Vaksin covid 19 Semasa hamil

Ade x ibu2 dlm ni sudah ambik vaksin covid 19.... Ape pengalaman anda

20 Balas

Alhamdulillah saya dah complete vaksin sinovac. First dose masa 5 weeks. Second dose semalam masa 8 weeks. First dose je rasa mual, loya, dedo. Second cuma mengantuk je. Sebelum tu ada tanya doctor di clinic & di ppv mereka kata okay je. Doctors kata antara risiko ambik vaksin semasa weeks below 12 weeks dgn tak ambik vaksin; yg tak ambik lagi bahaya. Jadi saya proceed second dose mengikut saranan doctors sebab menurut kkm if 12 weeks ke atas boleh vaksin. Tapi kalau kita dah dapat panggilan vaksin, ok je vaksin. Cuma ada efek tu ikut pada immune badan

Byk sgt dah soalan psl vaksin ni sampai dh tk larat nk kongsi 🥲 secara ringkas, vaksin 1st dose masa 16 weeks, diuji positif covid 19 weeks, dan 21 weeks selesai 2nd dose dan dah pun fully vaccinated, alhamdulillah. Klu boleh ambil dan dh dipanggil, elok lah ambil. Risiko kt baby tk ada pun. Tapi andai kata doktor tk bg sbb mmg ada masalah kesihatan tertentu, then tk perlu ambil.

sy sudah 2dose vaksin pfizer..1st dose juz lenguh kt tgn n tmpt cucuk dlm 2 ari..2nd dose keesokannya rase nk demam seram sejuk tp x lah teruk..lps jaram dgn daun nona n durian belanda mkn panadol 2 bijik dh okay..cume skt dkt tmpt cucuk dlm 2 ari cmtu..don worry moms simptom xde lah terus sgt..yg pntg kuatkn badan n minum air msk byk2 k.dh tawu nk vaksin tu stanby n be prepared k..

Saya dahh complete 2dos .. Alhamdulillah okay jaa .. first dos just lenguh . Second dos tuu nyaris nak demam sebab badan rase penat sangat ,, saya tak makan ubat saya just bancuh air sunquick tanpa gula buat pekat sedikit buat sejuk laa sedap sikit hehe lepas dari tuu Alhamdulillah okayy dahh .. first dos 28week second dos 31week .. now dahh 36week hehehe 🤭🥰

Sya dh lengkap seconds dos msa 28week,vaksin sya ambik sinovac,adalh jga tnya diaorng takpa ke klau mengandung ambik vaksin sinovac, diaorng ckp takpa, ada je orng lain mengandung ambik sinovac, so tak risau lh, syukur lh lpas dh lengkap vaksin tu kebas tngan dngan mengantuk je, takda effect apa2 😊

1st dose sy xtau pun sy pregnant. 4hari lepastu test +ve preg.. 2nd dose 3mggu pastu sy pegi jgk ccuk.. msa tu kandungan bru 6mggu lebih.. rsau jgk klau ada efek kndungan tp alhamdulillah sy ok.. cuma lepas complete dose sy demam menggigil dan sakit badan. tp satu hari je. vaksin jenis pfizer...

Alhamdulillah complete 2 dose. 1st dose - malam baru rasa sakit kat tempat cucuk tapi badan okay. 2nd dose - 1 malam tak boleh tidur, makan PCM 2 biji sekali, lepas 6 jam makan lagi 2 biji. Then baru boleh tidur 😅 Hari ke 3 baru ringan rasa badan. Alhamdulillah takda effect buruk.

sy hrini sudah lengkap 2 dose vaksin masa first dose cuma tgn lenguh n tempat yg kena cucuk tu sakit n tadi second dose cuma lenguh n tempat cucuk tu tk bape sakit sgt..masa first kandungan sy 14 weeks yg second dose tadi 17 weeks.. alhmdulilah vaksin sy dpt Pfizer

Dah complete 2 dose az. Dose pertama masa 2/3w (tak tau tengah preg), dose kedua masa 15w. Alhamdulillah semua ok je. Cuma dose first cramp perut & tangan macam kena tumbuk. Tapi dose kedua takde pape effect, tangan tak sakit, takde demam, semua takde.

sy tak tahu saya di awal kehamilan masa vaksin ke2... lg 1 hari nak habis tempoh 14 hari slps dos ke2, upt +ve. esok tu doktor sahkan sy pregnant 4w. sy ingat penat lain macam sbb simptom vaksin, rupanya simptom awal kehamilan juga.