Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Fairuz Nazri, Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit di UKM Hospital

Hi Ibu-ibu semua! Anda rasa tak semasa mengandung ni, emosi macam tidak stabil? Ya kita tahu tu semua hormones mengandung kan, tapi pernah tak anda terfikir bagaimana nak kekalkan kesihatan mental semasa hamil? Atau pernah tak ibu rasa macam stres sangat sebab dah la tengah mengandung tapi banyak kerja di pejabat? Rasa seperti suami pun tak faham apa kita tengah alami? Tapi kesian dia asyik kena tempias dengan ketidakstabilan kita. Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang tips untuk kekal kesihatan mental semasa mengandung dan cara untuk mengatasi stres dan kemurungan bersama Dr Fairuz Nazri bt Abd Rahman, MBChB (Glasgow), DrPsych (UKM), AdvMChAdolPsych (UKM) Associate Professor Consultant Child & Adolescent Psychiatrist Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit in UKM Children's Specialist Hospital, Psychiatry Department pada 26 September 2022, hari Isnin. Penting tau ibu-ibu untuk kekal positif semasa hamil, kerana ia dapat memberi kesan pada kandungan kita. Jangan lepaskan ATE kali ini! *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Fairuz Nazri, Head of Child & Adolescent Psychiatry Unit di UKM Hospital
33 Balas

hai, saya pljr part time ukm juga.lps tu skrg tgh mengandung 26 weeks dan masih dalam dilema untuk sambung atau tangguh pengajian bg sem depan. kalau ikutkan tinggal 2 sem lagi untuk saya habiskan pengajian. satu sem kuliah, satu sem LI. jd apa pendapat dr? sebab kalau saya asyik terfikir psl bnda ni saya akan stres dan rasa nak nangis. takut juga effect baby dalam kandungan kalau maknya asyik stres. tq. :)

2y ago

Cuba tuliskan 2 column di atas kertas. Di sebelah kiri tuliskan perkara yang menyokong penangguhan dan di sebelah kan tuliskan perkara yang menyokong penyambungan pengajian. Mungkin ini dapat membantu puan melihat keadaan sebenar dan keputusan yang perlu diambil

assalamualaikum sy nak tanya Dr, anak sy usia 14 bulan, apa yang saya perhatikan anak saya bila dia tidak puas hati dengan sesuatu dia akan baling barang yang ada berdekatan atau pun menarik rambut dia.Saya juga risau jika dia ada terkesan dengan sikap saya yang selalu melakukan hal yang sama ketika menghadapi masalah dengan suami. Mohon Dr. tunjukan cara untuk mengatasi masalah ini. Terima kasih

salam doc.. bagaimana nak menghadapi perasaan yang rasa diri ini tak berguna sebab tidak bekerja/suri rumah? saya nak luah dekat suami,takut menyusahkan dia sebab kami diuji dengan masalah kewangan dan bakal menimang cahaya mata kedua nanti..saya sekarang di akhir trimester, sering sakit2 badan dan banyak mengidam tapi terpaksa pendamkan atas faktor kurang berkemampuan..

2y ago

Waalaikumussalam komunikasi yg baik ialah asas yg penting dlm rumahtangga. Komunikasi juga percuma! Mohon sang suami untuk sekadar mendengar luahan hati kita dan tak semestinya kita mahukan yg material. Mungkin kita boleh pinta si dia mengurut bahu kita sebagaimana kita lakukan untuknya. Ingatlah bahawa bekerja sebagai surirumah adalah antara pekerjaan yg tertua dan paling mulia di dunia. Kalau perasaan ini tidak berlalu mungkin perlu berbincang dengan pakar anda untuk rujukan kesihatan mental.

assalamualaikum dr..sy preggy 5 bln first kehamilan..sejak dua tiga arini ibu jari,telunjuk n jari tgh rasa kebas2 dan smlm sy pergi melaka hampir 2 jam perjalanan..arini bngun pg pinggang sakit2 1)apakah punca n cara nk elakkan kebas2 dijari 2)cara kurangkan sakit pinggang,sometime lutut pun rasa sakit(berat trkini cecah 87.7kg tinggi 152cm)

assalamualaikum dr... sy disahkan ada slip disc pd lumbar L4-L5 dan skrg sy tgh preg 5month.. baby semakin membesar, kdg² kaki sy sbelah kiri jd xblh nk berjalan or brdiri.. blh sy tahu cara nk kurangkan rasa sakit or rawatan? dan sy nk tau, perlu ke sy kawal pemakanan ? mgkin sbb berat bdn naik jd makin kerap sakit..? tkasih

2y ago

assalamualaikum doc...kalau mlsah haid lmbt ni normal ke...lps sy kahwin pda 8.9 uzur sy lmbt 4hri...sblom kahwin tkprnh lambat mcm ni...last uzur saya 23.8.22 ...tpi bdan sy rasa lain sgt...sakit seprti tnda² uzur..naik jerawat,sakit belakng..dan sy prnh rasa mual,bau mskan di kedai busuk....tpi sy cek ujian kehamilan 1line...sy buntu ...sy tkut ada mslah lain

As Salam doktor.. saya 1st pregnant .. Alhamdulillah saya xde rasa stress yg melampau semasa mengandung.. tapi saya ada masalah asyik nak tengok video bukan2 / xbaik untuk ditonton.. kdg nafsu seks meningkat dari biasa... selalu jugakk suka makan manis2 ..sikit2 manis..

2y ago

Waalaikumussalam bukan salah kita tapi hormon ketika mengandung boleh membuat pelbagai ujian yang bergelora. Nafsu seks meningkat itu sebenarnya normal dan mohon suami untuk menunaikannya. Seeloknya puan cuba mengawal diri daripada melihat video sedemikian demi suami dan anak-anak. Itu suatu kejayaan yang besar dari pihak puan.

Assalamualaikum doktar..sy nk tnye klu mengandung boleh mkn selalu tak gula²monster yg budak² mkn tu..?sy selalu mkn sbb tak sedap mulut.lpas mkn ape² mst sy mkn gula² monster tu..sy bkn ape sy tkut bahaya je mkn gula² tu..sbb tkut pewarna atau kandungan dia bahaya jd infect kt baby..

2y ago

Oo..okey baik doktar.. insyaallah..sy akan cuba hindari mknan tidak sihat.terima kasih banyak doktar krn sudi membalas pertanyaan sy.. terima kasih banyak² doktar..

Doc, bila sy rs ada masalah dan perlu berbincang, pasangan sy memilih utk mendiamkan diri dan mengasingkan diri, pendek kata buat dek je..sbg perempuan, sy x suka ambik inisiatif dahulu...last2 pendam dan 2-3 hari berckp mcm biasa je..sy rs penat mentally, mintak advise doc?

Assalammulaikum doktor. Saya mommy nora Ikin. Saya nk tnya ni. Bagaimana cara kita nak tingkatkan fizikal dan mental bila kita disahkan prengent. Saya xkuat utk tempuh semua tu semasa kehamilan doktor. So. Tu saja soalan saya. Tq doktor 😊😊

salam doc, maaf kalau soalan sy agak lain. normal tak kalau diawal kehamilan ketika bersama suami air mani (wanita) tak keluar / tak banyak dan rasa tak ada nafsu nak bersama dgn suami.