Vaksin utk ibu hamil

Ibu2 ade x pengalaman dah ambik vaksin covid 19 ketika mengandung

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Masih menunggu panggilan dr KKM 😬 Saya ada tanya doktor masa pregnancy check up baru ni. Doktor kata vaksin “pfizer” boleh je ambil masa usia kandungan (16>33 minggu) ✌🏻 Seandainya tak sempat & dah terlepas minggu pregnancy tu, tggu sampai dah melahirkan je. Doktor pesan kalau dah dapat panggilan, pastikan bawak buku pink sekali untuk rujukan sbb dlm tu ada details tahap kesihatan kita dan baby sepanjang kehamilan ☺️

Baca lagi
12mo ago

dah ada masuk berita ibu sarat hamil Ambil vaksin... inshaAllah baik utk ibu Dan baby..tapi apa2 pon refer dr masing2 sbb tahap kesihatan setiap org berbeza2.

Saya baru dapat tahu pregnant sebelum beberapa hari appointment untuk dose kedua. Doktor nasihatkan banyak minum air dan kalau demam cepat-cepat makan panadol. So far alhamdulillah selamat :)

sy ingt nk ambil tp lpas bersalin kot. ank sulung sy plak kne refer kt pakar jntung dlu sma ad boleh ambil vaksin atau x.

TapFluencer

Kwnw sy rmai dah amik. Sbb frontliner. Ada yg dh bersalin. Alhamdulillah ok jer. Sy suami xbgi amik plak 😅

12mo ago

Baik ambik drp xambik vaksin.. kalau kena berat tau.. xder apa2 pn.. sy ambik msa kandungan 14w lg.. Alhamdulilah xder apa2 pn.. risiko kpd bby kalau kt kena.. sy pn mula2 suami rasa mcm xbg.. pastu bila dgr drp doc pakar sndiri dia terus setuju..

akk sy nurse . dia amik mse kndngn dia 30 mngu . tp dia ckp bole amik vaksin 16mngu hingga 33 mngu lps tuh xboleh dah

9mo ago

tp doc ckp kt sy 14-33 mngu da blh ambk

Saya pregnant 24 weeks, dah lengkap amik dua dos vaksin pfizer. Dos pertama on 21weeks & kedua on 24weeks…

12mo ago

2nd dose kesan kt sy agak dlm drpd 1st dose. Sy lenguh2 badan tp mostly kt tmpt cucuk, chill2 nk demam tp xdemam, pening dan lesu.. tp telan panadol ok kejap. Then dtg balik. Tp insyaAllah ni semua kesan sementara, dan depend pd badan ibu2 😅

Ada.. Tapi vaksin pfizer laa.. Tu yg setakat ni elok untuk ibu mengandung..

12mo ago

Baik ambik sis.. Kite x tahu mcm2 akn berlaku di musim pendamik ni.. Sepupu sy nurse.. Die ckp.. Baik ambik la vaksin nj sbgai perlindungan..