Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Fairuz Nazri, Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit di UKM Hospital

Hi Ibu-ibu semua! Anda rasa tak semasa mengandung ni, emosi macam tidak stabil? Ya kita tahu tu semua hormones mengandung kan, tapi pernah tak anda terfikir bagaimana nak kekalkan kesihatan mental semasa hamil? Atau pernah tak ibu rasa macam stres sangat sebab dah la tengah mengandung tapi banyak kerja di pejabat? Rasa seperti suami pun tak faham apa kita tengah alami? Tapi kesian dia asyik kena tempias dengan ketidakstabilan kita. Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang tips untuk kekal kesihatan mental semasa mengandung dan cara untuk mengatasi stres dan kemurungan bersama Dr Fairuz Nazri bt Abd Rahman, MBChB (Glasgow), DrPsych (UKM), AdvMChAdolPsych (UKM) Associate Professor Consultant Child & Adolescent Psychiatrist Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit in UKM Children's Specialist Hospital, Psychiatry Department pada 26 September 2022, hari Isnin. Penting tau ibu-ibu untuk kekal positif semasa hamil, kerana ia dapat memberi kesan pada kandungan kita. Jangan lepaskan ATE kali ini! *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Fairuz Nazri, Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit di UKM Hospital
33 Balas

Salam sejahtera Doktor, 1. Bagaimana nak atasi perasaan down bila tahu keputusan ujian darah (contoh Blood Sugar Profile bagi ibu yg ada GDM) tak seperti yang kita harapkan? 2. Saya ambil langkah elakkan stress semasa hamil dengan menjauhkan diri drpd toxic people and environment semasa hamil. Tetapi kadangkala pasangan saya balik drpd pejabat luahkan apa yg dia tak puas hati di pejabat . Sebagai isteri, saya mendengar dan ada kala respond saya tak menyebelahinya. 😅 Bila saya rasa tertekan, saya cakap je dengan suami, "boleh tak simpan cerita tu? Saya tak suka dengar." Ada masa saya didik diri sabar mendengarkan luahannya. Hari lain dia buat lagi. Apakah tindakan yg perlu saya buat dlm masa sama dapat jaga hati saya dan jaga hati pasangan? Terima kasih

2y ago

alhamdulillah, terima kasih doktor. Naik semangat saya membaca jawapan doktor. 💐