Vaksin covid

Salam..saya nk tanya saya hamil 6 bulan..ibu mengandung bole ambik vaksin covid tak? Bahaya tak terhadap kandungan #firstbaby #ingintahu

32 Balas

better ambil sis..sebb kita golongan berisiko tinggi..ramai ibu bersalin masa daftar masuk negatif , tapi bila nak discharged alih² positif..sebb bersalin dlm hospital..kes merata²..virus xnampak mata kasar..so tau² kena...sekurang² nya bila dah ambil..badan dah ada imuniti..bila kita menyusukan baby lepas lahir tu..secara xlangsung baby pun dpt imuniti tu..jadi kalau terjadi jangkitan tak lah seteruk bila bdan kita 'kosong' tanpa perlindungan...kita dah ikhtiar sterusnya kita tawakal n berserah..paling penting masa konsultasi inform apa² masalah yg puan ada..GDM ke, ape ke so boleh tahu vaksin ape yg sesuai

3y ago

Banyak kan membaca nasihat dan pandangan daripada pakar O&G dan sila abaikan nasihat antivaxxers. Sebagusnya, sila mintak nasihat daripada your O&G..Recently, ada case ibu hamil yg meninggal due to covid and caesarean terpaksa dilakukan. Please remember that you're the ventilator of your baby so make a good choice ya. 🧡

waalaikumsalam...sis blh tya kan dulu perihal vaksin pda doktor & nurse di kk samada sis sndri ssuai @x utk ambil vaksin..mcm sy, preggy 6bln jgk..dh ambil 1st dose pfizer, next 2nd dose 20hb 8 ni plk..stkt ni msa 1st dose xda dmm, skit kpla ke..selera mkn pn ok..baby gerak pn ok..klu sis rsa was2 dgn keadaan bby slpas dpt vaksin, mgkn sis blh pegi klinik utk scan & mklumkn pda klinik sis nk scan utk tau keadaan bby sbb br lpas vaksin..sy plk, dsbbkn tmujnji kk lmbt lg, sy pegi klinik swasta utk checkup keadaan bby..alhamdulillah dia ok..bnykkn mnum air ksong..tp ppa pn trpulang kpd sis..brgntung pda thap kesihatan sis sndri..

saya pun mula mula risau nak vaksin..fikir baby.. appointment 1pm.. smpai 7pm sye research and tanya kawan kawan dh lengkap 2 doses vaksin ape effect lps vaksin dorang cakap okay..baby aktif.. sbb sye pun first baby..tapi kalau tak vaksin lg la risau sbb selangor kes tinggi..dpt first doses 31.7 8pm sinovac 26w.. alhamdulilah okay cuma beberapa hari rase lapar nk mkn aje...demam pening semua tak ada... 2nd doses 21.8 ni 28w.. saya start hari vaksin smpai rini sentiasa pantau pengerakan baby.. pstkan tiap jam ade kick..

3y ago

aminn... semoga dipermudah kan urusan kite nanti😊❤️

sy dah ambik 1st dose masa 19 minggu dan 2nd dose 22 minggu.. baby 1st jgak.. alhamdulillah x dak apa2 side effect.. cuma skt kt tmpt cucuk ja..skrng baby dah 24 minggu.. baby pun aktif ja.. kita iktiar untuk lindung diri dan baby dari penyakit.. kita pun x minta skt tu dtg.. klau kena, risiko sgt tinggi untuk baby dan ibu.. apa2 pun jaga diri semua..

Sis, based on my reading (pandangan O&G) and hasil tulisan dan sharing Dr. Imelda, ibu mengandung digalakkan utk ambik vaccine covid. Ibu mengandung targolong antara yg high risk. Hasil bacaan, vaccine tidak membahayakan janin. Saya sendiri ambik 1st dose dalam 35 weeks 3 days dan 2nd dose selepas bersalin.

3y ago

My O&G advised me to take vaccine sbb saya pun bekerja from office dealing with clients (bank). Hari2 jumpa different people, lagi tinggi risiko tu. And those mommies yg ada existing illness lagi lah digalakkan untuk ambik. Apa2 pun dapatkan advise from your O&G ya. Sebaiknya, ambik lah vaccine. Now cases spiked to 20K plus everyday. Teruk. so ambik lah vaccine.

saya dah ambik vaksin 5m hartu nothing serius side effect esoknya lepas vaksin pening² lps mkn panadol tidur sekejap lepastu dh okey baby pun aktif je macam biasa.Jangan takut ambik vaksin kita ikhtiar sebab dah darurat skrng.better ambik vaksin untuk keselamatan sis dgn baby

Better ambil sbb lagi banyak kesan buruk tak ambil dari ambil. Sekarang dgn delta variant lagi merbahaya kepada kita ibu mengandung. Keselamatan kita dan baby paling penting. Saya dah 2 dose so far tak de effect yang buruk kepada baby. Kalau ade kesan buruk, mesti vaksin tetanus pon xboleh.

S⃗a⃗m⃗a⃗ l⃗a⃗ s⃗y⃗ p⃗u⃗n⃗ H⃗a⃗m⃗i⃗l⃗ 7 b⃗u⃗l⃗a⃗n⃗. B⃗r⃗u⃗ d⃗o⃗s⃗ p⃗e⃗r⃗t⃗a⃗m⃗a⃗ 4. 8.. O⃗v⃗e⃗r⃗a⃗l⃗l⃗ s⃗e⃗m⃗u⃗a⃗ O⃗K⃗.. S⃗e⃗c⃗o⃗n⃗d⃗ d⃗o⃗s⃗e⃗ 24. 8

Disarankan ambil sis. Sebagai ikhtiar sebab kita berada dalam golongan berbahaya. Dah ramai ibu mengandung yang ambil vaksin. Saya pregnant pun dah lengkap full dose. Selebihnya, kita jaga diri kita baik2. Semoga sis and baby sihat selalu 🥰

BANYAK SANGAT dah soalan mcm ni. Boleh scroll dan refer. BANYAK kes kematian ibu mengandung, terpaksa czer, bayi xselamat di berita dan social media. Covid vs vaksin? Penyakit bahaya vs ikhtiar? Susah sgt ke nak decide?