniti tempat awak ada group sembang boleh tanya2 ya. tanya2 la jiran2 ke . semoga dipermudahkan ya❤️

Sme la sye pun ade plan nk keje blek & hantar anak peg playschool.. ble? ble sye da ready.. skg blum lg..

hummm sama la lani mcm ii kes mebuatkan saya rasa takut nak berjauhan dgn anak

kalau risau, actually sis x ready nak kerja balik